©iStock

9x de leukste uitjes voor de herfstvakantie

Joepie, van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november is het weer herfstvakantie! Voor wie er niet opuit trekt voor een laatste streepje herfstige ‘zomerzon’ zijn er ook in eigen land tal van leuke activiteiten in de aanbieding. Een paar toppers op een rijtje!

9 leuke uitstapjes voor tijdens de herfstvakantie

1. Een spannende expeditie bij C-mine

Altijd al geboeid geweest door het spannende leven down under in de mijnschachten? Wel, bij C-mine kun je dat intrigerende verleden samen met je kinderen aan den lijve gaan ondervinden in een uniek belevingsparcours vol verrassende verhalen over de mijn en kunstinstallaties met creatieve beeldprojecties die het mijnwerkersbestaan voor even helemaal opnieuw tot leven wekken.

De avontuurlijke tocht start in het centrale Energiegebouw van de C-minesite en neemt je dan mee tot 6 meter onder de grond voor een tocht door het donker en laat je vervolgens via een passage door de interactieve geluidscel – waar je kunt draaien aan hendels en wielen om zelf mijngeluiden te produceren – en een heuse dwaaltocht door een doolhof, weer naar de bewoonde wereld bovengronds terugkeren. Een échte aanrader voor avonturiers en kinderen met fijne portie historische fantasie!

2. Boeken snuisteren in Antwerp Expo

Van 28 oktober tot 4 november en van 8 tot 11 november is Antwerp Expo dé place to be voor boekenwurmen, want dan is het weer tijd voor de jaarlijkse Boekenbeurs. Snuister tussen duizenden boeken, zie je favoriete illustrator live aan het werk, vlei je neer voor een gezellige voorleessessie of ga eens langs op het griezelfeestje van Heksje Mimi: er valt elke dag wel weer wat nieuws te beleven op de Boekenbeurs.

https://www.instagram.com/p/Bpj5CjXnc4D/

Nog geen datum voor ogen? Kies dan misschien voor 9 november, want dan is het ‘Dag van het Gezin’. Ontmoet de grappige zebragladiator Julius Zebra, doe mee aan de sprookjesquiz van de UAntwerpen of volg een workshop ‘kartonboeken maken voor peuters en kleuters’. Die dag zijn er immers tal van standactiviteiten en podiumsessies op maat van jouw uk.

Het volledige Boekenbeursprogramma vind je hier.

3. Fluisterende muren bij Fort Napoleon

Ook in Oostende valt tijdens de herfstvakantie traditiegetrouw weer heel wat leuks te beleven. Een leuke activiteit uit het aanbod is de interactieve verhalentour in het Fort Napoleon. Het vijfhoekige fort spreekt sinds 5 oktober niet meer enkel nog figuurlijk tot de verbeelding, maar ook letterlijk: de muren vertellen er immers over luisterrijke geschiedenis die het gebouw mocht meemaken. Van de Franse soldaten die er met een bang hart de Engelsen zaten op te wachten tot de vele Oostendse koppeltjes die er in de summer of love hun allereerste zoen deelden: heel wat intrigerende verhaalstof om je oor even aan te luisteren te leggen.

4. Een herfstig familiefestival in de stad: Rode Hond

Naast een echte studentenstad is Leuven ook een stad die zorg draagt voor haar jonge gezinnen. Elke herfstvakantie vindt er dan ook een heus stadsfestival plaats speciaal op maat van de allerkleinsten. Het Rode Hond-festival is niet alleen een kunstenfestival, maar ook een theater-, een film-, én een doe-festival. Van 26 tot 29 oktober kun je er naar goede gewoonte terecht voor meer dan 200 activiteiten op als ‘kindvriendelijk’ gemarkeerde plekken doorheen de stad.

Schuif bij aan de tekentafel van De Leeuw in Barbóék voor een interactieve vertelling, kom experimenteren met 360° camera’s, VR-brillen, green screens en audio-opnames in het Labo digitale kunsten bij OPEK of dwaal rond door de vele wonderbaarlijke kamers van het circushotel van Cirkus in Beweging!

Voor het volledige programma: neem een kijkje op de website.

5. Magisch wandelen in een lichtlandschap: De Grote Schijn

Zijn je kinderen iets avontuurlijker aangelegd, zeggen ze niet ‘nee’ tegen een stevige wandeling in het bos én zijn ze wel te vinden voor een beetje spektakel met licht en geluid? Dan is De Grote Schijn een superleuke activiteit voor een herfstige avond. Van 25 oktober tot en met 11 november wordt het Antwerpse Rivierenhof omgetoverd tot een magisch landschap vol lichtgevende bomen, gekleurde hemelflanken en fluisterende bomen.

https://www.instagram.com/p/BpbuhfcHvRp/

Op een wonderlijke tocht door het donker geniet je er samen met je kinderen van een mysterieus en absoluut intrigerend audiovisueel spektakel waarvan zelfs de monden van de grootste kwebbelkousen eventjes zullen stilvallen. Achteraf genieten van een gezellige babbel, een nostalgisch bakje popcorn of een lekker warme wafel, kan in het winterdorp vlak aan het OLT. Opgelet: handschoenen meenemen is een aanrader!

6. Zwemmen in LEGO-blokjes op BRICKLIVE

Is je kind een notoire LEGO-bouwer, dan moet BRICKLIVE zowat de hemel op aarde zijn voor hem of haar. Dit jaar kun je er verdwalen tussen maar liefst 5 miljoen bouwstenen, zeven levensgrote LEGO-beelden tegen het lijf lopen, je eigen ontwerpje tot leven zien komen in een augmented reality-kleurboek, zwemmen in een bad van  250.000 LEGO-blokjes of racen in een echte wagen gemaakt van de kleurrijke blokjes! Zéker de moeite waard, dus! Van 25 oktober tot 3 november bij Tour & Taxis in Brussel.

7. Plezier op het grote scherm: FilemKING

Als jouw kroost helemaal geïntrigeerd is door alles wat met animatie, nieuwe media en film te maken heeft, dan is het FilemKING festival in Gent voor jullie vast niet te missen. Van 23 tot 31 oktober lopen daar in verschillende Gentse cinemazalen (Sphinx Cinema, KASKcinema, ArtCinema OFFoff, Cine Rio en Kopergietery CinéRABOT) de mooiste nieuwe jeugd- en kinderfilms uit alle hoeken van de wereld.

Kijk mee hoe de kleine Romy elke dag na school mee moet naar het kapsalon van haar strenge Oma Stine in ‘Kapsalon Romy’, kom luisteren naar het wondermooie ciné-concert dat twee multi-instrumentalisten maakten bij een reeks Finse animatiefilms bij de Kopergietery, of ga met hondje Lotte mee op zoek naar het magische volkslied van de vergeten draken.  Bekijk het volledige programma op filemon.be.

8. Zeemonsters zoeken in Oostduinkerke

Je wil wat meer te weten komen over de wondere wereld ‘diep in de zee’, over het glorierijke verleden van de heroïsche IJslandvaarders of over het nostalgische vissersbestaan van onze Belgische garnaalvissers? Dan zijn er deze herfstvakantie heel wat leuke én kindvriendelijke manieren om het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke te bezoeken.

https://www.instagram.com/p/Bmb4W8Eg8lU/

Help samen met je kinderen een ‘visser in nood’ tijdens het zeemonster-museumspel en baan je met enkel een zeekaart in de hand een weg door een spannend netwerk van opdrachten voor klein en groot op zoek naar de zeven zeemonsters. Of trek samen met de plaatselijke garnaal- en strandvissers met de huifkar naar het strand, speel er volksspelen tussen de visnetten en geniet ‘s middags van een lekker garnalenhapje op de markt tijdens het Zilt Feest op zaterdag 2 november.

9.  Jacques & Lise – Verbeeld door twee: moet er nog fantasie zijn?

Deze kindvriendelijke en creatieve expo Jacques & Lise – Verbeeld door twee vindt plaats in een van de mooiste, innovatieve bibliotheken van België, De Krook in Gent. Kinderen worden er ondergedompeld in de kleurrijke wereld van illustratoren Jacques en Lise (Schaffen). Ze zetten vier van hun prachtige prentenboeken in de kijker met grote prints, afgewisseld met hoekjes waar je de sfeer van het boek echt kan beleven, en je probeert met veel plezier de creatieve doe-opdrachten tot een goed einde te brengen.

De tentoonstelling is vanaf 25 oktober 2019 tot en met 4 januari 2020 gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van De Krook en biedt een unieke inkijk in hun oeuvre, werkwijze en de prachtige wereld die Jacques & Lise in woord en beeld brengen.

Dit kun je ook doen tijdens de herfstvakantie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content