©iStock

Goeie vraag: Wat denkt mijn baby nu eigenlijk?

Vraag jij je ook regelmatig af wat er in het hoofd van je baby omgaat? Helaas kunnen we het hen niet vragen. Graven in onze eigen babytijd heeft ook geen zin, want daar herinneren we ons niets meer van. We zochten dan maar naar antwoorden in het boek ‘Babybrein’.

In het boek ‘Het babybrein’ beschrijven auteurs Sabine Hunnius en Michiel van Elk, hoe recent neurowetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten geeft in de ontwikkeling van het babybrein.

Van 400 gram naar 1 kilo

Een van die bevindingen is dat de tijd tussen conceptie en de tweede verjaardag bepalender is dan andere periodes in ons leven. Dán worden de hersenen gevormd en wordt de basis gelegd voor gezondheid en welzijn op latere leeftijd. Hierdoor neemt een brein in het eerste levensjaar enorm in volume toe. Waar het brein van een pasgeboren baby amper vierhonderd gram weegt, weegt het op zijn eerste verjaardag al één kilo. En dat terwijl een volgroeid brein ongeveer 1,4 kilo weegt.

Baby’s zijn superslim

Opvallend genoeg hebben we op latere leeftijd veel van de hersenverbindingen die in de baarmoeder ontstaan zijn niet meer nodig. Geschat wordt dat we in onze kindertijd zo’n twintig miljard hersenverbindingen per dag verliezen. In hun boek geven Van Elk en Hunnius antwoord op de vraag waarom we die dan wel aanmaken. “Op deze manier kunnen de hersenen zich bijzonder goed aan de uitdagingen van de omgeving aanpassen.” Oftewel: baby’s zijn superslim. Ze gebruiken alleen wat ze nodig hebben, zijn creatief, open en flexibel. “Nieuwe dingen leren en creatieve, onconventionele oplossingen verzinnen is dan nog veel makkelijker dan op oudere leeftijd.”

Herinneringen

Maar is het dan niet vreemd dat we geen herinneringen hebben aan die vroege jaren? Dat heeft volgens Van Elk en Hunnius alles met taal te maken. Als kinderen drie jaar oud zijn, beginnen ze zinnetjes te maken, praten ze over wat ze hebben meegemaakt, en herhalen ze dat tegen iedereen die het horen wil. En laten onze vroegste herinneringen nou precies teruggaan naar dát moment.

Het Babybrein – Sabine Hunnius en Michiel van Elk

Bron: Het Laatste Nieuws 

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content