Een hobby voor je kleuter: wanneer en hoe begin je eraan?
Wanneer je een hobby voor je kleuter zoekt, is het belangrijk te kijken naar wat dochter- of zoonlief zelf graag doet. En dat hoef je écht niet ver te zoeken! Ilse De Block van De Opvoedingslijn geeft enkele tips over hoe je dat het best aanpakt.
Vanaf welke leeftijd kun je een kind een hobby laten uitoefenen?
Ilse De Block: “Je kunt daar niet zomaar een leeftijd op kleven. Dat varieert van kleuter tot kleuter. Eigenlijk is het mogelijk om op elk moment met een hobby te beginnen. Je ontdekt samen met je kind wanneer hij of zij daar nood aan heeft.”
Welke hobby’s zijn gepast voor kleuters?
Ilse De Block: “Over alles wat je kind leuk vindt en waar het van geniet, zou ik zeggen: ‘zeker doen’! Een hobby voor je kleuter kan perfect thuis plaatsvinden, om eventueel samen aan de slag te gaan bijvoorbeeld. Dat kan gaan van samen koekjes bakken tot wat tokkelen op een instrument. Buitenshuis kunnen kleuterturnen of een zwemuurtje ook leuke opties zijn. Toch is het belangrijk om ook dan betrokken te blijven als ouder. Ga bijvoorbeeld kijken naar hoe je kind het beleeft. Blijf dus zeker deel uitmaken van de hobby van je kleuter.”
Hoe weet ik wat mijn kind leuk vindt?
Ilse De Block: “Ontdek wat je peuter of kleuter leuk vindt door samen dingen te doen. Stilaan komen hun talenten dan wel naar boven en ontdek je waar ze plezier in vinden. Met de juiste hobby kunnen kinderen die talenten dan verder ontwikkelen.”
Waarop moet ik letten?
Ilse De Block: “Let op wanneer ‘presteren’ op de voorgrond staat. Daarnaast denken sommige ouders dat ze hun kind kansen ontnemen wanneer het geen hobby heeft. Dat is niet zo: alles hangt af van de persoonlijkheid van je kind. Het is juist goed voor de ontwikkeling van je kind om het zelf zijn of haar vrije tijd te laten invullen. Gun hen de tijd waarin ze zelf aan de slag kunnen met iets naar keuze.”
Durf grenzen te stellen
Ilse De Block: “Wanneer jouw kind graag een hobby wilt uitoefenen, durf dan ook je eigen grenzen aan te geven qua budget en tijd. Als je kind bijvoorbeeld wilt paardrijden, is dat niet altijd praktisch mogelijk. Je zult misschien lange tijd onderweg zijn om je kind naar de lessen te brengen. Bovendien kunnen de kosten doorwegen op je budget. Stel daarom grenzen en maak duidelijk dat niet alles mogelijk is. Je kunt dan samen op zoek gaan naar een alternatief.“
Niets moet, alles mag
Ilse De Block: “Onthoud vooral dat de kleutertijd een tijd is waarin het kind ruimte krijgt om zelf, alleen of samen met jou, te mogen ontdekken. Prop niet alle vrije tijd vol met hobby’s. Het allerbelangrijkste is dat het leuk blijft voor je kind.”
Enkele tips
Tot slot hebben we nog enkele algemene tips die je kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte hobby voor je kleintje:
- Vaak organiseren sportclubs, muziekscholen of andere organisaties opendeurdagen of probeermomenten waar kinderen kosteloos of tegen een klein prijsje de activiteit kunnen uitproberen. Maak daar zeker gebruik van! Misschien vindt zoonlief gitaarspelen toch niet zo leuk, of houdt je dochter toch meer van judo dan van dansen.
- Bots je op ’transportproblemen’? Misschien kun je wel een carpoolsysteem opzetten met andere ouders.
- Natuurlijk is het leuk als je al een vriendje kent op je hobby, maar leg je kleintje uit dat hij niet noodzakelijk dezelfde activiteiten leuk zal vinden als zijn kameraadje. Een hobby uitoefenen alleen omdat een vriendje het doet, is niet de beste motivatie. Hij moet zich vooral zélf amuseren. Bovendien maakt hij vast in no time nóg meer vrienden tijdens z’n hobby.
Met dank aan:
Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.
Zéker lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!