Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Van vegetarische lasagne tot een feesttaart: 3x kindvriendelijke recepten uit ‘Gezellig kokerellen’
‘Mamaaaa, wat eten we vandaag?’ Krijg jij de vraag ook zo vaak en kun je wel wat extra inspiratie in de keuken gebruiken? Deze week tippen we 3 kindvriendelijke recepten uit ‘Gezellig Kokerellen’, het kookboek van influencer Ellen Van Gool.
Wie is Ellen Van Gool?
- Ellen is foodie pur sang, op haar account Kokerellen deelt ze tal van recepten.
- Ze goot haar favoriete recepten in ‘Gezellig Kokerellen’, een leuk receptenboek, uitgegeven door Lannoo.
- Ze is mama van Anna (4) en verwacht elk moment een broertje voor haar.
- Ze kookt gezond en lekker!
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Ellen Van Gool | Kokerellen.be (@kokerellen)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Veggie lasagne met gegrilde groenten
“Door vrienden en familie al goedgekeurd als de beste lasagne ooit, dus zet deze maar alvast op je volgende boodschappenlijstje.”
Ingrediënten voor 8 personen:
- 2 kg van je favoriete groenten (ik nam aubergine, wortel, courgette en rode ui)
- 4 geroosterde paprika’s uit een pot
- 400 g lasagnevellen
- 1 kg pastasaus
- 2 bollen verse mozzarella
Voor de ricottasaus
- 300 g verse babyspinazie
- 100 g Parmezaanse kaas
- 500 g ricotta
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Prep je groenten die zo de oven in gaan. Schil en snij in hapklare fijne stukjes. Begin met de groenten die het langst moeten garen, zoals wortel en aubergine. Leg ze op de bakplaat zodra ze gesneden zijn, voeg een klein beetje olijfolie toe en zet alvast in de oven terwijl je de rest van de groenten snijdt.
- Herhaal met de andere groenten en voeg systematisch toe aan de bakplaat. Wanneer de laatste groenten gesneden zijn, kruid met peper en zout en eventueel wat Italiaanse kruiden. Zet in de oven gedurende ongeveer 30 minuten of tot de groenten beetgaar zijn.
- Hak de spinazie fijn met een groot mes of in een keukenmachine.
- Rasp de parmezaan en meng die met de spinazie en ricotta. Kruid met peper en indien nodig wat zout.
- Zodra de groenten gaar zijn, haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C.
- Meng de gegrilde groenten met de pastasaus. Snij de gegrilde paprika’s in dunne reepjes
- en voeg die ook toe. Kruid af met peper en zout.
- Stel je lasagne samen in een grote ovenschaal. Begin met een klein bodempje saus, zo plakken de lasagnevellen niet aan de bodem. Verdeel hierover wat lasagnebladen, laat ze niet overlappen. Schep er een gulle portie groentesaus op. Dek af met nieuwe bladen en ga dan voor een laagje ricotta. Herhaal tot alle componenten op zijn.
- Bedek de bovenkant met stukjes verse mozzarella en zet in de oven gedurende 40-45 minuten.
Kipfajita’s met kaastortilla’s
“Een pan vol kruidige groenten en sappige kip geserveerd met wraps belegd met kaas. Daarvoor kom ik met plezier aan tafel zitten.”
Ingrediënten voor 8 personen:
- 8 paprika’s
- 4 rode uien
- 800 g kipfilet
- 8 eetlepels (milde) chili kruidenmix
- 2 limoenen
Voor het serveren
- 16 tortillavellen
- 150 g gemalen cheddar
- verse koriander
- zure room
Zo maak je het:
- Snij de paprika in reepjes en de rode ui in dunne partjes. Snij ook de kipfilet in reepjes.
- Zet een grote pan op het vuur, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de paprika en rode ui gedurende zo’n 5 minuten.
- Voeg dan de kipfilet toe en de chili kruidenmix en laat die meebakken tot de kip gaar is, zo’n 6-8 minuten.
- Snij ondertussen de limoen in partjes.
- Giet er op het einde een klein scheutje water bij zodat een sausje ontstaat. Voeg ook de limoen toe en laat 2 minuten meebakken.
- Verwarm ondertussen de grill van je oven. Verdeel de gemalen cheddar over de tortillavellen en leg onder de grill gedurende een paar minuten tot de kaas gesmolten is.
- Serveer de groenten en kip met de kaastortilla’s, de koriander, zure room en eventueel nog extra toppings naar keuze.
Tip: Heeft je kruidenmix geen bloem of maïzena in de ingrediëntenlijst staan? Voeg dit dan samen met de kruiden toe. Dit houdt het vlees sappig en geeft een lekker sausje.
Feesttaart met de lekkerste vanillecake en botercrème
“Deze vanillecake is de perfecte basis voor een stapeltaart, een echte showstopper voor je volgende feestje! Het beste van al: de vanillecake maak je gewoon met een garde en een grote kom en zit binnen 10 minuten in de oven. Ik hou niet zo van rechte hoekjes en kantjes, dus ik maak er een (semi)-naked taart van, maar hou het vooral zo eenvoudig of ingewikkeld als je zelf wil.”
Ingrediënten voor 12 personen:
Voor de cake
- 250 g boter
- 6 medium eieren
- 130 g neutrale olie
- 150 ml melk
- 1 eetlepel vanille-extract of de zaadjes van twee vanillepeulen
- 400 g zelfrijzende bloem + 1 zakje bakpoeder (16 g)
- 400 g fijne kristalsuiker
Voor de botercrème
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 450 g poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels melk (30 g)
Zo maak je het:
Voor de cake
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Spray of boter je bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Heb je er meer, dan kan je meerdere cakes tegelijk bakken.
- Smelt de boter in een grote kom en laat een beetje afkoelen. Breek de eieren en voeg ze bij de boter samen met de olie, melk en de vanille. Meng goed tot een egaal mengsel met een garde.
- Voeg dan de zelfrijzende bloem, het bakpoeder en de suiker toe. Meng met de garde tot een egaal deeg.
- Doe ongeveer 500 gram van het deeg in de bakvorm en zet in de oven gedurende 25 minuten tot de bovenkant licht goudbruin is en er geen nat deeg meer aan hangt als je er met een satéprikker in prikt.
- Laat zo’n 10 minuten afkoelen op een koelrek en haal dan uit de vorm. Komen de zijkanten niet meteen goed los, ga er dan even langs met een scherp mesje. Pak meteen in in plasticfolie en laat ze dan verder afkoelen. Herhaal met het overige deeg.
Voor de botercrème
- Klop de boter met een elektrische mixer gedurende 3 minuten los tot deze wit en luchtig wordt.
- Zeef de poedersuiker als je ziet dat er klontjes in zitten. Voeg de poedersuiker toe in twee delen. Klop het geheel goed luchtig, nog gedurende zo’n 3 minuten.
- Voeg dan de vanille en melk toe en klop nog 2 minuten.
Voor de afwerking
- Zijn je cakes bolvormig? Snij eventueel een stukje van de bovenkant om ze recht te maken.
- Neem een decoratieve schaal of een groot bord en smeer een klein mopje botercrème in het midden. Plaats hier je eerste cake op.
- Verdeel boven op de cake een royale portie van de botercrème met een paletmes of spatel. Leg er vervolgens de tweede cake op. Het maakt niet uit dat de botercrème er wat uitkomt aan de zijkant. Herhaal de stappen tot de cakes op zijn.
- Bestrijk de bovenkant van je taart ook met botercrème en verdeel de rest langs de zijkant. Strijk zo glad mogelijk met je paletmes, maar je mag het ook bewust messy laten.
- Plaats je taart in de koelkast tot je bijna klaar bent om hem te gaan serveren. Afwerken met vers fruit en bloemen doe ik op het einde naar eigen creativiteit van het moment.
- De taart blijft tot wel 3 dagen na het bakken lekker.
Tip: Maak deze taart al een dag van tevoren. Door de frosting droogt de cake niet uit.
MEER KINDVRIENDELIJKE RECEPTEN:
- De favoriete kindvriendelijke recepten van chef en mama Sofie Dumont
- Junior Bake Off: 3 bakrecepten om uit te proberen met je kinderen
- Kindvriendelijk recept: parmezaan-kalfsgehaktballetjes met tomatensaus en puree