Themafeest: kasteel

Meisjes zijn prinsessen, jongens stoere ridders. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ouders met kinderen weten dat er een grond van waarheid in zit.

Laat de kinderen hun fantasieuitleven in een spetterend feestje. Begin met een meeslepend (ridder)verhaal. Je hebt meteen hun aandacht vast.

Een voorbeeld: "De Verloren Schat van Koning Roderick" . Verkleed jezelf als koning(in) en vertel het spannende verhaal van de verloren schat. Vraag aan de kinderen of ze jou als echte ridders en prinsessende schat willen helpen zoeken. De grote apotheose is dan uiteraard een echt ridders- en prinsessenbal in je kasteel.

verjaardagsfeest activiteit kasteel en ridder met prinses thema van fermette1. Middeleeuwse verkleedpartij
Natuurlijk kan je niet op avontuur zonder gepaste kleding. De jongens worden getransformeerd in echte ridders en de meisjes in mooie prinsessen met magische krachten.
– Stel een grote statige kofferin de kamer volgeladen met verkleedspullen: lange gewaden, doeken, hoeden, juwelen, halskettingen en kousenbroeken. De kinderen mogen er naar hartenlust in graaien.
– Om hun outfitte vervolledigen, knutselen de kinderen wapens, schilden, hoeden, capes en harnassen in elkaar.

Wat heb je daarvoor nodig?
– Jongens:
Schild: karton, aluminiumfolie en viltstiften om er hun persoonlijke
toets aan te geven
Zwaard: karton en aluminiumfolie. Voor het handvat kan je gekleurde
stevige (isoleer)tape gebruiken.
– Meisjes:
Voorzie bonte kralenen rijgdraden om hun koninklijke juwelen te
maken
Knutsel een toverstokje: plastic buisjes die kunnen dienen als stokje, karton om sterren te maken en lintjes, glitter, veertjes, … om de toverstokjes te versieren
Schep extra sfeer met magische bellen: voorzie een flesje bellenblaas voor elke prinses-in-spe

2. Op schattentocht!
De ridders en prinsessen zijn nu klaar om op avonturentochtte vertrekken. Verdeel de kinderen in kleinere groepjesvan 4 à 5. Ze moeten nu proberen om als eerste de schat van Koning Roderick te vinden. Geef iedere groep zijn eerste tip of schattenkaartzodat
ze op weg kunnen naar hun eerste obstakel.
– Laat de twee groepen in tegenovergestelde richting vertrekken zodat ze elkaar halverwege kruisen. Je kan ze een parcoursin huis laten afleggen of doorheen de tuin.
– Als ze op de eerste plaats aankomen, moeten ze de draaktrachten te verslaan. De ridders en de prinsessen zullen moeten samenwerken om voorbij de draak te komen. De Prinsessen kunnen hun magische krachten gebruiken om de draak tegen te houden. Door hem te bestoken met bellen, kan de draak geen vuur meer spuwen.

De ridders kunnen dan achter de draak aangaan en hem wegjagen of vastbinden. Opdracht volbracht? Dan ontvangen ze de eerste tip die
hen naar de volgende opdracht leidt.
– Bij de tweede opdracht moeten ze voorbij de boze tovenaarsluipen. Ze mogen hem vooral niet wakker maken, want dan zullen ze allemaal in kikkers veranderd worden. Ze moeten dus zo stil mogelijk enkele hindernissen nemen.
Geslaagd? Ze ontvangen de laatste tip die hen naar de schatzal leiden.

De schat is een koffer vol lekkere verrassingen! Je kan er heerlijke ijstoppings in steken waarmee ze op het kasteel elk hun perfecte ridders- of prinsessenijsje kunnen maken. Als extra kan je er nog snoepjuwelen en goudkleurige chocoladecentjes bijdoen.

ridders- en prinsessenijsRecept: Ridders- en prinsessenijs

Wat heb je nodig?
– Verschillende Fermette-ijssmaken
– Toppings voor de versiering van de ijsjes:
Meisjes: zilveren balletjes, roze hagelslag, roze snoepjes, rood fruit, ?
Jongens: zilveren balletjes, snoep, ?
Hoe ga je te werk?
– Gebruik toppings
– Geef de kinderen elk twee bolletjes ijs naar keuze
– Laat ze de ijsjes nu zelf naar hartenlust versieren

3. Bal in het kasteel
Tijd voor het beloofde bal op het kasteel van Koning Roderick. Leer hen een plechtige riddersen prinsessendans aan op middeleeuwse muziek. Zet het grootse feest in met een heus middeleeuws eetfestij

Partner Content