Het leven van een mama: zo doet Nathalie het
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: Nathalie, zij is mama van twee dochters.
Even voorstellen
Nathalie (34) is al bijna 8 jaar gelukkig met Jeroen. Ze werkt halftijds als beleidsonderzoeker, de rest van haar tijd spendeert ze met vijfjarige dochter Amélie en de eenjarige Féline. Op haar instagramaccount Nathaliekeerdrie deelt ze vaak herkenbare blogs over de verschillende rollen die we vervullen als vrouw.
Nathalie: “Ik hou van creatieve uitspattingen, het schrijven van blogs, heerlijk dineren tijdens een datenight, taarten bakken met Amélie, en knuffelen met Féline (ik hou zoooo van die kleine voetjes en bolle wangetjes).”
Favoriete kidsproof gerecht
Elke mama heeft er zo één of meer. Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is. Wat is het jouwe?
Nathalie: “De meisjes zijn twee compleet tegenovergestelden van elkaar op het vlak van eten. Grote zus Amélie heeft eigenlijk nooit zoveel interesse in eten, eet een beetje van wat er voor haar neus staat, maar valt nooit echt haar bord aan. Haar kleine zus Féline eet wel graag. Nog voor het eten op tafel staat, slaat ze al met haar handjes op tafel, en gromt ze als teken dat het eten nóg wat sneller op tafel mag verschijnen. Eens in de zoveel tijd maak ik een grote pan met pasta bolognaise en daar vries ik dan wel wat porties van in voor ‘noodgevallen’.”
“We hebben meerdere keren per week HelloFresh en hoewel de kinderen meestal van die maaltijden mee-eten, zijn er soms gerechten die ze iets minder lekker vinden (bv. salades of gerechten met veel kruiden). Dan tover ik snel een pasta uit de vriezer. Een geliefd alternatief is de ‘monkey platter’, waarbij ze zelf een beetje tapas-gewijs kiezen wat ze eten. Dan maak ik bijvoorbeeld een roereitje, en leg ik meerdere dingen op hun bord, zoals mozzarella, snoeptomaatjes, komkommer, avocado,… Je kunt eindeloos combineren en het voordeel is dat het heel snel klaar is en je het bijna altijd wel in huis hebt!”
Beste ontdekking
Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets, wat altijd een gedoe was, anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?
Nathalie: “Een echte lifesaver voor mij is een kinderarmbandje met haar naam en mijn telefoonnummer, zodat men mij altijd kan bereiken in het geval ze verloren loopt. Nu ze vijf is, kan ze zelf natuurlijk makkelijker al iemand ‘aanklampen’, maar als kleine kleuter was ik meer gerust als ze zo’n bandje droeg, bijvoorbeeld in de dierentuin of op het strand.”
“Over dierentuin gesproken: waar ik hele fijne herinneringen aan heb, is mijn abonnement bij de Zoo van Antwerpen. Er waren weken dat ik er op maandag (mijn vrije dag) om 9 uur binnen stond en zo goed als alleen door het park liep, wat soms een magisch gevoel gaf.”
“Maar eigenlijk krijg je het meest magische gevoel als je hulp durft toe te laten. Dat is de allerbeste ontdekking. Ik heb twee zware zwangerschappen gehad en heb toen echt geleerd om hulp te accepteren, hoe graag ik alles zelf ook wilde doen. Familie en vrienden die komen koken of de was doen, de poetsvrouw die elke week een gepoetst huis achterlaat en een kraamhulp die even wat taakjes overneemt in de eerste dagen na de geboorte… Je bent niet per se sterk als je alles zelf doet, je bent pas echt sterk als je toe kunt geven dat je het eigenlijk even niet allemaal zelf kunt. Daar heerst helaas nog een taboe rond, vind ik.”
“De beste ontdekking ooit? Hulp durven toelaten. Het is oké dat je het even niet allemaal zelf kunt”
Een doordeweekse dag
Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?
Nathalie: “We leven eigenlijk op een redelijk vast ritme, ook in het weekend! Elke dag staan we op om 6.50 uur, de meisjes zijn onze wekker (buiten die ene dag toen ze één jaar werd en we ineens per ongeluk om 8.45 uur wakker werden met z’n allen). De papa gaat naar beneden en zorgt voor ontbijt voor de dames, en maakt de brooddoos voor school. Ik geef de kleinste een fles en de oudste kleedt zich alvast aan, want de kleertjes leggen we samen de avond ervoor klaar (ook een lifesaver trouwens!). Dan gaat Amélie naar beneden om te ontbijten en doe ik mijn make-up en kleed me aan, terwijl Féline wat rondkruipt. Dan kleed ik haar aan en vertrekken we naar beneden zodat ook zij haar boterhammetje kan maken. Ondertussen pak ik haar tasje voor de crèche in (twee dagen per week) en hoppa, met z’n allen naar boven om de tandjes te poetsen en haartjes te doen. Ik breng kleine zus naar de crèche en dan vertrekt papa met grote zus naar school, tenzij hij thuis werkt, dan breng ik ze beiden! Gezien ik halftijds werk, haal ik de meisjes meestal op. En dan spelen we rustig tot papa thuiskomt. Ik ben heel dankbaar dat ik vaak aan de schoolpoort kan staan en dat ik veel tijd met hen kan doorbrengen.”
“Omdat Féline best veel verlatingsangst heeft gehad de laatste weken, mag de papa regelmatig koken. Hoewel we de maatijdboxen van HelloFresh bestellen, ga ik één keer per week naar de winkel voor de overige boodschapjes, een heerlijk momentje voor mezelf. Na het eten gaat Féline eigenlijk vrij snel in bed en heeft Amélie nog even tijd voor een spelletje of puzzel met papa. Rond 19.15 uur gaat ook Amélie naar bed (na heel het avondritueel van in bad en tanden poetsen uiteraard) en uiterlijk om 20 uur gaat het licht uit, nadat we een verhaaltje voor haar hebben voorgelezen en nog wat geknuffeld hebben. Ik hecht ook veel waarde aan de uurtjes erna totdat we zelf gaan slapen, even ontspannen, blogs schrijven, reflecteren over de dag en plannen wat komen gaat!”
“Ik hecht veel waarde aan de uurtjes dat de kinderen in bed liggen en we zelf nog even kunnen ontspannen”
(Winner) slaapritueel
De kinderen in bed leggen. Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?
Nathalie: “Ieder kind is anders en heeft zijn of haar eigen behoeftes, zeker op het gebied van slaap. De ervaring leert mij nu ook dat wat van toepassing was voor de ene, zeker niet per definitie werkt voor de andere. Voor beide kinderen heb ik wel een redelijk strak ritme aangehouden en sliepen ze de eerste maanden bij ons op de kamer (Amélie 11 maanden en Féline 8 maanden). Nu, vijf jaar later, zijn ze nog altijd welkom bij mij in bed als ze mij nodig hebben, bijvoorbeeld als ze ziek, bang of verdrietig zijn.”
“Ik leg de mini’s altijd op tijd in bed, en houd echt een slaapschema aan volgens gidsen van de bekende slaapcoach Snuggles&Dreams. Door te beginnen met slaaptraining vanaf dat ze een paar weken was, is de jongste volgens mij echt een hele goede slaper. Het aantal keren dat ik erbij heb moeten zitten om haar in slaap te doen vallen, is echt maar op één hand te tellen. Een zegen!
Mijn kinderen zijn eigenlijk ook zelden overprikkeld als ze bijvoorbeeld overdag hun dutten niet gedaan hebben, daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Soms is de oudste wel wat angstig, na een slechte droom of iets dat ze overdag heeft meegemaakt. Een nachtlampje en een knuffel met muziek helpt haar om die angsten weg te nemen. Ook haar slaapschaap van Zazu helpt haar bij een goede nachtrust. Wanneer het schaapje rood is, slapen we, zodra het groen is, mag ze naar ons komen (tenzij er echt iets aan de hand is natuurlijk). Buiten het vaste tijdschema, hou ik me ook vast aan hetzelfde ritueel. Zo wordt de avond perfect voorspelbaar en weten ze waar ze aan toe zijn, ik zeg zelfs hetzelfde zinnetje iedere avond wanneer ik de kamer uit wandel.”
Kindvriendelijke hotspot
Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?
“Door heel de afgelopen periode met gesloten horeca en beperkingen, zijn we eerlijk gezegd relatief weinig weggeweest met de kinderen, buiten de meer laagdrempelige en snelle plekken om te eten, zoals de Foodmaker. Met een baby op restaurant vind ik zelf niet zo ontspannend, dus we verkiezen nu liever om de kindjes op tijd in bed te leggen en zelf een sushiboot te laten bezorgen. In de zomer is restaurant Grand Bazaar heerlijk vertoeven, met lekker eten en een fijne speelplek mét springkussen buiten. Om te gaan lunchen met goed weer is Melkerij Peerdsbos in Brasschaat echt fantastisch, met een hele grote speeltuin, of het flamingo-restaurant in de Zoo van Antwerpen. In de zomer gaan we ook heel graag naar zomerbars, waar kindjes vaak gewoon met zand of water kunnen spelen (zoals Bar Noord).”
Help me please
Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook weleens tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?
“Net zoals elke mama worstel ik regelmatig met dilemma’s. Ik vind bijvoorbeeld de balans tussen tijd spenderen met de kinderen, aandacht geven aan je partner, je sociale leven onderhouden en tijd nemen voor jezelf niet altijd evident. Het bewust regelmatig plannen van datenights helpt absoluut. Maar even een paar uur naar de kapper zonder mij schuldig te voelen, vind ik nog altijd een hele opgave. Daarnaast ben ik vaak te perfectionistisch, moet alles tot in de puntjes verzorgd zijn en alles gaan zoals het (vaak esthetisch verantwoord) in mijn hoofd eruitziet. Ik zou dit eigenlijk vaker moeten loslaten, want het kost onnodig veel energie.
Maar er zijn ook kleinere struggles hoor, zoals ‘wat doe ik op een boterham zonder dat mijn peuter het beleg er enkel af eet?’. Ik heb trouwens ontzettend veel aan mijn volgers voor al deze dilemma’s. Regelmatig stel ik een vraag over iets waar ik mee worstel, en ontvang daarop vaak prachtige reacties, en waardevolle tips (die ik vervolgens ook deel natuurlijk). Elkaar steunen, empoweren, inspireren en helpen vind ik zo ontzettend fijn. Ik heb de kracht van zo’n online community echt onderschat!”
Meer mama’s die je kunnen inspireren:
- Het leven van een mama: zo doet Heike het
- Het leven van een mama: zo doet redactrice Sara het
- Het leven van een mama: zo doet voedingsexperte Karolien het
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!