Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Junior Bake Off: 3 bakrecepten om uit te proberen met je kinderen

3x lekkers: probeer deze kidsproof bakrecepten

1. Muffins met banaan en havermoutcrumble

Deze muffins zijn perfect voor het ontbijt, maar kunnen ook prima als gezond tussendoortje.

Ingrediënten voor 9 muffins:

Voor de muffins: 

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • ½ tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 90 g zonnebloemolie
  • 80 g melk
  • 1 grote rijpe banaan (geprakt)

Voor de crumble: 

  • 40 g bloem
  • 40 g havermout
  • ¹⁄³ tl kaneel
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 30 g boter

Zo maak je het:

De crumble:  Meng de bloem, de havermout, de kaneel, de fijne kristalsuiker en de boter met je vingertoppen tot een soort broodkruim. De muffins: 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een muffintray met 9 bakpapiertjes.
  • Doe de zelfrijzende bloem, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de kaneel en het snufje zout in een mengkom. Roer alles kort door elkaar.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei, de zonnebloemolie, de melk en de geprakte banaan toe. Meng alles met een pannenlikker tot een glad beslag.
  • Doe 2 el beslag in elk vormpje en verdeel ongeveer 1 el crumble over elke muffin. Duw zachtjes aan.
  • Bak de muffins 25-30 minuten of tot de crumble mooi bruin is.

Tip voor een lekkere variant: voeg 100 g fondantchocolade in stukjes toe aan je muffinbeslag.

2. SANDWICHKOEKEN MET PINDAKAAS EN CHOCOLADE

Heerlijke zelfgebakken koekjes voor het vieruurtje!

Ingrediënten voor 9 sandwichkoeken of 8 individuele koeken

Voor de koekjes: 

  • 360 g fijne kristalsuiker
  • 400 g pindakaas
  • 1 tl zout
  • 2 eieren
  • 80 g tarwebloem

Voor de vulling: 

  • 200 g fondantchocolade, in kleine stukjes
  • 200 g room
  • 30 g zachte boter
  • snufje zout

Zo maak je het:

De koekjes: 

  • Doe de fijne kristalsuiker, de pindakaas, het zout, de eieren en de tarwebloem in een grote kom.
  • Meng alle ingrediënten met een houten lepel of pannen-likker door elkaar tot je een stevig en kneedbaar koekjes-beslag krijgt.
  • Plaats het deeg minstens 30 minuten in de koelkast zodat het wat kan opstijven en je er makkelijker balletjes van kunt rollen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een koffielepel beslag (ongeveer 50 g) en rol er balletjes van (18 in totaal). Leg maximaal 9 balletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw met een vork het koekje horizontaal en verticaal plat. Zo krijgen ze een mooie vorm en leuk motiefje.
  • Bak de koekjes ongeveer 15-18 minuten. Laat ze even rusten op de bakplaat wanneer ze net uit de oven komen en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.

3. MINI FRANGIPANES

Met lekkere frangipanes maak je iedereen gelukkig!

Ingrediënten voor 8 taartjes

Voor het zanddeeg: 

  • 180 g tarwebloem
  • 40 g amandelpoeder
  • 40 g bloemsuiker
  • 120 g koude boter, in blokjes
  • snufje zout
  • 1 ei

Voor de vulling: 

  • 150 g amandelpoeder
  • 150 g bloemsuiker
  • 30 g tarwebloem
  • 125 g zachte boter
  • 2 eieren
  • ½ tl amandelextract
  • 8 tl abrikozenconfituur

Voor het glazuur: 

  • 100 g bloemsuiker
  • 10 g melk

Zo maak je het:

Het zanddeeg: 

  • Doe de tarwebloem, het amandelpoeder, de bloemsuiker, de koude boter en het zout in een foodprocessor. Blitz alles kort door elkaar tot je een soort broodkruim krijgt.
  • Voeg vervolgens je ei toe en blitz nog eens kort tot je een stevige bal krijgt. Praktisch bij stap 2: je kunt dit ook klassiek in een mengkom en met de hand maken. Wrijf de boter dan door je vingers en voeg vervolgens het ei toe.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en plaats minstens 1 uur in de koelkast.

De vulling: 

  • Meng het amandelpoeder, de bloemsuiker, de tarwe-bloem, de zachte boter en de eieren tot een gladde massa. Gebruik hiervoor je elektrische klopper of keukenrobot.
  • Versterk de smaak van amandel met enkele druppeltjes amandelextract.

De smaak te pakken? In het kookboek Junior Bake Off Vlaanderen vind je 30 recepten, eenvoudig uitgelegd én met grappige illustraties van Jeroom. (Uitgeverij Manteau – € 24,99) Junior Bake Off kijk je vanaf woensdag 12/5 terug op Vier.

MEER TIPS VOOR JONGE FOODIES

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!