Voorhuidhygiëne: hoe pak je dat aan bij je baby?
Je baby wassen is al een avontuur op zich, maar de geslachtsdelen hebben nog iets meer aandacht nodig. Bij je babyjongen stel je je vast de vraag hoe je de voorhuid het best verzorgt. We geven je meer uitleg over voorhuidhygiëne bij je baby.
De functie van de voorhuid
De voorhuid is een dunne, rekbare huidplooi die de gevoelige huid van de eikel beschermt. Vanaf een bepaalde leeftijd kan de voorhuid teruggeschoven worden, zodat de eikel bloot komt te liggen. Bij een baby is het normaal dat de voorhuid niet teruggeschoven kan worden. Bij de geboorte zijn de eikel en de voorhuid namelijk met elkaar vergroeid.
In de loop van de peuterleeftijd komen de voorhuid en de eikel vanzelf los van elkaar. Je kunt af en toe kijken of de verkleving al opgeheven is door te proberen de voorhuid voorzichtig een beetje naar achteren te trekken, maar forceer dit nooit! Bij vrijwel alle jongens van vier jaar oud is dit loslaten van de vergroeiing vanzelf voltooid.
Voorhuidhygiëne: een paar tips
Zo was je de geslachtsorganen van je babyjongen:
- Was de geslachtsorganen met water en zeep of waslotion, geschikt voor baby’s.
- Je hoeft je nu nog geen zorgen te maken over het schoonmaken onder de voorhuid. Hier kunnen nu geen ontstekingen komen, omdat er geen bacteriën bij kunnen. Maak met een nat watje de plooi onder het balzakje schoon en besteed een beetje meer aandacht aan de uitgang van de plasbuis.
- Droog af met een zachte doek en schenk extra aandacht aan de huidplooien.
Zodra de voorhuid en de eikel los van elkaar zijn, is het belangrijk om deze huidplooi goed schoon te houden. Waarom?
- Onder de voorhuid vindt namelijk een soort talgafscheiding plaats die kan irriteren wanneer het niet regelmatig wordt weggewassen.
- Ook kan bij jonge kinderen een beetje urine in de plooi achterblijven.
Hoe doe je dat? Schoonmaken doe je door de voorhuid voorzichtig terug te schuiven en de eikel en de binnenkant van de voorhuid voorzichtig schoon te spoelen met schoon water. Dit is het makkelijkst in bad of onder de douche. Gebruik hierbij geen zeep!
Klachten van jeuk, ontsteking of moeilijk plassen? Vraag je huisarts naar meer informatie over voorhuidhygiëne bij je baby.
Bronnen: kindengezin.be – huidinfo.nl
Baby in huis? Dit moet je lezen:
- Tips om je baby aan- en uit te kleden
- Alles over de eerste stapjes van je baby
- Daarom is praten met je baby een goed idee
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!