Zingen voor je baby? Doen!

Zelfs als je geen zangtalent hebt, loont het nog de moeite om te zingen voor je baby. Het zou verschillende voordelen hebben voor zijn ontwikkeling en versterkt ook de band tussen jou en je kind.

Een Amerikaanse studie, geleid door Shannon de l’Etoile, hoogleraar muziektherapie aan de Universiteit van Miami, benadrukt dat het geluid van een stem en gezang een grote invloed heeft op de ontwikkeling van een pasgeborene. Zingen stimuleert de groei van de baby en versterkt de band tussen moeder en kind.

Zingen voor de baby gebeurt wereldwijd

Het is natuurlijk gemakkelijk te geloven dat zingen een positieve invloed heeft op je baby. Het wordt immers wereldwijd al eeuwenlang gedaan. Bij  alle leeftijden en in alle culturen is het vaak de gewoonte om liedjes te zingen voor de baby, maar de ambitie van Shannon de l’Etoile was om wetenschappelijk aan te tonen welke invloed zingen heeft op de ontwikkeling van een baby.

Ze voerde een studie uit bij ongeveer 70 baby’s. Tijdens de studie bestudeerde ze de reacties van de baby’s op het gezang van hun moeder, op het gezang van een andere persoon en op gezang van hun moeder tijdens andere interacties zoals lezen of spelen en vergeleek deze met elkaar. Het onderzoek werd gefilmd en achteraf kon de auteur uit alle reacties van de baby’s 6 verschillende interacties ontcijferen.

De resultaten tonen aan dat de hersenen en de cognitieve vaardigheden van de baby’s veel meer werden gestimuleerd toen hun moeder zong en tegelijkertijd een andere activiteit deed, zoals bijvoorbeeld luisteren naar hetzelfde nummer, maar dan gezongen door een andere persoon. Zingen voor je baby is dus niet alleen goed voor de ontwikkeling, maar ook voor zijn concentratievermogen.

Ook voordelen voor mama

Uit een tweede studie blijkt dat wanneer de baby aandachtig luistert naar het gezang van zijn mama, de moeder instinctief de toon en het tempo van haar stem aanpast om de aandacht van haar kind vast te houden. Onderzoekster Shannon de l’Etoile merkte ook op dat moeders die kampen met een postnatale depressie er baat bij hebben om te zingen voor hun baby omdat de interactie tussen moeder en kind wordt verhoogd.

Kortom, of je nu van muziek houdt of niet, of je nu een mooie stem hebt of niet, zingen voor je baby is de optimale manier om meer te communiceren met je baby!

LEES OOK:

Communiceren met je baby: Leer je baby gebarentaal

Je baby vaak knuffelen verbetert hersenontwikkeling

Partner Content