Mama van de maand Goele Daenen: “Ik ben heel blij dat ik mijn kindjes op latere leeftijd heb gekregen”

Ondanks het feit dat ze tegen iedereen zei dat ze nooit kinderen wou, is ze vandaag de trotse mama van Lore en Wout. Lees hier het verhaal van onze Mama van deze Maand: Goele Daenen!

Wie?

  • Goele Daenen (39)
  • gelukkig getrouwd met Ben
  • mama van Lore (5) en Wout (2)
  • Verantwoordelijke animatie en coördinator vrijwilligerswerking bij een woonzorgcentrum
  • Goele in drie woorden: Energiek, eerlijk en een open boek

“Ik heb altijd gezegd dat ik geen kinderen wou”

“Je mag het aan al mijn vrienden vragen: ik heb altijd gezegd dat ik geen kinderen wou. Op babyborrels kreeg ik altijd dezelfde vraag ‘wanneer ik eindelijk aan kindjes ging beginnen’. Ze kregen telkens weer als antwoord dat ik een handtas op mijn schoot had en dat ik daar meer dan tevreden mee was. Ik vond mezelf te egoïstisch om een kindje op de wereld te zetten. Ik vond mijn eigen dingen te belangrijk: ik werkte heel onregelmatige uren als opvoedster en studeerde verder in het avondonderwijs en zag het niet zitten om constant ten dienste te staan van een ander. Ik weet het: het klinkt erg… maar zo voelde ik het destijds aan. Ik had in die periode een relatie met iemand die al een dochter had en met haar heb ik wel altijd een heel goed contact gehad, nog steeds trouwens. Ik probeerde goed voor haar te zorgen, maar zelf aan kinderen beginnen…”

“En plots kwam mijn leven in een stroomversnelling”

“Nadat ik afstudeerde in avondonderwijs, volgden een nieuwe job én een relatiebreuk. Ik was toen 32 jaar…Een dikke maand na mijn relatiebreuk leerde ik mijn huidige echtgenoot kennen. Ik voelde meteen dat het goed zat en plots leek het idee van kinderen hebben me niet meer als een ‘opgave’. Mijn leven kwam in een stroomversnelling. We hebben elkaar begin juli leren kennen, woonden halverwege oktober al samen, in februari was ik (bewust) zwanger, in april hebben we een huis gekocht, in juni zijn we getrouwd en in augustus woonden we in ons huis. Ik kreeg in die periode te kampen met veel onbegrip en heel wat roddels, maar ik heb mijn hart gevolgd.”

“Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik de ziekte van Graves”

“Mijn eerste zwangerschap was heel erg zwaar. Ik kreeg een schildklierziekte, de ziekte van Graves, waardoor ik mezelf niet meer was. Ik was boos, opgejaagd en kon niets meer relativeren. Wegens risico op vroeggeboorte en ook voor mijn eigen gezondheid ben ik thuis moeten blijven. Alles is gelukkig goedgekomen en we werden de trotse ouders van Lore: een lief, knap en pittig meisje.

Na een jaar of 2 was ik genezen van de ziekte van Graves en ik werd meteen opnieuw zwanger. De tweede zwangerschap is vlekkeloos verlopen. Ik heb genoten en voelde me heel goed! Wout is een lieve, vrolijke, maar temperamentvolle kerel.

“Nu moet je even zwijgen en luisteren…”

De voorspelde geboortedatum van Lore is ook de verjaardag van Andy, een heel goede vriend. Hij had aangegeven dat hij ‘suikernonk’ zou worden als ze effectief op dezelfde dag als hem geboren zou worden. En ja hoor. Diezelfde dag, net voor we de arbeidskamer ingingen, heb ik de vroedvrouw (toevallig ook iemand van onze vriendengroep) naar Andy laten bellen om te zeggen dat hij ‘prijs had’! (lacht)”

De vroedvrouw is een goede vriendin van mij. Net voor de bevalling zei ze tegen me:” Goele, nu moet je even zwijgen en luisteren… ik weet dat dit niet je sterkste kant is, maar het moet.” Zij heeft ook Lore haar eerste badje en haar eerste fles gegeven! Echt een heel leuke herinnering.”

“Ik geniet enorm van het gezinsleven”

“Ik ben heel blij dat ik mijn kindjes op latere leeftijd heb gekregen. Ik geniet enorm van mijn gezinsleven. Het samenzijn en gewoon samen leuke dingen doen. We bakken samen pannenkoeken, gaan naar het pretpark, zwemmen,… Het voelt helemaal niet als een opgave!”

“We genieten van het samenzijn, klinkt heel cliché… maar ik meen dat echt. Wij met ons 4 staan sterk! Ik vind het ook belangrijk dat we naast onze eigen hobby’s ook een leven samen hebben en samen dingen doen. In bed samen televisie kijken en knuffelen is ook een hobby van ons. Mijn man is gelukkig ook iemand die van gezelligheid en knuffelen houdt.”

“Loslaten gaat moeilijk voor me zijn”

“Tot nu toe geniet ik van elke leeftijd en elke fase. Wout gaat sinds kort ook naar school… weer een stukje loslaten! Onze kindjes zijn nog klein en zijn altijd veilig bij ons… loslaten gaat moeilijk voor me zijn. Nu Woutje naar school gaat, wil dat zeggen dat ik 1 dag per week voor mezelf heb! Ik werk momenteel 4/5de .Vroeger hield ik van een heel druk sociaal leven ,maar waar ik nu van hou… goh… dat vind ik moeilijk. Sowieso ga ik in het begin veel Netflix kijken… en dan eens niet naar prinses Sofia of Dinotrux!”(knipoogt)

“Familie is van onschatbare waarde”

“Ik wil mijn kinderen meegeven dat ze helemaal okay zijn en dat niemand het recht heeft om hen een ander idee of gevoel te geven. Verder proberen we onze kinderen heel veel gevoel voor humor mee te geven. Met humor kun je immers heel veel oplossen en voorkomen. Het leert je anders kijken naar het leven en leert je relativeren. We proberen ook om onze kindjes te leren communiceren. Praten over dingen die ze moeilijk vinden, waar ze hulp bij nodig hebben, hulp leren vragen, fouten leren toegeven.

Verder moeten ze delen en eerlijk zijn. Als je een fout hebt gemaakt… zeg dit dan en los ze op. Maak het niet erger dan het is. Ik hoop dat onze kindjes sterk genoeg in het leven gaan staan. Dat ze hun eigen ding doen en doen waar ze zich goed bij voelen.

Verder hoop ik dat ze inzien dat het hebben van een betrokken familie, die met hen begaan is, van onschatbare waarde is. Mensen die er zijn als je ze nodig hebt… onvoorwaardelijk… dat is fantastisch! Ik heb zo een band met een aantal tantes, nonkels, neven en nichten… ze zijn er voor mij en ik ben er voor hen!”

“Als je epidurale verdoving wilt, schaam je daar niet voor… “

“Net voor je moet bevallen, hebben veel mensen ineens de neiging om je horrorverhalen over bevallingen te vertellen. Echt heel leuk van die mensen, NOT! Het valt allemaal wel heel goed mee… Ik kijk met een heel warm gevoel terug op de bevalling en de kraamtijd!”

“Als je epidurale verdoving wilt, schaam je daar niet voor… je gaat toch ook niet naar de tandarts zonder verdoving? Wil of kun je geen borstvoeding geven of lukt het niet… dan is dat zo… wees hier eerlijk over! Doe waar jij je goed bij voelt!”

“Last but not least… ineens is iedereen dokter en/of specialist… iedereen weet het beter en geeft raad waardoor jij je nog onzekerder voelt. Stel je vragen aan iemand waarvan je weet dat die nuchter naar dingen kan kijken of ga naar je kinderarts/huisarts. Volg je buikgevoel en negeer al de dramaqueens!”

Ben of ken jij onze volgende ‘mama van de maand’? Stuur dan een e-mail naar info@libellemama.be.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content