
Waarom duimt mijn baby?
Verkiest jouw baby zijn duim boven een tutje? Maak je geen zorgen! Duimzuigen is heel natuurlijk en heeft allerlei functies. We sommen de 6 meest voorkomende redenen waarom kinderen duimen even op.
1. Omdat de hersenen goed werken
Vaak duimen baby’s al in de baarmoeder. Prenataal duimen duidt immers op een gezonde hersenontwikkeling, zeggen onderzoekers van de universiteit van Durham in Engeland. Wanneer je baby 36 weken oud is, gaat hij anticiperen op handbewegingen. Hij opent zijn mond voordat zijn duim naar binnen gaat. Dit wijst erop dat zijn brein goed werkt en dat jouw baby zich voorbereidt op sociaal contact, voeding en troost.
2. Duimen helpt tegen verveling
Wanneer een baby zich verveelt, gaat zijn hartslag tijdens het duimen niet omlaag, maar juist omhoog. Het duimzuigen is dan een oppepmiddel voor de verveelde baby en dus ook een interessant speelkameraadje.
3. Duimzuigen geeft zelfvertrouwen
Kinderen die duim– (of speen)zuigen, durven al eens sneller te experimenteren. Wetenschappers ontdekten dat deze kinderen zelfstandiger zijn en verder van hun moeder vandaan durfden te spelen. Ze proberen sneller zichzelf te troosten met hun vertrouwde duim of speen in plaats van om mama te schreeuwen.
4. Het is routine
Duimzuigen wordt na een tijdje een routine. Dat merk je zodra een baby vaste voeding krijgt, want dan verliest het duimzuigen zijn functie. Leer je kind het duimen af voordat hij 4 of 5 jaar is. Duimen kan dan immers ook spraakproblemen, tandbederf en oorontstekingen in de hand werken.
5. Duimen biedt troost
Duimzuigen verlaagt de bloeddruk en hartslag. Het geeft kinderen een veilig gevoel en werkt kalmerend. Wist je trouwens dat prematuurtjes die op hun duim zuigen, minder energie verliezen aan huilen waardoor ze sneller groeien én het ziekenhuis eerder mogen verlaten!
6. Het is aangeboren
Een krachtige zuigreflex is essentieel voor de overleving. Het helpt je zuigeling om genoeg voeding binnen te krijgen. Deze reflex is zo sterk dat je kind zelfs met volle buik nog lekker doorsabbelt op z’n duim, jouw vinger of een fopspeen.