© iStock

Bewezen: kinderen erven intelligentie van hun moeder

Wij, moeders, wisten dit natuurlijk al lang, maar volgens een onderzoek zouden kinderen hun intelligentie vooral te danken hebben aan hun moeder. Sorry papa’s!

X-chromosoom

Volgens de onderzoekers bevinden de genen die bepalend zijn voor intelligentie zich op het X-chromosoom. Aangezien vrouwen hier twee van hebben en mannen maar één, is de kans dus groter dat kinderen hun intelligentie vooral van hun moeder hebben. Dat geldt voor meisjes, maar vooral voor jongens, want meisjes hebben meer kans om ook wat van de intelligentie van hun vader mee te krijgen.

IQ mama voorspelt IQ kind

Een ander onderzoek uit 1996 beweert trouwens dat het IQ van de moeder de beste voorspeller is van het IQ van het kind. Ook blijkt dat mannen vaker uitblinken in wiskunde en muziek en vrouwen zijn op hun beurt weer vaker verbaal begaafd. De ‘IQ-genen’ op het X-chromosoom beïnvloeden waarschijnlijk verschillende anatomische en functionele delen van het zenuwstelsel die aan de basis van intelligentie liggen.

Korreltje zout

Toch neem je deze onderzoeken best met een korreltje zout, want intelligentie wordt niet enkel door de genen op het X-chromosoom bepaald. Er zijn nog veel meer factoren die meespelen, zoals invloed van de cultuur en omgeving waarin een kind opgroeit en de mogelijkheden die het krijgt om zijn intelligentie te ontwikkelen. Daarnaast kan de erfelijke factor bij intelligentie door veel meer genen worden beïnvloed dan alleen die op het X-chromosoom. Maar dat hoeft papa natuurlijk niet te weten 😉

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content