©Gettyimages

Zo helpt de 80/20-regel jou een betere ouder te worden

Door Celine Werner

Een dag bestaat uit 24 uren en een week uit 7 dagen, da’s niks nieuws. Maar dat blijkt voor heel wat ouders onvoldoende te zijn. Alle mama’s en papa’s willen namelijk tijd maken voor hun kinderen, werk, huishouden én als het even kan ook nog wat me-time.

Onmogelijk, zul je vast denken… Er is nochtans wel een manier om jouw tijdsindeling beter te beheren: maak kennis met de 80/20-regel!

Wat is het 80/20-principe?

De 80/20-regel — een economische regel van Vilfredo Pareto — stelt dat tachtig procent van de uitkomsten veroorzaakt wordt door twintig procent van de inspanning. Dus als je een probleem efficiënt wilt oplossen, is het zinvol om je meteen op de belangrijkste twintig procent te richten. Met een minimale inspanning, aanpassing of verandering bereik je dus een maximaal effect! Ga daarom eens na waar je snel en goed in bent en waar je dan weer enorm veel tijd mee verliest. Hoe? Door de onderstaande zes stappen te doorlopen.

In 6 stappen krijg je deze regel onder de knie

1. Bepaal wat je zou doen met extra tijd 

En daar mag je heel specifiek in zijn! Meer qualitytime met je partner is bijvoorbeeld net iets té vaag. Meer met je geliefde gaan eten en naar de bioscoop gaan is duidelijker.

2. Stel jezelf de vraag wat jouw prioriteiten zijn

Hier kies je voor dagelijkse, wekelijkse en levenslange prioriteiten. Ter illustratie:

  • Dagelijks: tien minuutjes stofzuigen.
  • Wekelijks: met de vriendinnen afspreken.
  • Levenslang: zoveel mogelijk gezonde voeding klaarmaken.

3. Weet waarmee je tijd verliest 

Laten we eerlijk zijn: iedereen heeft zo z’n guilty pleasures. Maar besef ook dat deze jou soms kostbare tijd doen verliezen. Zit je vaak op de smartphone? Probeer je telefoongebruik dan toch wat te minderen.

4. Besef dat iedere minuut telt

Blijf je een halfuurtje langer in de zetel omdat je die ene serie nog per se wilt uitkijken? Dan moet je er ook de consequenties van dragen als je de volgende ochtend je bed niet uit kan, wat dan weer een effect zal hebben op de rest van je tijdsindeling.

5. Stel regels op 

Niet voor je kinderen, maar wel voor jezelf. Heb je bijvoorbeeld de gewoonte om voortdurend de rommel op te ruimen die jouw kapoentje achterlaat? Maak dan van je hart een steen en probeer dit slechts éénmaal per dag te doen.

6. Maak het jezelf niet moeilijk

Leuk wel, dat je je kinderen voor de muziek-, zwem- en balletles inschrijft, maar zo zorg je alleen maar voor een overvolle agenda die maar moeilijk te beheren valt. Gooi daar nog een strak werk- en huishoudschema bovenop en de chaos is compleet.

Bron: purewow.com

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content