Ochtendroutine met baby en kleuter: wat kun je als ouder verwachten?
Charlotte, redactrice bij Libelle en Libelle Mama, is mama van Josse (5) en Pom (3 maanden). Haar missie? De kinderen op een vlotte en aangename manier gewassen, gevoed en aangekleed de dag laten starten.
OCHTENDSTOND HEEFT VLOEKWOORDEN IN DE MOND
Het is maandag, 8u10. Ik start de dag met een huilende kleuter op de oprit van mijn huis. Hij is opgejaagd en vol onbegrip waarom hij zijn puzzel niet mocht afwerken. Weet hij veel wat “nog vijf minuutjes en dan vertrekken” betekent. Een puzzel vol chocovlekken en broodresten van zijn ontbijt, overigens. Intussen flitst dit door mijn hoofd: “Zal ik haar misschien ‘gewoon’ even alleen thuis laten terwijl ik de oudste naar school voer?”
‘Ze’ is mijn baby van drie maanden. Dus toch maar beter niet! Vlug de Maxi Cosi de auto in gooien om dan pas te ontdekken dat haar luier wel heel erg vol is. Intussen kieper ik mijn handtas ondersteboven om mijn sleutels te zoeken terwijl mijn identiteitskaart in een nooit meer te bereiken zijgleuf van mijn autostoel valt. Er ontglippen mij een paar woorden waarvan mijn zoon meteen zegt: “Mama, dat mag je niet zeggen!” En zo start ik in het bijzijn van mijn prachtige kindertjes al vloekend de dag.
Niet een mijn beste momenten, denk ik dan. ’s Ochtends gaat het er soms erg aan toe. En ik ben dan nog een van de gelukkigen die heel vaak van thuis kan werken. Ouders met kleine kinderen die allebei om 8u op het werk moeten zijn: hoe doen zij het in godsnaam?
ZINGEN IN PLAATS VAN ZUCHTEN
Pas op, er zijn zeldzame keren dat tijdens die typische ochtenden in de week alles – toevallig – harmonieus voorloopt. En oh, wat zijn die zalig. Ik snap dan ook volledig waarom een ochtendroutine zo belangrijk kan zijn voor mijn gezin en vooral voor mijzelf. Zo’n ochtend is een indicatie voor het verdere verloop van de dag.
Een goede ochtend geeft extra energie en een véél beter humeur. Denk: een opgestoken hand in plaats van een middelvinger in het verkeer, zingen in plaats van zuchten, en géén bezoekje aan het tankstation voor een cappuccino en drie koffiekoeken uit zelfmedelijden. Mocht het alle dagen zo zijn, ik zou er nogal fit en gezond uitzien!
Maar helaas, zoals ik al zei: ze komen eerder niet dan wel voor. Dus vraag ik me af: kun je echt een routine ‘kweken’? Eentje op maat van een drie maanden oude baby en een kleuter zonder tijdsbesef? Het antwoord is duidelijk ‘nee’, maar je kunt het wél enigszins sturen.
KLEINE KINDJES = KLEINE VERWACHTINGEN
Wat ik al doende heb geleerd is dat een aaneenschakeling van bevelen roepen vooral niét helpt. “Poets je tanden”, “Ik heb al tien keer gezegd dat je je jas moet aantrekken”, “Blijf van die tablet!”
Je kunt niet van kleine kinderen verwachten dat ze jouw geplande routine uit zichzelf zullen uitvoeren, daarvoor zijn ze namelijk … te klein. Probeer je dat wel, dan blijf je achter met een heleboel frustraties en schuldgevoel omdat je riep én het geeft je kinderen ook geen droomstart van de dag.
Blijven ‘mamagen’ – mama-managen – dus! En om dat vlotter te laten verlopen, klop ik aan bij plancoach Evy Coppenolle. Zij geeft mij enkele tips voor minder drukke ochtenden met baby en kleuter. Tips die mij goed vooruit kunnen helpen, maar natuurlijk niet heilig zijn. Want nooit meer ochtenden als deze morgen, dat is een utopie!
TIPS VOOR DE OCHTENDRUSH
DE AVOND VOORDIEN
Evy Van Coppenolle: “Het denk- en doewerk doe je best de avond voordien. Wil je een geoliede machine ’s morgens, dan is een goede voorbereiding echt wel meer dan de helft van het werk. Je ochtendmantra is dus vanaf nu: ‘zo weinig mogelijk nadenken, zo weinig mogelijk doen’.”
HOU EEN VASTE STRUCTUUR AAN
Structuur zorgt voor rust voor je baby, maar vooral voor je kleuter. Het duidelijk dat kleine kinderen niet erg van onvoorspelbaarheid houden want ze worden er alleen maar lastiger door.
Evy: “Een voorbeeld van een vaste routine: beneden komen, boterham eten, altijd op dezelfde plaats de kleertjes aandoen, tanden poetsen, schoenen aantrekken, jas aandoen en vertrekken naar school.”
Maar pas op: het klinkt makkelijker dan het is. Het vergt soms geduld, flexibiliteit en creativiteit!
STA ZELF OP TIJD OP
Vroeg uit de veren? Dat is moeilijk voor kersverse mama’s die vaak ’s nachts nog moeten opstaan om voedingen te geven, maar het helpt écht. Al is het maar omdat je dan ook een momentje alleen voor jezelf hebt om op je effen te komen. Zorg dus dat je zelf helemaal klaar bent, gewassen en gekleed, voor je je kinderen wakker maakt.
LEG ’S AVONDS AL ZOVEEL MOGELIJK KLAAR
Evy: “Probeer zoveel mogelijk ’s avonds al klaar te leggen: boekentasje van de kleuter/crèchezakje voor de baby, kleertjes en schoentjes en de ontbijttafel klaarzetten.” Een extra tip: leg wat je zeker niet mag vergeten en wat afwijkt van andere dagen (zoals een zwemzak) ’s avonds al voor de deur.”
SPREEK EEN TAAKVERDELING AF MET JE PARTNER
Evy: “Een gouden raad om frustraties in het heetst van de strijd te vermijden: spreek goed af wie wat doet!“
BEPAAL OP VOORHAND WAAR JE KLEUTER TUSSEN KAN KIEZEN
Evy: “Kleine kinderen hebben nogal de neiging hun sterk willetje te willen doordrijven, zeker in de ochtendrush. Ze voelen het als jij gestresseerd bent en doen daar graag nog een schepje bovenop. Het helpt op die momenten vaak door hen het gevoel te geven dat ze zelf verantwoordelijkheid mogen opnemen. Laat hen de keuze tussen bijvoorbeeld twee dingen: confituur of kaas, dit rokje of dat rokje. Jij bepaalt op voorhand twee zaken die je oké vindt, en je geeft je kind de keuze tussen een van beide.”
GEEF JE NOG BORSTVOEDING AAN JE BABY?
Evy: “Zorg dat je peuter zich tijdens de borstvoeding met iets kan bezighouden: een toren bouwen, in een boekje kijken …”
GEEF JE SLEUTELS EEN VASTE PLAATS
Evy: “Als je baby en peuter eindelijk vastgegespt in de auto of fietskar zitten, wil je echt niet meer op het allerlaatste moment nog moeten zoeken naar je sleutels!”
NOG EEN EXTRA TIP VOOR DE ALLERBESTE POSITIEVE ENERGIE …
Neem tijdens die ochtendroutine ook een minuutje knuffeltijd en vergeet niet te tonen hoe graag je je (b)engeltjes ziet!
Aan alle mama’s met kleine kinderen: hou net zoals ik deze tips in het achterhoofd en veel succes morgenochtend, je bent niet alleen!
Lees ook:
- Zo ben je ‘s ochtends sneller klaar als je een baby hebt
- Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig?
- De zin en onzin van ‘unschooling’ en thuisonderwijs
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!