©iStock

5 tips om een gezonde lunchbox te maken voor je kind

Een gezonde lunchbox klaarmaken is voor veel ouders een uitdaging, vooral tijdens de drukke ochtendspits. Toch is het belangrijk om je kind een voedzame lunch mee te geven voor extra energie in de namiddag. Met deze 5 tips wordt die gezonde en gevarieerde lunchbox al een stuk gemakkelijker!

Uit de lunchbox-enquête van Libelle blijkt dat maar liefst 76% van de ouders een gezondere lunchbox zou willen meegeven met hun kind. Toch grijpen we vaak naar dezelfde dingen: een boterham met kaas, salami of chocopasta. “Te eenzijdig en ook niet altijd even gezond”, zegt voedingsdeskundige Ilka Van Tilborg van Eetjebijbeetje.

5 tips voor een gezonde lunchbox

1. Varieer

Variatie is de sleutel tot succes. Zo zit er altijd wel iets in de lunchbox wat je kind lust. Wat dacht je van een omelet met groenten, een gekookt eitje, tonijn met avocado of een volkorenwrap met komkommer en gerookte zalm? Kies ook voor veel kleuren in de brooddoos! Mooi eten doet eten.

2. Ga voor gezond brood … of broodalternatieven

Kies de juiste broodsoort en vermijd daarbij de witte varianten. Speltbrood en volkorenbrood zijn betere keuzes. Of ga eens voor een alternatief, zoals gezonde crackers of rijstwafels. Is je kind zot van brood? Wees dan zeker niet te drastisch en neem af en toe andere producten.

3. Kies voor suikerarm beleg

De meeste kinderen willen niets liever dan chocopasta op hun boterham, maar dat bevat heel veel suiker. Kies daarom liever voor een suikerarme optie, zoals een omelet, zalm of een zelfgemaakte groentespread. Ook fruit is een optie. Bijvoorbeeld geplette banaan of aardbeitjes, eventueel met wat hüttenkäse.

4. Maak van groentjes een must!

Groenten zijn niet alleen gezonde lunchboxbommetjes, ze ogen ook nog eens mooi (denk aan de kleur!). Worteltjes, komkommer, kerstomaatjes, boontjes, broccoliroosjes, radijsjes, … de mogelijkheden zijn eindeloos! Is je kind niet zo tuk op groenten? Stop dan slechts af en toe een paar stukjes groenten in de brooddoos. Alle kleine beetjes zijn meegenomen.

5. Kies water, geen frisdrank

Geef je kind geen frisdranken of kant-en-klare vruchtensappen mee. Vers kan natuurlijk wel. Maar gewoon water is nog steeds de beste optie, eventueel geïnfuseerd met wat fruit of groenten.

Heb je meer tips of hulp nodig rond gezonde voeding? Surf dan naar eetjebijbeetje.be

Lunch met een boodschap

Voorzie het lunchpakket van je kindje met een persoonlijke boodschap. Wij kozen voor de handige vershouddozen uit de Libelle Lekker Shop! Set van 3 vershouddozen + krijtstift (€ 29,95 –  voor meer informatie klik hier)

Bron: libelle.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content