9 weken zomervakantie: 5 lezeressen vertellen hoe zij die overbruggen
De zomervakantie staat voor de deur. Of toch voor onze kinderen. Want de meesten onder ons kunnen hun werk geen 9 weken laten liggen. En zelfs voor wie dat wel kan, zijn 9 weken een lange periode om te overbruggen. We vroegen onze lezeressen hoe zij het doen.
Dit is hoe onze lezeressen die lange zomervakantie overbruggen:
Een puzzel die al maanden vastligt
Evy: “Onze zomerplanning ligt al sinds februari vast. Dat is een must, want onze oudste van 10 jaar schrijven we in voor kampjes en daar moet je snel bij zijn! Onze planning is een mengelmoes van deeltijds werken (dankzij loopbaanonderbreking), grootouders die inspringen, kampjes en de buitenschoolse opvang van de gemeente. Als toch nog ergens iets misgaat in die planning, kan ik rekenen op mijn zus die in het onderwijs staat.
Afwisselen met manlief
Tessa: “Mijn vriend neemt eerst drie weken vakantie en daarna ben ik aan de beurt. Verder zijn onze kindjes nog een paar dagen bij hun oma en opa en dan kunnen we nog net even allemaal samen op vakantie.
Extra weekend- en avondwerk
Britt: “Tijdens de zomermaanden werk ik ook in het weekend en doe ik extra avondwerk. Op die manier kan ik tijdens de week wat meer overdag thuis zijn.”
De kunst van variatie
Julie: “Wij combineren speelpleinwerking, een kampje, onze gezinsvakantie, een logeerpartijtje bij oma en opa met een paar dagen kinderopvang.”
Voor kinderen met autisme zijn de opvangplaatsen beperkt
Nathalie: “Ik heb 3 kinderen met autisme en daarvoor is eigenlijk bijna geen gepaste opvang te vinden. Hier in de buurt kunnen ze maar 1 week terecht wegens te veel aanvragen. De speelpleinen zijn voor hen geen optie, ik kan geen beroep doen op familie om te helpen en mijn man mag geen vakantie nemen tijdens de zomermaanden…”
Lees ook: