10 symptomen van ziekte bij je kind die je nooit mag negeren
Help! Je kind is ziek en je weet niet precies wat er scheelt. De symptomen lijken op het eerste zicht niet ernstig dus je wil je dokter niet “lastigvallen”, maar je maakt je toch een beetje zorgen. Een kleine handleiding: 10 symptomen bij je kind die je nooit mag negeren.
Het kan soms moeilijk zijn om af te lezen wat er met je kind aan de hand is. Ze kunnen het vaak zelf nog niet goed zeggen en de meeste symptomen zijn ook niet erg duidelijk. Het is vooral belangrijk te weten dat je nooit het gevoel mag hebben dat je overdrijft. Als je het gevoel hebt dat er iets mis is, ga dan naar de dokter voor een onderzoek. Jij kent je kind tenslotte nog steeds het best.
10 Symptomen
-
Hoge koorts
We spreken van koorts bij een baby wanneer de temperatuur hoger is dan 38.5 °C. Tussen de 37 en 37.5°C spreken we van een normale temperatuur bij de baby. Als de temperatuur tussen 37.6°C en 38.5°C ligt, spreken we van een verhoging maar nog niet van koorts.
De meeste dokters geven als advies dat je vooral moet letten op het gedrag van je kind. Heeft het een licht verhoogde temperatuur maar rent en speelt het nog steeds als tevoren? Dan is er meestal niets om je zorgen om te maken. Wanneer ze zich anders gedragen en zich moe voelen, ga dan zeker langs de dokter. Met een baby moet je altijd naar de dokter gaan als hij koorts heeft.
-
Koorts gecombineerd met uitslag, hoofdpijn en een stijve nek
Als je kind al deze symptomen vertoont, kan het een hersenvliesontsteking hebben. Let op! Het kan ook zijn dat niet alle symptomen aanwezig zijn. Uitslag en een stijve nek komen niet altijd tot uiting. Wanneer je kind ook moeilijk tegen licht kan en moet overgeven, ga je best zo snel mogelijk naar de dokter. Een hersenvliesontsteking kan namelijk erg gevaarlijk zijn.
-
Erg veel huilen
Als ouder merk je het meestal meteen wanneer je kind extreem veel en op een hogere toon huilt dan gewoonlijk. Wanneer dit het geval is en je baby ook koorts heeft, is er waarschijnlijk iets mis. Ga voor de zekerheid langs bij de dokter.
-
Ademhalingsproblemen
Wanneer je merkt dat je kind moeilijkheden heeft met ademen, heeft het een gebrek aan zuurstof en heeft het dringend medische hulp nodig. Het kan namelijk wijzen op astma of een longontsteking. Dit symptoom gaat vaak gepaard met wat lijkt op een verkoudheid. Hoesten, een lopende neus en/of koorts.
-
Buikpijn
Buikpijn is bij een kind niet abnormaal. Het kan een reactie zijn op nieuw voedsel of constipatie. Maar als de buikpijn meerdere uren duurt, dan kan er meer aan de hand zijn. Let vooral op de plek van de buikpijn. Als je kind erge pijn voelt rechtsonder in de buik, kan dit een blindedarmontsteking (appendicitis) zijn. Een plotse ontsteking van de appendix kan levensbedreigend zijn en laat je dus best meteen behandelen.
-
Hoofdpijn, vooral na een val
Hoofdpijn is niet zeldzaam, maar sommige soorten moet je meteen laten nakijken door een dokter. Let op volgende dingen. Hoofdpijn na een val dat soms gepaard gaat met duizeligheid, slecht zien, overgeven, verward zijn, stemmingswisselingen en gevoeligheid aan licht en geluid. Je kind kan tijdens de val een hersenbeschadiging of hersenschudding opgelopen hebben.
Laat hoofdpijn die steeds erger wordt ook zeker niet aanslepen.
-
Reacties op bepaalde stoffen
Allergieën kunnen gevaarlijk zijn en moeten juist behandeld worden. Maar daarvoor moet je ze natuurlijk eerst opsporen. Niet elke allergie is gevaarlijk, let vooral op met voedselallergieën en allergische reacties op bijensteken. Let vooral op kortademigheid, uitslag en zwelling van de lippen, keel of tong.
-
Flauwvallen
Wanneer een kind flauwvalt moet je het sowieso naar de dokter brengen. Als het kind na het flauwvallen niet meteen herstelt, moeilijk kan ademen, een zwakke hartslag heeft en last heeft van spasmen breng je het zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
-
Vaak urineren met gewichtsverlies en loomheid
Dit kan wijzen op type 1 diabetes en moet zo snel mogelijk correct behandeld worden.
-
Chronische diarree en braken
Wanneer dit lang blijft aanhouden kan er sprake zijn van een zware infectie. Dat kan leiden tot uitdroging en is vooral bij kinderen en baby’s gevaarlijk.
Deze lijst betekent natuurlijk niet dat je je zorgen moet maken wanneer je kind eens last heeft van buikpijn of hoofdpijn, maar het is natuurlijk wel handig om een kleine gids te hebben voor wanneer je je echt zorgen maakt. 😉
Bron: Diabetes, CM, Gezinsbond, beeld: Shutterstock
Lees ook:
- Hoe herken je hand-, voet- en mondziekte?
- Op bezoek bij de dokter: de medische opvolging van je zwangerschap
- Geen griep dankzij deze tips