Schilderen in de kinderkamer
Iedereen kan schilderen. En zeker met het juiste materiaal en een goede voorbereiding. Tijd om aan de slag te gaan… in de kinderkamer! Bekijk zeker de fotospecial voor inspiratie!
Verfspecialist Histor zet een aantal tips op een rij voor een geslaagd resultaat. Zo krijg je niet alleen een fris nieuw interieur, maar wordt elke verfklus ook een stuk leuker.
Hoeveel verf?
Hoeveel liter verf je nodig hebt, is afhankelijk van het type ondergrond en het type verf. Hoe grover de structuur van de ondergrond, hoe meer verf je nodig hebt. Ook de kleur is mee bepalend. Ga je voor chocoladebruin op een witte ondergrond, dan kan je best eerst een gekleurde primer of grondlaag aanbrengen. Maar ook dan zullen er meer lagen nodig zijn, omdat het kleurverschil tussen de ondergrond en het eindresultaat groot is. Een gemiddelde leidraad voor de verschillende types verf, is:
? lak: 1 liter / 14 m2 (per verflaag)
? muurverf: 1 liter / 8 m2 (per verflaag)
? structuurverf: 1 liter / 3 m2 (per verflaag)
Welke verf?
Wordt het acrylverf of alkydverf? Acrylverf is een duurzame, krasbestendige en slijtvaste verf op waterbasis. Deze verf heeft weinig geur, droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Ook alkydverf is duurzaam, kras- en slijtvast, alleen droogt deze verf minder snel. Tijdens en na het schilderen blijft er ook een tijdje een verflucht hangen. Muurverf is meestal watergedragen. Net als acrylverf drogen muurverven snel en hebben ze weinig geur.
Welke glans?
Als je voor glans kiest, moet je er bij stil staan waar je de verf gaat gebruiken. Mat, zijdeglans en hoogglans kennen eenzelfde kwaliteit, maar verschillen sterk in effect en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn matte verven het minst glad en camoufleren ze het best. Ze verbergen oneffenheden en stralen rust uit. Zijdeglans geeft je muren een mooie, lichte glans en kan je gemakkelijker afwassen. Wel zie je oneffenheden iets beter. Met hoogglans teken je voor een prachtig lichtspel en ben je zeker van een optimale afwasbaarheid. Doordat het oppervlak erg glad is, krijgt vuil ook minder kans om zich te hechten. Anderzijds betekent hoge glans ook dat je oneffenheden in de ondergrond beter ziet. Lakverven zijn verkrijgbaar in hoogglans en zijdeglans. Muurverven zijn in principe mat maar er zijn ook glanzende muurverven verkrijgbaar. Grondverven en schoolbordverven zijn altijd mat.
Rol of borstel?
Rollers zijn ideaal voor grote oppervlakken. Het type roller, de grootte en de vacht/bekleding bepaal je aan de hand van het oppervlak dat je gaat verven en het type verf dat je gebruikt. Is de muur glad, gebruik dan een rol met een normale vacht. Op een muur met structuur of een gemetselde muur kies je een rol met lange haren. Voor lakverf gebruik je best een mohair rolletje of een fluwelen rolletje. Een schuimrolletje dient om na te rollen, niet om verf mee aan te brengen. Voor delicate randjes en kleine hoekjes en kantjes is een borstel nodig. Kies een borstel van synthetische haren gecombineerd met varkenshaar voor acrylverf. Bij alkydverf heb je een wat stuggere verfborstel van varkenshaar nodig ? dat zijn meestal zwarte borstels.
Het vraagt wat tijd, maar al snel zal je merken dat een grondige voorbereiding het schilderen een stuk vlotter doet verlopen. Bescherm allereerst vloer en meubels met een zeil of oude lakens. Verwijder indien mogelijk schakelaars en stopcontacten zodat je die niet per ongeluk mee in de verf zet. Plak ramen en deuren af met speciale tape. Verwijder de tape meteen na het schilderen, zo voorkom je dat de verf van het raamkozijn meekomt. Gebruik je een lakverf, dan schuur je eerst de ondergrond, voor een optimale hechting.
Oude verflagen die afbladderen, moet je ook eerst verwijderen. Stop kleine gaatjes met wat pleister. Ontvet de ondergrond met Histor-ontvetter en spoel na met zuiver water. Let erop dat je ondergrond goed droog is voor je verf aanbrengt. Gebruik eventueel een grondlaag op nieuwe ondergronden of oude verflagen, dat scheelt straks werk als je aan het schilderen bent.
Als je een hele ruimte onder handen neemt, begin je best bij het plafond. Schilder daarna de muren. Zodra de muren goed droog zijn, kan je deuren, ramen en kozijnen doen.
Tijd om écht te beginnen dan. Verdeel een eerste laag verf met de rol eerst in verticale richting, van boven naar beneden in een aantal stroken, en rol er vervolgens in horizontale richting over. Strijk nog eens licht na van beneden? het eerste vak is klaar! Ga zo verder tot het hele oppervlak in een nieuw kleurtje zit. Zorg ervoor dat de verschillende vlakken elkaar altijd wat overlappen.