Kinderen hebben beïnvloedt de relatie met onze collega’s
Uit onderzoek blijkt dat het al dan niet hebben van kinderen een invloed heeft op de relatie met collega’s. Terwijl zes op de tien mensen onder de 35 jaar met hun collega’s socialiseren, is dit slechts het geval voor één op de drie (33%) werknemers ouder dan 35 jaar.
Op zoek naar een nieuwe job? Uit een Europees onderzoek van het rekruteringsbureau Page Personnel blijkt dat een goede sfeer op de werkvloer een essentieel keuzecriterium is. Enkele resultaten:
- 99% van alle medewerkers zijn van mening dat een positieve relatie met collega’s essentieel is.
- Driekwart van de werknemers (76%) denkt dat een uitstekende relatie met hun collega’s hun productiviteit ten goede komt.
- De helft van de werknemers (53%) beschouwt hun collega’s als vrienden met wie ze tijd buiten de werkplaats kunnen doorbrengen.
Evenementen om samenhorigheid te ontwikkelen
Bedrijven organiseren steeds meer evenementen met collega’s, met als doel werknemers te betrekken en een gevoel van samenhorigheid te ontwikkelen. Denk aan de jaarlijkse familiedag, vieringen van prestaties of borrels die door medewerkers worden georganiseerd om een verjaardag of het vertrek van een collega te vieren. Er is geen gebrek aan ideeën om de samenhang van het team te versterken. Werknemers nemen dan ook met plezier deel aan deze initiatieven.
Collega’s worden vrienden
Volgens de enquête van Page Personnel onderhoudt meer dan één op de twee mensen (56%) regelmatig contacten met hun collega’s buiten de kantooruren. Vier op de tien (40%) werknemers komen regelmatig vlak na het werk samen met hun collega’s om te ontspannen en te praten over zaken waarvoor ze op kantoor geen tijd hebben. De werkplek kan een geweldige plek zijn om vrienden te maken, want één op de tien (9%) brengt wel eens weekends door met één of meerdere collega’s.
En dan komen er kinderen…
Hun gezinssituatie, en meer bepaald het feit dat ze kinderen hebben, heeft echter invloed op hun socialisatie op het werk. Terwijl zes op de tien (59%) mensen onder de 35 jaar met hun collega’s socialiseren (bijvoorbeeld via afterworks of extra-professionele activiteiten), geldt dit slechts voor één op de drie (33%) werknemers boven de 35 jaar.
Andere prioriteiten
“Tussen de 25 en 35 jaar draait je zwaartepunt veel om het werk, want dat is wat je dagen het meest vult”, legt Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel, uit. “Je staat meestal aan het begin van je carrière en je krijgt je eerste kind rond de leeftijd van 30-35 jaar. De komst van een kind leidt onvermijdelijk tot een verandering van prioriteiten en ook tot een grotere verantwoordelijkheid. Die verandering in prioriteiten leidt logischerwijs tot minder socialisatie op kantoor. Later, rond de leeftijd van 50 jaar, zien we die socialisatie weer toenemen, omdat de kinderen zijn opgegroeid en zelfstandiger zijn.”
Lees ook:
- Mama’s werken evenveel als iemand met twee fulltime jobs
- Werkomstandigheden beïnvloeden vruchtbaarheid van vrouwen
- Terug aan het werk na de bevalling
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!