© iStock

6 dingen die wij kunnen leren van Deense ouders

Denemarken staat al langer bekend als een van de gelukkigste landen ter wereld en dat heeft grotendeels te maken met de manier waarop Denen worden opgevoed. Wij vonden enkele opvoedtips in het boek ‘The Danish Way of Parenting’.

Denen worden doorgaans opgevoed tot veerkrachtige, emotioneel stabiele en tevreden volwassenen. Jessica Joelle Alexander, een Amerikaanse moeder die getrouwd is met een Deen, en Iben Dissing Sandahl, een Deense psychotherapeut, staken de koppen bij elkaar en schreven het boek ‘The Danish Way of Parenting’ om andere ouders uit te leggen hoe ze hun kinderen kunnen opvoeden zoals Deense ouders dat doen.

6 tips van Deense ouders

1. Laat je kind spelen

Een van de belangrijkste dingen dat Deense ouders doen, is hun kinderen vrij laten spelen. Ze kiezen zelf hun spel in plaats van dat ouders richtlijnen geven. “Probeer hen buiten te laten spelen met een groep kinderen van verschillende leeftijden. Door kinderen zelf te laten spelen, stimuleer je hun zelfvertrouwen en bovendien leren ze ontzettend veel van andere kinderen,” aldus Jessica.

2. Wees eerlijk tegen je kind

Als ouder hebben we nogal snel de neiging om onze kinderen te betuttelen, maar toch is het belangrijk om altijd eerijk tegen hen te zijn, ongeacht of het goed of slecht is. Bijvoorbeeld: als je kind je een tekening laat zien, zeg dan niet hoeveel talent je kind wel niet heeft, maar vraag waarom je kind voor die kleuren gekozen heeft.

Iben vermeldt ook dat we het vaak moeilijk hebben om onze kinderen te begrijpen wanneer ze boos, agressief of bang zijn, maar door hen meer te leren over deze emoties leren ze er ook beter mee omgaan. Goede boeken lezen en discussies aangaan, zijn ideaal om je kind meer woordenschat geven om over hun gevoelens en gedachten te praten.

3. Probeer veel samen te doen

Denen zweren bij ‘hygge‘, een levensstijl die in het teken staat van gezelligheid en samenzijn met vrienden en familie. Voor ouders staat dit voor tijd met de kinderen en dingen doen met de familie. Dat kunnen uitstapjes of reizen zijn, maar ook iets kleins, zoals samen knutselen of een spelletje speen.

4. Stel geen eisen aan je kind

Dit klinkt alsof je geen grenzen stelt voor je kinderen, maar volgens de auteurs van het boek focust dit soort opvoeding op het stellen van duidelijke regels op een respectvolle manier. In de plaats van opvoeden op een autoritaire manier vermijden Deense ouders net die machtsstrijd en werken ze aan respect. Door de regels uit te leggen geven ze hun kinderen veel vertrouwen.

Daarnaast is het belangrijk om als ouder, wanneer je voelt dat je de controle verliest over een situatie, op tijd een time-out te nemen. “Als jij kalm bent, worden je kinderen ook kalm,” zegt Iben. Als je kind een woedeaanval heeft, zeg dan: “Ik merk dat je overstuur bent. Het is gemakkelijker om te praten als je rustig bent, dus kom maar naar mama wanneer je klaar bent.” Op die manier leren kinderen omgaan met hun emoties.

5. Kader situaties opnieuw

Denen vinden het interessant om, vooral stressvolle of minder leuke situaties, opnieuw te kaderen om het ze op een andere manier te bekijken. Bijvoorbeeld: als het weer slecht en koud is, zal een Deen zeggen dat ze blij zijn dat ze nu niet op vakantie zijn. Denen geloven dat de manier waarop je naar iets kijkt een groot verschil kan maken, en dat proberen ze ook over te brengen op hun kinderen. Ze zorgen ervoor dat hun kinderen geen limiet ervaren in hun doen, laten en kunnen.

6. Leer je kind empathie

Zelfs met een beetje empathie, kun je van de wereld al een veel betere plek maken. We willen allemaal kinderen die meeleven met anderen en met zichzelf. Denen leren hun kinderen hoe ze anderen kunnen respecteren en hen echt begrijpen. Een goede manier om dit te oefenen, is om te praten over gelaatsuitdrukkingen. Laat bijvoorbeeld foto’s zien van mensen die boos, bang, verdrietig, verlegen of nerveus zijn en vraag je kind wat de reden zou kunnen zijn dat de personen op de foto zich zo voelen. Ze helpen hun kinderen zich in de schoenen van iemand anders te verplaatsen zodat ze hun relaties met vrienden en familie beter leren begrijpen.

‘The Danish Way of Parenting’ – € 16,95 bij o.a. Standaard Boekhandel

Lees ook:

Partner Content