© Getty Images

Gezinsbarometer toont nog steeds vertrouwen in kinderopvang

Wij zijn dol op de begeleiders van onze kinderopvang! En ondanks de minder leuke berichten die erover circuleerden, zijn heel wat andere ouders dat ook. Dat blijkt uit de Gezinsbarometer van de Gezinsbond. “Op vertrouwen krijgen ze 8/10, een positief signaal naar begeleiders die elke dag het beste van zichzelf geven.”

De Gezinsbond lanceerde in mei de Gezinsbarometer, een vragenlijst aan ouders van kinderen tussen 0 en 18 jaar in Vlaanderen. De barometer peilt naar het welbevinden en vertrouwen in vijf levensdomeinen: inkomen, relaties en welzijn, woonkwaliteit, toekomst van de kinderen en de combinatie werk en gezin. En daar hoort natuurlijk ook de kinderopvang bij.

Kinderbegeleiders geven het beste van zichzelf. De arbeidsomstandigheden en verloningen moeten beter

Veel vertrouwen

En die kinderopvang scoort goed. Gezinnen in Vlaanderen maken veel gebruik van de kinderopvang. Ze geven met een score van 8/10 een positief signaal aan de opvangsector.

De Gezinsbond juicht het vertrouwen in de kinderopvang toe, maar het goede gemiddelde vraagt om de nodige nuance. “Een op de tien gezinnen met één of meer baby’s zijn ontevreden. Zij geven minder dan 7/10. Dat moet beter. We weten dat gezinnen de kwaliteit van de opvang niet goed kunnen inschatten en soms hoger beoordelen omdat ze vaak al blij zijn dat ze een opvangplaats hebben. Dat is wat plaatstekort met ouders doet.”

Baby’s en peuters hebben voldoende aandacht, troost en stimulering nodig, dat is nu niet haalbaar

Dit moet beter volgens De Gezinsbond

De Gezinsbond pleit dan ook voor een aantal verbeteringen. “Er is dringend nood aan een ambitieus en becijferd toekomstplan met doelstellingen op korte en lange termijn. Extra middelen zijn daarvoor noodzakelijk. Alleen zo kunnen we het plaatstekort wegwerken en de kwaliteit verbeteren”, besluit Lutgard Vrints, beleidsmedewerker van de Gezinsbond. ​ ​ ​

Wat houdt dat toekomstplan volgens de Gezinsbond in?

Het aantal begeleiders moet wijzigen

De huidige begeleider-kindratio (aantal kinderen per begeleider) moet naar beneden: naar 5 kinderen per begeleider en 4 als er baby’s bij zijn. Baby’s en peuters hebben voldoende aandacht, troost en stimulering nodig, dat is nu niet haalbaar.

Kleinere groepen

De groepsgrootte moet minder. Te grote groepen zijn te belastend voor jonge kinderen én voor het personeel. Zeker kinderen met een verhoogde zorgbehoefte, wat niet altijd van in het begin duidelijk is, gaan kopje-onder in te grote groepen en bij te weinig zorg.

Betere opleiding

Er moet een betere opleiding voor kindbegeleiders komen. Er mogen zeker geen lagere opleidingsvereisten komen, waarvoor soms gepleit wordt.

Kindvrije uren

Het personeel heeft ook nood aan kindvrije uren, wat permanente bijscholing en onderling overleg mogelijk maakt.

Betere lonen

De arbeidsomstandigheden en de verloningen moeten voor alle kindbegeleiders beter, zodat mensen hun job en de sector niet onmiddellijk verlaten. Baby’s en peuters hebben ervaren kindbegeleiders nodig, en vertrouwde gezichten zijn belangrijk voor hen.

Meer over de kinderopvang:

Buiten slapen, spelen en eten: deze crèche toont de voordelen
In kinderopvang Hermelijn kunnen de kindjes ook buiten slapen
“België kan veel leren van Zweden: hier gaan zorg en educatie wél hand in hand”
De Vlaamse Ellen werkt in een Zweedse förskola, een geïntegreerd systeem van kinderopvang en kleuterklas
“We winnen meer bij ‘kindrijpe’ scholen dan bij de hoge druk op schoolrijpe peuters”

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content