Getty Images.

Help, ADHD: 8 x tips voor ouders van kinderen met ADHD

Motorisch onrustig, impulsief en soms (onbedoeld) tegendraads gedrag en een extreem korte aandachtsspanne,… leven met een kind dat ADHD heeft, is niet altijd gemakkelijk. Met deze zeven tips maak je het leven voor jezelf en je gezin alvast iets eenvoudiger.

Verwerken van vele prikkels

Kinderen met ADHD kunnen heel onrustig overkomen. Het feit dat hun hersenen iets ‘anders in elkaar zitten’ dan die van de meeste andere kinderen, maakt namelijk dat ze de vele prikkels die ze op een dag binnenkrijgen (emoties, bewegingen, geluiden) niet voldoende verwerkt krijgen – en al zéker niet allemaal tegelijkertijd. Daardoor zijn ADHD-kinderen vaak snel afgeleid, kunnen ze hun aandacht zelden voor lange tijd bij één activiteit houden en worden ze meestal ook nog eens als ‘erg druk’ en beweeglijk ervaren.

Weten hoe ADHD precies in elkaar zit, hoe je het kunt herkennen en wat de opties zijn om de stoornis te laten behandelen? Lees er hier alles over!

Omgaan met ADHD: een paar tips

Dat de hersenen – en daardoor ook het gedrag – van je kind lichtjes anders werken dan die van zijn leeftijdsgenootjes, kan binnen de dagelijkse routine van je gezin al eens voor problemen zorgen. Toch kun je in die dagelijkse routine een aantal aanpassingen doen, waardoor het leven misschien al wat makkelijker zal verlopen. Enkele belangrijke tips op een rij:

1. Zorg voor structuur en regelmaat

Je kind heeft grote moeite met het verwerken van veel prikkels tegelijkertijd en met het bewaren van overzicht. Zorgen voor een duidelijke en eenvormige structuur is bij de opvoeding van een kind met ADHD dan ook van essentieel belang.

Hoe? Creëer bijvoorbeeld een duidelijke ochtend-, dag- en avondroutine en probeer daar zo weinig mogelijk van af te wijken. De herkenbaarheid en herhaling zorgen voor rust in het hoofd van je kind, en dus bijgevolg ook in dat van jou.

2. Zorg voor simpele en duidelijke regels

ADHD kan ontaarden in probleemgedrag: een kind met ADHD zal vaak testen hoe ver het kan gaan. Daarom is het belangrijk dat je erg simpele en duidelijke regels opstelt.

Hoe doe je dat?

  • Ontwikkel als ouderkoppel een lijst van basisregels waaraan je wilt dat je kind zich zeker houdt.
  • Schrijf ze eventueel zelfs op om je kind te helpen in het begrenzen van zijn of haar gedrag.
  • Hoe strakker en duidelijker de regels, hoe makkelijker ook voor je kind: zo weet het precies waar de grenzen liggen en kan het erbinnen wel voluit gaan voor eigen experiment.

3. Wees consequent

Het klinkt logisch, maar de regels altijd op dezelfde manier hanteren: makkelijk is het niet. Toch is het bij deze kinderen extra belangrijk, omdat eenduidigheid en consequent handelen voor hen onmisbaar is. Sta je iets, wat normaal niet mag, voor een keertje oogluikend toch toe, dan is de kans groot dat er volgende keer opnieuw gezeurd zal worden voor een uitzondering.

4. Help je kind met plannen

Kinderen met ADHD hebben doorgaans heel wat moeite om zichzelf te organiseren en om in te schatten hoeveel tijd ze precies aan een bepaalde taak of activiteit zullen spenderen. Wat betreft het schoolse leven van je kind, is het misschien aangewezen hier toch een oogje in het zeil te houden.

Hoe je dat doet?

  • Help je kind eventueel met een planning op te stellen en kijk af en toe toch eens mee in de agenda.
  • Neem ook zeker contact op met leerkrachten en eventuele leerlingenbegeleiding op school. Geef duidelijk aan dat je kind aan ADHD lijdt, en wissel ook kennis en ervaringen uit. Ga na hoe jullie samen als team je kind zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden in zijn schoolse loopbaan.

5. Bekrachtig positief gedrag

Kinderen met ADHD kampen vaak met een laag zelfbeeld, omdat ze door hun impulsieve gedrag, hun onvermogen tot langdurige concentratie en hun vergeetachtigheid sowieso al erg vaak in conflict zullen komen met personen die belangrijk zijn voor hen: hun ouders, leerkrachten, zorgverleners en vriendjes op school.

Hoe help je je kind? Door het ook regelmatig positief te bekrachtigen – en de verhouding tussen negatieve aandacht en positieve bevestiging wat meer in balans te brengen – zal je je kind een pak meer zelfvertrouwen geven. Heeft je kind een taak goed volbracht, of stelt het fijn sociaal gedrag naar anderen toe, vergeet dan zéker niet om dit even onder de aandacht te brengen.

6. Straf of beloon onmiddellijk

Komt het toch tot de overschrijding van een grens, wacht dan ook niet om je kind op de vingers te tikken. Ook wat de ‘straf’ zelf betreft, laat je die best zo snel mogelijk op het ongewenste gedrag volgen. Het is veel efficiënter je kind op het moment zelf even in zijn spelplezier te onderbreken en hem voor een time-out naar z’n kamer te sturen, dan te zeggen dat hij nu volgende week dat uitje naar de speeltuin wel mag vergeten.

7. Ken je kind: voorbereiden op verandering

Veranderingen op til in de dagelijkse routine binnen je gezin: je gaat bijvoorbeeld voor een paar weken met vakantie, of het is weer bijna tijd om naar school te gaan,…? Verwittig je kind dan ook ruime tijd op voorhand. Structuur en regelmaat zijn nu eenmaal nog net iets belangrijker dan voor andere kinderen.

Tip: Merk je dat er in een omgeving (denk: een luide binnenspeeltuin of een druk verjaardagsfeestje) heel wat onvoorziene prikkels aanwezig zijn? Neem je kind dan even aan de kant om hem te kalmeren, herhaal kort en bondig een aantal regels om hem rustig te maken indien nodig.

8. Informeer jezelf

Heb je het vermoeden dat je kind ADHD heeft, wacht dan niet om professionele hulp in te schakelen. Er zijn tal van psychologenpraktijken die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van kinderen met ADHD. Daarnaast zijn er ook tal van organisaties die zich specifiek inzetten om ouders en zorgverleners te ondersteunen.

Wil je zelf meer begeleiding krijgen in de opvoeding van een kind met ADHD? Ga dan ook eens bij zo’n gespecialiseerde instelling langs. Ze bieden immers tal van opleidingen, vormingen en workshops – en soms zelfs therapeutische trajecten voor ouders én kinderen – aan.

Meer weten over ADHD en op zoek naar meer tips die het jou als ouder makkelijker kunnen maken? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Centrum Zitstil, een organisatie die ouders van kinderen met ADHD en jongeren en (jong)volwassenen met ADHD ondersteunt en begeleidt. 

Meer lezen over ADHD:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content