CC Wevelgem.

‘t Zomert: 7x last-minute uitstapjes voor kinderen

Nog even profiteren van die laatste mooie zomerdagen met het hele gezin? Dat kan! Op deze leuke zomerse last-minute uitstapjes in openlucht zullen ook je kinderen zich te pletter amuseren.

Zomer: 10x last-minute uitstapjes voor kinderen

1. Muzikaal wonderland bij Bijloke in Gent

Op de Bijlokesite in Gent kunnen kinderen van 7 tot 11 jaar terecht voor een wervelend muzikaal parcours van de makers van muziekcollectief Down The Rabbit Hole en LOD muziektheater. De voorstelling neemt je kroost mee naar een speeltuin vol geluiden, in de binnenkant van een grote live jukebox. Daar ontmoeten ze drie muzikanten die nieuwe muziek spelen op de meest bijzondere instrumenten. 

Jukebox, vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus op de Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. Meer info en tickets: lod.be

2. Theater tussen de bomen

Beeld: We Have Haert. 

Gaan je kinderen graag op onderzoek uit in de natuur, maar luisteren ze ook graag naar verhalen en gaan ze helemaal op in een aan hen voorgelegde fantasiewereld? Dan is de familievoorstelling ‘Team B.O.S. (Boom Onderzoek Specialisten) die jeugdtheater Warmoes maakte in opdracht van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre echt iets voor jullie. Aan de hand van acht QR-codes volg je tijdens je wandeling doorheen het domein een digitale familievoorstelling over Professor Molly en Dokter Fox. Fijne extra: de wandeling is helemaal gratis. 

Nog tot 31 augustus in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Ook in recreatiedomeinen De Nekker en het Zilvermeer kun je deze wandeling trouwens doen. 

3. Familiefestival tussen de velden

Heb je al eens gehoord van Het Veld, een creatieve start-up slash zomerbar tussen de velden in de Antwerpse rand? Zoniet, wordt het de hoogste tijd. Naast culturele evenementen en live concertjes voor volwassenen heeft de bar ook een programma voor een jonger publiek. Op woensdag 18 augustus kun je er terecht voor een namiddag vol kindergeluk met optredens van Marijke & de Hanen, een Roodvonk grimecaravan, kapsaloon, tattoos, workshops van JRBOT en een veld vol spelletjes. 

Het Veld, Autolei 191, 2160 Wommelgem. Woensdag 18 augustus. Meer info en tickets: naarhetveld.be.

4. Dansen op Tout Petit Festival

Beeld: Kurt Van der Elst. 

Zitten je kinderen niet stil en houden ze wel van een scheutje muziek? Zak dan zeker eens af naar de allereerste editie van het Tout Petit Festival in Kessel-Lo. Gezinnen met kinderen van 3 tot 8 jaar kunnen er hun hart ophalen in de mooie omgeving van de Scheutsite: van een frivole dansvoorstelling tot een dansworkshop of experimenteren in een van de kunstige installaties … Er is voor ieder wat wils. 

Tout Petit Festival op De Scheutsite, Zavelstraat 78, 3010 Kessel-Lo (Leuven). Van zaterdag 21 augustus tot zondag 22 augustus. Meer info: toutpetitfestival.be

5. Knutselen in de Museumspelstraat

Ook bij Museum M in Leuven kunnen je kinderen zich deze zomer weer heerlijk gaan uitleven onder de zon. In de Museumspelstraat in de gezellige groene binnentuin van het museum, worden in juli en augustus weer heel wat heerlijke activiteiten en kunstige workshops op touw gezet. Van een eigen altaar ontwerpen of een artistieke kijkdoos bouwen tot het oefenen met zeefdruktechnieken: pret verzekerd!

Museumspelstraat (tuin aan M Leuven en Huis van het Kind Leuven), Savoyestraat, 3000 Leuven. Nog tot en met 28 augustus. Meer info: mleuven.be

6. Wobbelyoga en pizza’s maken op Into The Woods

Elke zomer loopt er in Wevelgem een superfijn festival voor kinderen. Op Into The Woods kunnen jonge gezinnen terecht voor een heuse portie natuur- en cultuurbeleving. Wie wil komt er tussen de bomen kamperen met Wildebras en volgt er ‘s ochtends de theatervoorstelling ‘Dauw’.

Beeld: CC Wevelgem. 

Een aanvullend lokaal ontbijtje in het bos hoort er ook bij. In de namiddag kunnen je kids zich tegoed doen aan tal van leuke workshops en activiteiten: van een hottentottententententoonstelling tot een bushcraftworkshop, een verhalentocht door de natuur of een namiddagje steenoven desempizza’s maken; de opties zijn echt eindeloos.

Into The Woods, Provinciedomein Bergelen, Bergelen 56, 8560 Gullegem (Wevelgem). Van 28 tot 29 augustus. Meer info en tickets: ccwevelgem.be

7. Verhalen bij de openluchtbibliotheek

In de Panne kun je in de vakantie om de twee weken genieten van een mooi voorleesverhaal op het plein voor de bibliotheek. Samen met alle bereidwillige oren gaan een paar enthousiaste vertellers er op pad: de verhalen nemen je mee op berenjacht, op tocht met de Gruffalo en loodsen je zonder te veel angst langs de grote Grijpmedan! Let op: als het regent, gaat het voorlezen niet door.

Voorlezen in Openlucht, Bibliotheek De Panne, Lindenlaan 2, 8660 De Panne. Op dinsdag 17 augustus van 11 uur tot 11.30 uur. 

8. Schatten jagen in de vallei

Ben je nog op zoek naar een originele en actieve last-minute vakantie die leuk en gezellig is voor het hele gezin? Breng dan eens een bezoekje aan Les 3 Vallées: een natuurlijke speeltuin vol spel en avontuur dicht bij huis. Kids vanaf 10 jaar kunnen in Courchevel Le Praz vanaf de top van de Olympische afdaling naar beneden zoeven in een opblaasbare band. Tieners kunnen dan weer deelnemen aan trendy themacursussen zoals Yamakasi, hip hop en operation survival. 

Eerder speurneuzen in het gezin? Neem dan deel aan de schattenjacht in Vallée des Belleville: ontdek de 11 verborgen schatten in de vallei, van de Notre de Dame de la Vie tot de top van de Cime Caron. Deelnemen aan die laatste kan vanaf 6 jaar. 

Les Trois Vallées, recreatiegebied in Frankrijk. Meer info en reservaties: les3vallees.com

9. Circuskunsten en Van Eyck in de Wijk

In Nieuw Gent vindt op 21 augustus het Kleurrijk Kunstenfestival plaats met op het programma een uniek Van Eyck in de wijk-concert van Damast Duo. Het festival is een samenwerking tussen verschillende sociaal-culturele organisaties in Nieuw Gent en brengt circus, muziek en fysiek theater. Optredens van jong lokaal talent en professionele (circus)artiesten wisselen elkaar af. Leuke extra: in de week voorafgaand aan het festival, werken kinderen uit de buurt aan een voorstelling die ze dan ook brengen.

Kleurrijk Kunstenfestival, Nieuw Gent, 9000 Gent. Op zaterdag 21 augustus. Meer info: titannick.be

10. Nachtelijke verhalen in Bergelen

Beeld: Provincie West-Vlaanderen. 

Op de vertelzomer in Bergelen kun je terecht voor een nachtelijk vertelling. Agnes Bruneel brengt er te midden van een wonderlijk natuurlandschap het verhaal van een papa die enkele eeuwen geleden leefde. Wil je weten waarom deze papa kost wat kost een nachtelijke, maar ook ongewone tocht richting een kasteel aanvatte? Mis deze voorstelling (‘t Was Nacht) in Bergelen dan zeker niet. 

‘t Was Nacht, NEC De Rand, Rijksweg, 8560 Gullegem (Wevelgem). Op zondag 22 augustus om 15 uur. Meer info: kijk op de website

Meer tips voor de zomer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Openingsbeeld: CC Wevelgem. 

Partner Content