Wat wil je me nu vertellen?
Voor opvoeding bestaan geen pasklare recepten. Iedereen stelt zich wel eens vragen als: Doe ik het wel goed? Hoe zou een andere ouder in deze situatie reageren? Hoe gedragen andere kinderen zich bij een dergelijk voorval?
De Gezinsbond wil met opvoeding @ home mee helpen zoeken naar antwoorden op je opvoedingsvragen.
Bijtanken over opvoeding @ home wil ouders de kans bieden met elkaar in gesprek te gaan over opvoedingsvragen. Geen ver-van-mijn-bed verhalen, maar herkenbare situatiesdie worden besproken in de eigen kennissenkring en op vertrouwd terrein.
Hoe werkt deze formule?
Een gastouder engageert zich om 8 à 12 mensen samen te brengen om met een deskundige gespreksleider te praten over een opvoedingsthema naar keuze.
Tijdens een huiskamergesprek kan je je bekommernissen, vragen, wetenswaardigheden en ervaringen uitwisselen en heel wat van elkaar leren
Zo kunnen ouders elkaars opvoedingstank bijvullen en voelt ieder zich weer wat sterker om de rit verder te zetten.
Momenteel is er keuze uit volgende opvoedingsthema's:
- 'Wat wil je me nu vertellen?’ : over het opvangen van signalen bij jonge kinderen (0-5 jaar). Baby’s en piepjonge kinderen zenden voortdurend subtiele – en ook minder subtiele – signalen uit. Als mama’s en papa’s hier extra aandacht aan schenken en er gepast op reageren, geven ze hun kindje een flinke portie veiligheid en geborgenheid. Twee dingen die broodnodig zijn om de wereld te verkennen!
- ‘Nee, ik wil niet!’ : over typisch peutergedrag (2-4 jaar).
Peuters kliederen met hun eten, prutsen aan de stereo en ontdekken dat ze door hun gedrag heel wat reacties kunnen uitlokken. Zij hebben nu een eigen wil, en dat botst wel eens met mama en papa. Over de ‘peuterpuberteit’ raak je niet snel uitgebabbeld… - ‘Blij, bang, boos, verdrietig’ : over gevoelens bij kinderen (3-12 jaar).
- ‘Samen bouwen aan zelfvertrouwen’ : over het zelfvertrouwen van je kind (3-12 jaar).
- ‘Waarde(n)vol opvoeden’ : over het (on)bewust overdragen van waarden (5-12 jaar).
- ‘Loont die straf?’ : over straffen en belonen (3-12 jaar).
Opvoeden is tweerichtingsverkeer
In 2007 deed Prof. Dr. Ann Buysse (Ugent), in opdracht van de Gezinsbond, een onderzoek naar de nood aan opvoedingsondersteuning van gezinnen.
"Opvoeden is tweerichtingsverkeer en complexer dan de impact van ouders op kinderen (Buysse A., 2007)". Kinderen zijn geen passieve ontvangers van de invloed van hun ouders, maar spelen net een actieve rolin hun eigen opvoeding. Het is belangrijk om de complexiteitvan opvoeding binnen elk gezin te bekijken en hierbij rekening te houden met de eigenheid van elk kind. Er zijn geen twee gelijke kinderen.
Alle info op www.gezinsbond.be/bijtanken