Getty images.

Staycation: 6x avontuurlijk op vakantie in eigen tuin en natuur

Of we deze zomer weer massaal de traditionele uittocht richting het warme Zuiden kunnen inzetten, blijft voorlopig onduidelijk. Maar geen nood, want ook in eigen land kun je fijn vakantie vieren. Met deze originele en avontuurlijke ‘staycation’-alternatieven zullen jij en je kroost je ook in deze aparte zomermaanden niet vervelen.

1. Huur een retrocamper

Of je met je camper buiten de Belgische landsgrenzen zal mogen reizen, blijft voorlopig nog de vraag. Maar als je gaat voor een oldschool exemplaar met hoog nostalgie- en ‘back-to-basics’-gehalte is dat misschien niet eens nodig. Misschien kan de retrosfeer – samen met de seventies bloemengordijntjes en het gasvuurtje om op te koken – van je logeerplek op wielen voor je kinderen wel genoeg vakantiesfeer oproepen.

https://www.instagram.com/p/CAsngZSJmPu/

Bovendien hoef je voor prachtige bossen of een campingplek aan de oevers van een rivier (of een ander klein stroompje) niet per se naar het buitenland. Ook ons eigen belgenlandje heeft tal van verborgen natuurparels, prachtige trek- en wandelroutes en avontuurlijke speelpaden om even halt te houden.

2. Camping achtertuin

Ook van je eigen achtertuin kun je deze zomer een avontuurlijke kampeerplek maken! Wat je daarvoor nodig hebt? Een tent, een setje gamellen, een kampvuur-vuurkorf, een slinger met sfeervolle lampjes, een camping-uitzet met stoelen, krukjes, slaapzakken en een paar andere supercoole kampeergadgets zoals een kompas, een outdoor survival handboek, een hangmat en eventueel zelfs een eigenhandig in elkaar gebokste buitendouche – of eentje uit de kampeerwinkel, natuurlijk.

3. Into the wild: huisje in het bos

Wie liever niet in z’n eigen achtertuin kampeert, maar voor wie het hele back-to-basics-idee wel aangenaam in de oren klinkt, kan deze zomer eens een cabin in the woods proberen. Op tal van verborgen plekken in ons land – van diep in de Ardense bossen tot te midden van de glooiende velden – vind je tegenwoordig zogenaamde slow cabins terug: kleine huisjes die je weliswaar maximaal comfort bieden, maar die je ook weghalen uit de drukte van alledag om je in alle rust en stilte terug naar de natuur te brengen.

https://www.instagram.com/p/B9PO7VkAq1H/

Zin in een sereen en duurzaam verblijf in een cosy cabin treehouse zonder centrale elektriciteit, maar met een gezellige houtkachel voor de hele familie? Probeer dan de Canopy van Nutchel eens.

Heb je het toch meer op een iets hoogstandere glamping-ervaring begrepen, dan zijn de unieke en luxueuze designretraites van Slô down misschien iets voor jou. Verspreid over een 11 hectare groot bos tussen de Ourthe en de Lessevallei richtten Tim Goes en Toon Haverals daar een zestal minimalistische, maar architecturaal hoogstaande en idyllische boomhut-cabins in.

https://www.instagram.com/p/CAZ2riEAdXS/

4. Museum in huis

Nog leuk voor de zomer: tover je huis eens om tot een levensecht museum. Hou je kinderen niet alleen uren zoet met het maken van allerlei originele beeldhouwwerkjes, schilderijen of 3D-installatie-kunst uit papier-maché, maar laat ze daarna ook voor curator spelen. Welke collectie willen ze ‘tonen’? Welke kunstwerken mogen waar geplaatst worden? Willen ze een eigen verhaal brengen bij de werken die ze zelf geproduceerd hebben?

https://www.instagram.com/p/BYFt1l2BEnE/

Leuke extra: Ga voor een tentoonstelling in openlucht en laat de expositie gewoon doorlopen in de tuin. Leuk toch? Inspiratie nodig? Ook een effectief bezoekje aan het museum – met kids – is na enkele maanden lockdown trouwens weer helemaal mogelijk. Voor meer info: check de website van het museum dat je graag zou bezoeken.

5. Tipi’s en indianen

Zijn je kinderen geen fan van een gewoon ouderwets kampeertripje? Hang er dan een etnische of multiculturele vibe aan door je tuin om te toveren tot een waar tipi-tentenparadijs. Ga in plaats van nostalgische of trendy kampeergadgets voor een meer bohemian vibe met gekleurde doeken, gezellige lampjes, Marokkaanse kussens, midzomernachtfeest-bloementuiltjes, rieten manden en vooral: een groot (of doe maar beter gewoon klein) gezellig kampvuur.

https://www.instagram.com/p/CAsKB7pBHTS/

6. Vlot op het water

Je kids voelen wel iets voor water en maken in het buitenland al eens graag een avontuurlijke kanotocht? Geen probleem, want ook in eigen land zijn er tal van kanoverhuurdiensten te vinden. Iets wat je echter niet zomaar overal tegenkomt, is een gelegenheid om niet naast maar óp het water te overnachten. Op de wateren van het Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem is dat echter wel een optie: na een tochtje op ‘de fluisterboot’ kamperen avontuurlijke families hier in een drijvende hut op een vlot in het water.

https://www.instagram.com/p/Byiv-uaIwJF/

Meer lezen over zomervakantie houden en spelen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content