Kijktip: ‘De club’, hartverwarmende serie over koppels met een kinderwens

Een kindje krijgen: het lijkt vanzelfsprekend, kinderspel. Maar dat is het voor vele mensen toch niet. Op VRT Max kijk je vanaf vandaag naar de tragikomische fictiereeks ‘De club’, over drie koppels die elkaar ontmoeten in de fertiliteitskliniek.

1 op 6

1 op 6 Belgische koppels heeft medische begeleiding nodig om zwanger te raken. Heel wat mensen worden dus plots lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken. Hun intieme, romantische kinderwens wordt een medische IVF-procedure. Er wordt nog steeds te weinig over gepraat. De club doet dat wel, in de vorm van een fictiereeks.

Dienst fertiliteit

Drie koppels, Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen, komen alledrie terecht in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit. Ze hadden nooit gedacht terecht te komen bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure. Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, toch?

Wat ze zeker niet verwacht hadden, is dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar, de andere koppels in hetzelfde schuitje. Ze zijn zo verschillend. En toch gebeurt het… Omdat ze elkaar begrijpen en samen vluchten voor de vaak botte en onverschillige buitenwereld die hen helemaal niet begrijpt. Zo worden de drie koppels ‘De club waar ze eigenlijk nooit bij wilden horen’. Maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon van de bittere realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is?

Eigen ervaringen

De makers, Leander Verdievel en Zita Theunynck, behoren zelf tot die club en schreven de reeks vanuit hun eigen ervaringen, ondersteund door coscenaristen Hilde en Sara.

Zita Theunynck (32) wilde samen met haar lief graag een kindje en stopte met de pil. Maar na 1,5 jaar had ze nog altijd geen eisprong. Dus volgde een fertiliteitstraject, met spuiten vol hormonen en kunstmatige inseminatie. Net na het schrijven van De club werd Zita mama van een tweeling.

Bedenker en scenarist Leander Verdievel (41) werd onvruchtbaar na een slopende kankerbehandeling. Toen hij nadien met zijn vrouw een kindje wou, wist hij dat het via IVF moest gebeuren met zijn ingevroren zaadcellen. 17 (!) mislukte IVF-pogingen later waren ze terug bij af. Leander en zijn vrouw werden uiteindelijk na een lange, moeilijke adoptieprocedure en in totaal tien jaar wachten ouders van twee kinderen.

“Ik had altijd gedacht dat we outsiders waren, uitzonderingen”, zegt hij in het persbericht. “Want bij iedereen van onze vrienden lukte het zonder problemen om kindjes te krijgen. Zo vaak hoorde ik: ‘Ik moest er maar naar kijken en ze was al zwanger’. Even vaak keek ik beschaamd weg. En plots zit je in een nokvolle, muisstille wachtzaal. Vol koppels met hetzelfde probleem. Daar zit je dan, om kwart na zes ’s ochtends: te staren naar melige foto’s van baby’s in bloemkolen en een muur vol geboortekaartjes van zij die het wel haalden. Net daarom wil ik dit verhaal vertellen. Om het surrealisme van een kinderwens te beschrijven maar ook om hopelijk een eind te maken aan de omerta der onvruchtbaren.”

Net als Gevoel voor tumor, dat ook door Leander Verdievel geschreven werd op basis van zijn eigen ervaringen, is De club een tragikomische reeks. “Niets wordt verbloemd en De club toont de harde realiteit van IVF: de pijnlijke puncties, de verwoestende impact op relaties, de eenzaamheid van iets wat je samen doet … Maar tegelijkertijd toont de reeks ook de absurditeit en humor van die situaties. Een onvervulde kinderwens is meer dan kommer en kwel. Ook bij IVF en andere behandelingen is er een dunne grens tussen humor en verdriet. De club is dan ook een tragikomisch verhaal over humor, hoop en op de proef gestelde liefde in periodes van puncties en gierende hormonen.”

Topcast

Alleen al voor de cast wil je De club kijken. De hoofdrollen zijn voor Anne Desmet, Dominique Van Malder, Evelien Bosmans, Jade Olieberg, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk.

Extra videoreeks

Nood aan meer over dit thema? Op VRT MAX komt er een extra videoreeks rond De club. In Welkom bij de club gaan acteur Dominique Van Malder en programmamaker Leander Verdievel in gesprek met zes diverse koppels over hun moeilijke kinderwens. De koppels willen hun verhaal niet meer achter de gordijnen wegmoffelen en vertellen spontaan, open en eerlijk over het proces dat bij hen op dit moment aan de gang is.

Daarnaast komt er een Radio2-podcast rond het thema. Nele Ameloot en haar vriend kwamen in een fertiliteitstraject terecht en ze ontdekten door erover te praten dat ze niet alleen zijn. Nele gaat in de podcast ‘Project baby’ in gesprek met lotgenoten over de soms heel lachwekkende situaties waarin ze terechtkwamen, maar ook over de hoop en gevoelens die zo’n traject met zich meebrengt. Onder anderen Karolien Debecker, Tijs Vanneste en Mathieu Engels (Mathieu & Guillaume) praten open over hun ervaringen.

De club bekijk je vanaf 6 september elke woensdag om 20.45 uur op VRT1 of integraal op VRT MAX. (Ook de videoreeks is vanaf dan te bekijken op VRT MAX). De podcast ‘Project baby’ is vanaf 12 september te beluisteren via VRT MAX.

Meer series, boeken & podcasts:

“Na mijn eerste zwangerschap was er een roze wolk, de tweede keer kreeg ik een postnatale depressie en PTSS”
Nele Reymen over het moederschap

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content