© iStock

De gemiddelde leeftijd bij de geboorte blijft stijgen

Wanneer begin je aan kinderen? Zo jong mogelijk, rond je dertigste of wacht je het liefst zo lang mogelijk? Feit is dat de gemiddelde leeftijd bij de geboorte blijft stijgen.

De gemiddelde leeftijd bij de geboorte blijft stijgen

De gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte van hun kind is gestegen van 29,1 jaar in 1998 tot 30,6 jaar in 2016. De evolutie is gelijkaardig voor de eerste geboorte: van 27,3 jaar in 1998 tot 28,9 jaar in 2016.

Dit blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De cijfers stammen uit 2016. De statistische formulieren over de geboorten van 2017 zijn nog niet beschikbaar.

Ouder dan veertig

Volgens een rapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE)  is 2,8 procent van de vrouwen veertig of ouder bij de eerste bevalling. De voorzitter van het SPE, dokter Hendrik Cammu, spreekt op VRT.be van een ongezonde evolutie omdat oudere moeders vaker medische problemen hebben.

Meer keizersnedes

Volgens het onderzoek zou het aantal keizersnedes ook blijven stijgen. Het aantal ligt voor het vierde jaar op rij boven de 20 procent.

Daarnaast wordt ook nog een sterke daling opgemerkt in het aantal kinderen met trisomie 21, ook gekend als het downsyndroom. In 2016 daalde het aantal naar 31 terwijl de jaren daarvoor het aantal gevallen rond 50 lag. De daling is waarschijnlijk te danken aan de NIPT-testen, waardoor je afwijkingen makkelijker kunt opsporen.

Verder blijven zowel de perinatale sterfte als het aantal tienerzwangerschappen dalen. Volgens het rapport gaat het over één op de 81 vrouwen die tiener is bij de eerste bevalling.

Bronnen: Statbel – Newsmonkey

Klaar voor een baby?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content