Uitgetest: Oostende met twee kleine kinderen

Naar zee gaan met kinderen: je denkt aan idyllische momenten op het strand, ijsjes eten op de dijk en met de voetjes pletsen in het zeewater. Klopt, maar ook niet helemaal. Redactrice Lisa trok met haar dochter Millie (1,5) en zoon Toots (8 maanden) op weekend naar Oostende. Dit zijn haar do’s en don’ts!

1. Do: Naar Oostende gaan

De eerste vraag als je naar de Belgische kust wilt met kinderen is natuurlijk: welke badstad. Oostende is een schot in de roos. Niet alleen heeft de stad mooie winkelstraten – leuk om te kunnen windowshoppen tijdens de zoveelste buggywandeling -, er valt altijd iets te beleven – alle evenementen vind je op www.visitoostende.be – én naast zon, zand en zee zijn er fonteintjes. Misschien wel dé ontdekking met kleine kinderen. Waar Millie eerst aarzelend haar vingers in het water stak, liep ze even later schaterend van de ene fontein naar de andere. Dolle pret, zonder ouderstress. Vlakbij de kunstwerken van Arne Quinze, Zeeheldenplei

2. Do: overnacht in Hotel Princess

Oostende heeft heel wat kindvriendelijke hotels (een uitgebreid lijstje vind je op www.visitoostende.be/nl/kindvriendelijke-hotels-oostende) en wij overnachtten in een familiekamer in Hotel Princess. Twee kamers die verbonden zijn met een schuifdeur, waardoor je de kinderen apart kunt laten slapen. De vrolijk opgemaakte babybedjes toverden al een lach op Millies en Toots’ gezichtjes. Maar de grootste troef van het hotel is de speelkamer op de gelijkvloers. Wij noemden het de Grot van Ali Baba, voor kinderen én ouders. Zijn je kinderen al wat ouder, dan kunnen ze daar spelen terwijl jij rustig ontbijt. Wij sloten een hectisch ontbijt af met een koffie op de grond van de speelkamer en dat terwijl de kinderen speelgoed uitkieperden, keukentje speelden en met de auto rondreden. Het rustigste moment van het weekend voor ons. Het enige nadeel aan het babyproof hotel was dat er enkel peuterstoelen voor aan tafel waren.  De microgolfoven in de bar voor melkjes en papjes maakt het dan wel weer babyvriendelijk. Goed om weten: het hotel heeft een parking, maar die is snel volzet.

3. Don’t: onvoorbereid naar het strand gaan

Naar het strand gaan met kinderen lijkt een beter idee dan het eigenlijk is. Lees: je sleurt je een hernia. Entertainment (emmertjes, schopjes, potjes), zonnecrème, koekjes en melk, water en dan nog een buggy die onmiddellijk vastzit in het zand: het is genoeg om je direct terug naar de hotelkamer te begeven. Maar we waren niet zover gereden om dan niét in het zand te zitten. Dus betaalden we voor het eerst in ons leven voor een plekje op een verhuurstrand. De vriendelijke mensen van Lido sleurden parasols, strandzeilen en twee zetels aan en zorgden zo voor een vierkante meter schaduw: perfect voor Millie en Toots, en hun potjes. De zee bracht ik naar daar in emmertjesformaat en iedereen was gelukkig. Lifehack van de dag: vlakbij is een winkeltje waar je drank kunt kopen. Lido, ter hoogte van de Horloge op de Albert I promenade

4. Don’t: romantisch dineren met je kinderen bij.

Ok, we hadden dat natuurlijk wel al kunnen denken. Maar op weekend hoop je altijd op onverwachte meevallers. Toen we na anderhalf uur wandelen nog steeds een wakkere Millie hadden, hebben we de hoop op een lekker diner met twee slapende baby’s opgegeven. Wat dan wel leuk is, zijn de standjes aan de Vistrap. Garnaaltjes eten al wandelend: de zoveelste skill die je ontwikkelt als ouder.

5. Do: terrasjes in een autovrije straat

‘t Was even zoeken naar een perfecte plek om iets te drinken met onze anderhalf jarige dochter die niets liever dan UIT de buggy wilt. Wij vonden die in de Katzandstraat en het Vissersplein. Een sfeervolle autovrije straat waar ze naar hartelust kon rondlopen en wij een oogje in het zeil konden houden. Enige nadeel: haar voorliefde voor fonteinen, recent aangekweekt in Oostende. Grotere kinderen konden al op de mooie fontein spelen, maar Millie was er nog veel te klein voor. Insert: peuterdriftbui die alleen te redden was met chips. Maar goed, ‘t was feest voor iedereen!

Na 24 uur Oostende krijgt de stad een dikke 9 voor sfeer en gezelligheid, en een dikke 9 voor baby- en peutervriendelijkheid. Ook met oudere kinderen valt er veel te beleven: op de site van Visit Oostende vind je een karrenvracht aan informatie.

Tekst en beeld: Lisa Gabriëls

Lees zeker ook:

Partner Content