Thomas

Papa-talk: “Soms denk ik dat dit spannender is voor ons dan voor hem.”

Thomas Detombe (37) is journalist, Libelle Mama-columnist en papa van Lucas (5) en Theo (2). Wat het jonge vaderschap met hem en zijn leven doet, schrijft hij voor jullie openhartig en onverbloemd neer.

Na enkele dolle maanden is de puzzel gelegd. Maandag 20 november start Lucas zijn tweede leven. Hij springt van de derde kleuterklas naar het eerste leerjaar. In een andere school.

In die nieuwe school organiseren ze plusklasjes voor cognitief sterke leerlingen, bieden ze standaard drie leersporen per klas aan en durven ze bepaalde leerstof te ‘compacten’ voor wie (meer) uitdaging nodig heeft.

Maandag 20 november start Lucas zijn tweede leven

Springen, plusklasjes en compacten: het zijn drie gekende succesfactoren in de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen. Haal ze uit de hangmat, stuur hen door de leerkuil. Alleen zo wordt onderwijs ook voor hen wat het voor elk kind zou moeten zijn: een plek waar je groeit mét vallen en opstaan.

Hoewel zijn verhuis en sprong logische beslissingen zijn, voelen we verdriet. Lucas was geliefd op school. Hij zal zijn vrienden en alle andere vertrouwde gezichten missen. En zij hem.

Ook Emma en ik laten iets achter. In de loop der jaren ontmoet je andere ouders, maak je warme babbels aan de schoolpoort. Met sommigen deel je lief en leed. Die dagelijks terugkerende schoolpoort creëert een band. Kinderen verbinden. Ze zijn de missing link tussen mensen die elkaar anders nooit hadden ontmoet.

Lucas zal zijn vrienden en alle vertrouwde gezichten missen. En zij hem.

Toen we Lucas het nieuws vertelden, reageerde hij ernstig en ietwat angstig. ‘Ik vind dat niet zo leuk…’ Minder dan een minuut later gaf hij – bijna onhoorbaar – zijn zegen.

‘Oké.’

In zijn ogen lees je verwarring, angst en enthousiasme. Tegengestelde gevoelens vechten om voorrang. Daarnaast is hij nog altijd een vijfjarige jongen die – ondanks de toekomst – ín het moment blijft. ‘Papa, weet jij wat wezels graag lusten? En eten wij straks croque-monsieurs?’

Soms denk ik dat dit spannender is voor ons dan voor hem. Kinderen zijn onverstoorbaar veerkrachtig. Oké: Ik wissel van school en leerjaar. Oké: ik loop straks over een speelplaats waar ik niemand ken. Oké: ik draag een grote boekentas met huiswerk op mijn rug.

Oké, mama & papa. Ik doe dat. Voor mezelf en omdat jullie denken dat het de juiste weg is. Oké.

In zijn ogen lees je verwarring. Tegengestelde gevoelens vechten om voorrang.

Wij en je kleine broer zullen supporteren, Lucas. En vanaf 8 januari wandelt je kleine broer mee over dezelfde speelplaats. Misschien heb je tegen dan nieuwe vriendjes die Theo komen kietelen onder zijn kin.

Zo was het op je huidige school, zo zal het (hopelijk) in jullie nieuwe school zijn.

Nog meer verhalen van Thomas:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content