Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Verzorgingsproducten voor je kind: hier moet je op letten
09 sep 2020
Van zodra vrouwen zwanger zijn worden ze zich bewuster van de verzorgingsproducten die ze gebruiken. Een ongeboren kind krijgt tenslotte alles via de moeder binnen, dus is extra waakzaam zijn zeker nodig. Maar ook na de geboorte heeft het zin om met pure producten te blijven werken.
Deze stoffen kun je best vermijden
Merken beweren snel dat ze groen, natuurlijk en goed voor de huid zijn, maar als je de ingrediënten op de verpakking leest, blijkt dat vaak niet te kloppen. Heel veel mama’s weten trouwens niet wat de termen op etiketten betekenen. Volgens Kind & Gezin kun je deze stoffen beter vermijden:
- Parfum: Zo’n heerlijk babygeurtje lijkt onschuldig, maar ze worden vaak samengesteld met ftalaten, hormoonverstoorders die niet apart op het label hoeven te staan.
- Koop geen producten met antibacteriële werking, omdat daarvoor vaak stoffen met hormoonverstorende eigenschappen gebruikt worden.
- Hormoonverstorende stoffen bevatten vaak zeer complexe namen, maar er zit wel enige logica in:
- Methylparabeen, Ethylparabeen en andere parabenen kunnen worden herkend aan de samenstelling met het woord ‘parabeen’.
- Bij ftalaten worden vaak afkortingen gebruikt. Vermijd in ieder geval BzBP, DEP en DMP. Indien de namen ervan wel volledig uitgeschreven zijn, kun je ze ook herkennen aan de samenstelling met ‘ftalaten’.
- Vermijd ook producten met Bisfenol A (BPA), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylheydroxyanisoe (BHA) en Ethylhexyl methoxycinnamaat (EHMC). Als een product deze stoffen bevat, zijn ze in principe terug te vinden in de ingrediëntenlijst.
Een paar producten die je wél mag gebruiken (rechtstreeks uit de natuur)
- Olijfoliezeep bevat zoals de naam het zelf zegt olijfolie. In sommige gevallen zit er eveneens laurierolie in. Marseillezeep heeft behalve olijfolie ook zout en soda als ingrediënt. Let wel: er zijn varianten in omloop die vermengd zijn met palmolie. De meesten gebruiken dit product als zeep of shampoo, maar ook als scheer- of wasmiddel voor babykleding doet het prima z’n werk.
- Kokosolie werkt uitstekend als natuurlijke lippenbalsem of als middel tegen luieruitslag. Heeft je baby last van droge plekjes, kleine ontstekingen of insectenbeten? Dan kun je de pijn verzachten met deze olie. Handig toch?
- Bijenwas heeft krachtige antibacteriële, ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen.
- Allerlei wondjes en aandoeningen aan de huid kun je eveneens behandelen met aloë vera. Maar het helpt ook ontstekingen te voorkomen.
Bronen: kiind.nl & kindengezin.be
Zeker ook lezen:
- Baby in bad: zo maak je er een zalig moment van
- 7x babyproducten die mama ook kan gebruiken
- Goed voor het velletje: dé beste verzorgingsproducten voor je baby (zonder schadelijke ingrediënten)