De verschillende ouderverloven op een rijtje

Door -
ouderschapsverloven
©GettyImages
Wil je meer tijd om bij je kind(eren) te zijn? Dan zijn er een paar mogelijkheden. We zetten de verschillende ouderverloven op een rijtje.

Moederschapsrust

Voor wie? Zwangere en pas bevallen mama’s in loondienst.

Wat? 15 weken verlof, waarvan 1 tot 5 weken voor de uitgerekende datum en 9 tot 14 weken na de geboorte.

Je ontvangt de eerste 30 dagen 82% van je loon, vanaf de 31ste dag ontvang je 75% van je loon. Vastbenoemde overheidsambtenaren ontvangen hun maandloon gedurende de hele moederschapsrust integraal.

Borstvoedingsverlof

Voor wie? Mama’s in loondienst die borstvoeding geven (dat heet dan ‘individueel toegekend verlof’) en mama’s die borstvoeding geven en van wie het beroep gezondheidsrisico’s inhoudt, zoals bijvoorbeeld een laborant of kleuterleidster. Dit heet ‘profylactisch borstvoedingsverlof’.

Wat? Je verlengt je gewone postnataal verlof met extra verlof omdat je borstvoeding geeft. In het geval van individueel toegekend verlof bestaat er geen algemene regel; in principe is dit onbetaald, maar je werkgever kan dit via een CAO betaald voorzien. Ook de duur ervan wordt bepaald op basis van de CAO. Je kunt daarnaast ook gebruikmaken van ouderschapsverlof of tijdskrediet om borstvoeding te geven. In het geval van ‘profylactisch borstvoedingsverlof’ heb je recht op betaald verlof en dat tot maximaal de vijfde maand na de bevalling.

Let op! Verwar borstvoedingsverlof niet met borstvoedingspauzes: het recht om op je werk af te kolven, en dat tot negen maanden na de geboorte van je kind.

Vaderschapsverlof

Voor wie? Alle papa’s in loondienst.

Wat? 10 werkdagen verlof zodra je partner bevallen is. Vaderschapsverlof neem je tot 4 maanden na de bevalling op: aaneensluitend of verspreid over de 4 maanden. De eerste 3 dagen betaalt je werkgever je volledig loon, de volgende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een uitkering. Die bedraagt 82% van je brutowedde.

Ouderschapsverlof

Voor wie? Mama’s en papa’s – ook adoptieouders – in loondienst van wie het kind jonger is dan 12.

Wat? Gedurende een periode onderbreek je je loopbaan om bij je kind(eren) te zijn. Je kunt ofwel helemaal niet werken gedurende 4 maanden, halftijds werken gedurende 8 maanden, of vier vijfde werken gedurende 20 maanden.

Om hierop recht te hebben moet je in de 15 maanden voor het aanvragen van je verlof, minstens 12 maanden bij je huidige werkgever gewerkt hebben.

Tijdskrediet

Voor wie? Voor iedereen met een geldig motief, tewerkgesteld in bedrijven met minimum 11 werknemers.

Wat? Je onderbreekt gedurende een aantal maanden je werk. Sinds 1 april 2017 kun je niet langer tijdskrediet ‘zonder motief’ nemen. Je moet er dus een specifieke reden voor hebben. Zorgen voor je kind(eren) jonger dan 8 jaar is zo’n geldig motief, een wereldreis maken is dat niet meer.

Je tijdskrediet om voor kinderen te zorgen duurt 51 maanden. Je kunt ofwel helemaal niet werken, halftijds werken of 4/5 werken. Om recht te hebben op tijdskrediet, moet je minstens 2 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt hebben. Het tijdskrediet is geen absoluut recht. Als het bedrijf waar je werkt maximaal 10 werknemers telt, hebt je de toestemming van je werkgever nodig. Als het bedrijf meer dan 10 werknemers telt, is het tijdskrediet wel een recht, maar in bepaalde gevallen kan je werkgever de begindatum van je tijdskrediet uitstellen (bijvoorbeeld omdat al te veel werknemers er gebruik van maken).

Opgelet! Voor moeders en vaders die als zelfstandige werken, die werkloos zijn, een meerling hebben en voor adoptieouders gelden in heel wat gevallen andere regels en richtlijnen. Ook bij de overheid en in het onderwijs zijn er andere richtlijnen. Informeer je goed bij je ziekenfonds, je werkgever en neem ook een kijkje op de website van Kind & Gezin.

Tekst: Tine Vandeweyer, Carolien Saey en Annelies Dyck

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here