Papa-talk: “Soms kun je alleen maar proberen om niet te lachen. En als je toch lacht, met je hand voor je mond zo boos mogelijk proberen te kijken.”
Thomas Detombe (36) is journalist, Libelle Mama-columnist en papa van Lucas (4) en Theo (1). Wat het jonge vaderschap met hem en zijn leven doet, schrijft hij voor jullie openhartig en onverbloemd neer.
Lucas en Theo konden allebei rustig groeien in dezelfde buik. Tot ze zich sterk genoeg voelden om het geborgen moedernest in te ruilen voor een opwindende buitenwereld. Daar ontmoeten ze elkaar, steeds oprechter.
‘Daar is mijn kleine broer!’, vertelt Lucas fier aan iedereen die het wil horen. Meestal waggelt Theo dan een half metertje voor hem uit. Bij elke stap lijkt hij zijn evenwicht te zullen verliezen, toch blijft hij overeind. ‘Kijk, hij kan al stappen en is al één jaar!’, kraait Lucas. En ook soms: ‘Theo kan al veel hé.’
Natuurlijk maken ze ruzie, geregeld zelfs. En er is de (hevige) strijd om aandacht of het been van mama of papa. Maar de laatste tijd bloeit er ook iets anders: een broederband.
“Natuurlijk maken ze ruzie. Maar de laatste tijd bloeit er ook een broederband.”
‘Waarom gaat Theo niet mee met mij als ik … ?’, is een vraag die steeds vaker opduikt. Vergeet maar dat je wegkomt met een simpele ‘daarom’ of ‘dat is nu eenmaal zo’. Eerst denk je: verdorie, moeten we onze keuzes écht beginnen verantwoorden? Pas daarna besef je hoe mooi de wens is achter zijn vraag: hij wil Theo liefst dichtbij houden.
Vorige week voelde je dat letterlijk. Lucas vertrok op uitstap naar Bellewaerde met zijn peter. Bij het afscheid trok hij Theo tegen zich aan en gaf hem een innige zoen. Theo glimlachte kamerbreed. Want ondanks alles is die oudere broer een voorbeeld. Een held waarnaar hij opkijkt. Zijn held.
“Waarom gaat Theo niet mee met mij als ik…? Eerst denk je: verdorie. Pas daarna besef je hoe mooi de wens is achter zijn vraag.”
Enkele dagen later klinkt het aan tafel: ‘Ik denk dat Theo zijn groentjes niet lust, mama. Ik zal hem iets geven uit mijn bordje.’ We smelten.
Omgekeerd merk je hoe blij Theo kan zijn als Lucas thuiskomt, bijvoorbeeld na een kampdagje. Dan draaft onze jongste luidkeels-wijdbeens door de woonkamer, onstuimig zwaaiend naar niets in het bijzonder. Lucas achtervolgt en vloert hem, gaat er bovenop zitten. Enkele seconden gieren ze van het lachen, tot het te wild wordt en Emma het zoekende broederschap opnieuw in rustiger vaarwater brengt. ‘Zullen we even samen op de mat spelen?’, hoor ik haar zeggen.
Hun band is als een eb en vloed van tegengestelde emoties. Soms overspoelt de ene de ander met ongewenste drukte of bemoeienissen. Soms zoeken ze samen net die drukte op, tot wanhoop van de volwassenen in de kamer.
Hoe de wind juist staat, is moeilijk te vatten of voorspellen. Maar dat ze de laatste maanden naar elkaar toe groeiden, is onmiskenbaar. Soms ook uit plat opportunisme. Als ze bijvoorbeeld samen een keukenkast plunderen. ‘Theo wilde graag een koekje’, verdedigt Lucas zich dan. Terwijl hij het zegt, vliegen de kruimels uit zijn mond. En Theo? Die propt grijnzend het laatste stukje wafel in zijn mond.
“Soms is hun relatie er een van plat opportunisme. Als ze bijvoorbeeld samen een keukenkast plunderen.”
Op zo’n moment snel een gepast pedagogisch antwoord verzinnen, is onmogelijk. Je kunt alleen maar proberen om niet te lachen. En als je toch lacht, met je hand voor je mond zo boos mogelijk proberen te kijken.
‘Waarom hou je je hand voor je mond, papa?’, vraagt Lucas. ‘Ik ben een beetje moe, jongen, maar ook wel een beetje boos.’ Lucas, gespeeld verbaasd: ‘Waarom boos, papa?’
‘Omdat jullie nu al front vormen tegen ons’, antwoord ik. Lucas: ‘Wat is een front’? Op dat moment zit Theo met zijn neus al in een andere kast. ‘Kijk. Dát is frontvorming, jongen. Als jij mij afleidt met al je vragen, kan Theo ongehinderd zijn schrokkende gangetje gaan.’
MEER COLUMNS VAN THOMAS:
- Papa-talk: “Onze zoon Theo, de onverschrokkene”
- Papa-talk: “Ik bewonder gezinnen die een verre reis maken, maar voor ons zijn de West-Vlaamse polders prima!”
- Papa-talk: “Waarom wil je niet naar school? ‘Het is daar zo saai, papa.’”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!