Sterke mama Valerie

“Altijd heb ik geweten dat ik kinderen wou. Snel ook. Ik heb het gevoel dat ik hen iets kan meegeven in het leven. Dat ‘doorgeven’ is voor mij heel belangrijk.” Maak kennis met creatieve mama Valerie.

Valerie is 34 en heeft 2 schattige kleuter-dochters. Zij is de creatieve mama achter De Pretmeloen. Het is een de verzamelnaam voor de creatieve activiteiten die Valerie onderneemt: belevingsateliers organiseren voor kinderen, cupcakes bakken voor babyborrels, zoete doopsuikerzakjes vullen,… Deze bezige bij was al van jonge leeftijd geboeid door kinderen: scoutsleidster, monitrice tijdens vakantieperiodes, …

Heeft moeder worden jou een ander mens gemaakt?
"Ja en neen. Ik wou jong kinderen. Werd verliefd, was na een jaar en 3 maanden zwanger van een eerste kindje. Al snel kwam er een tweede. De impact van kinderen, en zeker van een naar twee, kan je vooraf niet inschatten.

Destijds werkte ik voltijds als account in een reclamebureau. Events organiseren en late feestjes bezoeken, hoorde erbij. Maar met de kinderen was dat heel moeilijk te combineren. 'Neen' zeggen kon ik (nog) niet.

30 was ik en de vraag borrelde al snel op 'hoe gaat dit verder lopen'? Uit veel gesprekken met mijn toenmalige partner bleek dat we niet op dezelfde golflengte zaten. Alle zorg voor de kinderen leek alleen op mij af te komen. En ik vreesde ervoor in tradioneel patroon 'vrouw zorgt, man werkt' terecht te komen. Terwijl ik net meer ruimte wilde om mijn creatieve talenten te ontplooien.

De beslissing om uit elkaar te gaan, namen we samen. Het was keihard voor mij om met een peuter en een baby van 6 maanden alleen te leven. Maar ik wist dat het zou overgaan. Dat ik me na die eerste zware periode veel beter in mijn vel zou voelen. Dat was ook zo. Ik bloeide open."

Hoe sta jij in het moederschap? Ben je erin gegroeid? Ervaar je het positief of negatief?
"Mama zijn is voor mij positief. Het heeft me positief beïnvloed. Er is niks negatief aan. Alleen denk ik soms dat ik het wel had geapprecieerd als iemand me vooraf had gewaarschuwd. En me had gezegd 'het verandert je leven'. Je zet jezelf opzij als je kinderen hebt. Je wil dat, dat is geen probleem. Maar het zou wel fijn zijn als dat wat meer werd uitgesproken.

Het is belangrijk dat je kind gelukkig is. Het is je vlees en bloed maar het is wel een ander mens dan jijzelf. Wij sturen hen wel. Maar je moet ze ook wat ruimte laten. En ze structuur geven. Binnen welke grenzen ze kunnen 'spelen'.

Dat heb ik vooral van mijn nieuwe partner geleerd. Om op kindermaat structuur duidelijk te maken. Door praktische zaken als kalenders, beloningssystemen.

Kinderen moet je ook betrekken bij jouw eigen leven vind ik. Dankzij mijn kinderen leer ik ook elke dag bij."

Je hebt je job vaarwel gezegd. Waarom heb je dat besluit genomen? Heeft het feit dat je moeder bent je beïnvloed in die keuze?

"Als mama wil ik vooral veel tijd voor mijn kinderen. Mijn voltijdse job zette ik om in een deeltijdse. En ik nam ook een stapje terug in m'n carrière. Ik schakelde over naar wat flexibelere jobinvullingen, office management dat soort zaken.

In mijn vrije tijd kon ik mijn creativiteit kwijt. Het is zo plezant wat ik doe met De Pretmeloen en de kindjes. De voldoening die ik eruit haal is enorm. Het bleek een exploderende hobby. Daarom zet ik nu de nodige stappen om De Pretmeloen een volwaardige kans te geven. Mijn ambitie is om De Pretmeloen uit te bouwen tot een belevingsatelier in een tof pand, met ruimte voor workshops, een gezellig kids-cafe, doopsuikerwinkel,… om kinderen en volwassenen op een creatieve manier met alledaagse dingen te helpen."

Partner Content