Verdeling werk en zorg

“Het begon zo goed. We keken vol verwachting uit naar de komst van onze eerste spruit…  Na de roes van de eerste twee maanden donderde ik met een klap van m’n roze wolk… Waar was dat zonnige beeld van samen zorgen en werken gebleven?”

Samen uit, samen thuis wil meer balans brengen voor koppels die daar nood aan hebben. Om een goede verdeling van werk en zorg te vinden. Aan de hand van ervaringsverhalen lees je hoe het traditionele patroon 'de man werkt veel en de vrouw zorgt veel' te doorbreken. Als je dat wil, natuurlijk. Dit nuttige boek geeft waardevolle adviezen aan mensen die werk en gezin op een creatieve manier willen combineren.

Het is een optimistisch boek. Een pleidooi voor een gelijke verdeling van werk en zorgtaken. Aan de hand van haar eigen zoektocht – of worsteling zoals ze het zelf noemt – biedt Saskia de Bel een helpende hand.

De zoektocht naar een evenwicht begint eigenlijk al voor de geboorte van je kind. "Natuurlijk hadden we van tevoren gepraat over hoe we het zouden doen, maar we hadden geen concrete afspraken gemaakt… We dachten dat het wel los zou lopen… Toen mijn kinderen nog heel klein waren, voelde ik me vaak net een zombie… En het ergste is nog: ik wist best wat ik aan het doen was, namelijk de traditionele rolpatronen bevestigen."

De vrouw blijkt in gezinnen van tweeverdieners met kinderen vaak de 'manager' thuis. Zij neemt de verantwoordelijkheid en deelt de lakens uit. De man voert uit. Plannen, regelen, … doen vooral vrouwen.

Als je het boek leest, zie je meteen alle clichés de revue passeren. Maar je schrikt ook van de waarheden (als een koe) waar je tegenaan botst.

Samen uit, samen thuis
Saskia de Bel
VBK België

Partner Content