Mama’s die minder ‘zorgen’ dan de papa’s: het verhaal van lezeressen Kris en Karolien
De vrouw met kinderen aan de haard en manlief uit werken: een archaïsch beeld, denk je? Grotendeels gelukkig wel, maar toch ‘zorgen’ vrouwen en ‘werken’ mannen ook in een modern gezin anno 2020 nog altijd meer, zo blijkt ook uit een onderzoek van UGent. Maar dat geldt niet voor mama’s Karolien en Kris. Hun echtgenoten nemen meer zorg op. Benieuwd naar hun verhaal?
Kris en Karolien werken meer dan hun mannen
Karolien, mama van Willem (9 jaar), Jasper (7 jaar) en Lieselot (5 jaar) werkt voltijds als diensthoofd communicatie in een wetenschappelijke onderzoeksinstelling, haar man Jan werkt 4/5de en is op woensdag thuis met de kinderen.
Kris werkt voltijds als communicatiemanager in de haven van Antwerpen. Haar man Sam is muzikant, heeft flexibele werktijden en neemt een groot deel van de zorg voor hun dochtertje Sien (2 jaar) en het huishouden op zich.
Hoe komt het dat bij jullie het evenwicht net iets anders ligt dan bij de meerderheid van de gezinnen?
“Mijn woon-werktraject is vrij lang. Ik ben dagelijks iets meer dan 3 uur onderweg, wat voor lange werkdagen zorgt. Mijn man daarentegen werkt op een kwartiertje rijden van huis.”
Karolien: “Die verhouding is eigenlijk vrij natuurlijk gegroeid”, vertelt Karolien. “Mijn woon-werktraject is vrij lang. Ik ben dagelijks iets meer dan 3 uur onderweg, wat voor lange werkdagen zorgt. Mijn man daarentegen werkt op een kwartiertje rijden van huis. Ik ben ook iets hoger opgeleid dan mijn man en verdien wat meer. In dat opzicht was het financieel interessanter dat hij degene was die iets minder ging werken. En ik ben misschien iets meer carrière-gericht dan mijn man.”
“Toen we aan kinderen zijn beginnen denken, spraken we al heel duidelijk af dat de zorg voor ons kindje op z’n minst gelijk verdeeld zou worden.”
Kris: “Op het moment dat we aan kinderen wilden beginnen, maakten Sam en ik daar meteen heel duidelijke afspraken over. We spraken af dat de zorg voor ons kindje op z’n minst gelijk verdeeld zou worden en dat er zelfs iets meer op Sam terecht zou komen, omdat zijn werkritme dat meer toelaat.”
Hoe verdelen jullie de zorg en taken tijdens een doordeweekse dag?
“Wanneer ik thuis ’s avonds thuiskom, hoef ik enkel nog mijn benen onder tafel te schuiven en te genieten van zijn heerlijke kookkunsten.”
Karolien: Ik vertrek al heel vroeg naar mijn werk, nog voor iemand anders op is. Mijn man maakt de kinderen wakker, helpt bij het wassen en aankleden, hij smeert de boterhammen en brengt hen naar school. Ik probeer de kinderen ‘s avonds, na de opvang, op te halen en dan komen we allemaal ongeveer samen thuis. Mijn man, kookt heel graag dus hij maakt meestal het eten klaar terwijl ik de kinderen help bij hun huiswerk. Het is ook mijn man die de boodschappen doet en meestal is hij ook chauffeur van dienst voor de hobby’s van de kinderen. De was, opruimen en het bijhouden van de agenda zijn dan weer eerder mijn taken.”
Kris: Mijn man Sam kleed ons dochtertje Sien aan en geeft haar eten, ik breng haar naar de crèche. Sam gaat ze ‘s avonds ophalen en maakt het eten klaar. Wanneer ik thuiskom, kan ik mijn benen onder tafel schuiven en genieten van zijn heerlijke kookkunsten. Het is ook Sam die de boodschappen doet. Altijd. En hij stopt Sien in bad. Ik werk in de tuin en doe de was. Een huishoudhulp helpt met de schoonmaak.”
Merken jullie dat jullie het heel anders doen dan gezinnen in jullie omgeving?
“Wanneer de kinderen trakteren op school, moeten ze vooral aan hun mama vertellen dat het heel lekker was, terwijl het mijn man is die die dingen maakt.”
Karolien: “We merken wel dat er een bepaald verwachtingspatroon is. Heel vaak gaan mensen ervan uit dat het de vrouw is die kookt, bijvoorbeeld. Dat merken we als we bezoek over de vloer krijgen. Dan gaan onze gasten er meer dan eens vanuit dat ik het eten bereidde. Of wanneer de kinderen trakteren op school, moeten ze vooral aan mij vertellen dat het heel lekker was (lacht). Aan de schoolpoort staan veel meer vrouwen dan mannen. Dus ja, we merken toch wel dat de rollen bij ons wat anders verdeeld zijn dan in het ‘typische’ gezin, ook al is dat niet bewust. De rollen en taken die mijn man en ik opnemen zijn net heel spontaan gegroeid en voelen heel natuurlijk aan. Ik besef dat mijn man meer taken in het huishouden en de zorg opneemt dan ik en ik ben hem daar heel dankbaar voor.”
“Ik merk rondom me wel dat vaker de vrouw dan de man minder gaat werken en meer zorg op zich neemt. Maar als dat is omdat de vrouw dat graag zo wil, lijkt me dat helemaal ok, toch?”
Kris: “Veel mannelijke collega’s van Sam nemen een gelijkaardige rol als hij op binnen hun gezin. Dus daarin voelen we ons zeker niet zo anders of zo. Maar ik merk natuurlijk wel, bij mezelf en in mijn omgeving, dat een gezin combineren met twee voltijdse jobs quasi onhaalbaar is. En dat in een maatschappij waarin gezinnen van tweeverdieners de norm zijn. Om de hele boel haalbaar te houden, kan het al bijna niet anders dan dat één van de twee minder werkt en meer zorgt. En wie dat dan is, moet elk gezin voor zichzelf uitmaken, natuurlijk. Ik merk rondom me wel dat dat vaker de vrouw dan de man is. Maar als dat is omdat de vrouw dat graag zo wil, lijkt me dat helemaal ok, toch? Ik besef heel goed dat onze combinatie van flexibele werktijden en een vast uurschema heel wat mogelijkheden biedt. Onze verdeling werkt voor ons helemaal prima en ik kan alleen maar hopen dat elk gezin een puzzel kan leggen op hun maat.”
Zijn er dan nooit discussies of strubbelingen over wie wat doet?
“We moeten vaak niet eens overleggen. Als er iets gedaan moet worden, neemt een van ons twee die taak op zich, vanzelf.”
Karolien: “Nee, echt niet. We moeten er zelfs niet eens over overleggen. Als er iets gedaan moet worden, neemt een van ons twee die taak vanzelf op zich. Ik hoor andere vrouwen soms zeggen: ‘mijn man helpt wel in het huishouden, maar ik moet het hem telkens opnieuw vragen.’ Maar dat hoef ik helemaal niet te doen, hoor.”
Kris: “Ook hier geen strubbelingen. Dat waren duidelijke afspraken toen we aan kinderen begonnen. En ik denk dat het evenwicht helemaal klopt: Sam zijn atypische uren maken heel veel mogelijk én hij zorgt gewoon ook echt graag voor zijn gezin. Hij is erg zorgzaam, altijd al geweest. Hij maakt in zijn drukke agenda echt tijd voor zijn gezin en hij vindt dat ook echt fijn en belangrijk. Zelfs wanneer hij vroeger weg moet, zorgt hij dat het eten voor me klaarstaat.”
Vinden jullie het soms moeilijk dat jullie minder tijd met jullie kinderen doorbrengen?
“Ik heb er al wel over nagedacht om 4/5de te werken, maar ik vind het een moeilijke keuze in een leidinggevende positie en de hoeveelheid werk die ik heb, zou dan niet verminderen.”
Karolien: “Ik zou wel graag iets meer tijd met mijn kinderen doorbrengen. Of ze op z’n minst ‘s morgens eens zien voor ik aan mijn werkdag begin. Ze worden zo snel groot, dat ik soms wel het gevoel heb dat ik dingen mis. Ik heb er al wel over nagedacht om 4/5e te werken, maar ik vind dat een moeilijke keuze in een leidinggevende positie en de hoeveelheid werk die ik heb, zou er niet door verminderen. Een dag minder werken, zou mijn avonden veel drukker maken en dat zie ik helemaal niet zitten.”
Kris: “Ik heb eigenlijk helemaal niet het gevoel dat ik of Sam te weinig tijd met Sien spenderen. Of laat me het zo zeggen: misschien spendeer ik minder uren met haar, maar de kwaliteit is er wel. De tijd die ik echt gericht met haar doorbreng is, denk ik, dezelfde dan wanneer ik wel een hele dag thuis zou zijn, en ondertussen ook nog allerlei andere dingen zou moeten doen. Eens Sien naar school gaat, moeten we de dingen allicht wel weer herbekijken. Misschien dat ik tegen dan mijn werkschema wel aanpas om op woensdag thuis te blijven, dat sluit ik zeker niet uit.”
Wil je weten hoe het komt dat er in een geëmancipeerde wereld als die van nu, gemiddeld wel nog meer ‘zorg’ op de hals van mama’s belandt als op die van papa’s? Lees dan zeker ook: ‘SOS rolpatronen: waarom vrouwen nog steeds meer ‘zorgen’ en mannen meer ‘werken’.
Meer lezen over genderrollen en opvoeden:
- 5x dit doen Millennial-mama’s anders dan hun voorgangers
- Zelfzorg: 10x boeken voor drukke ouders
- 12x dit kun je verwachten als kersverse papa
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!