Zelfzorg in corona-tijden: 10x zo zorg je ook goed voor jezelf
Voor jonge ouders zijn het geen gemakkelijke weken: én je kinderen vijf weken thuis entertainen, én hen helpen bij hun schoolwerk, én ergens daartussenin nog eens bijblijven op je eigen job ook. Hoe je in al die corona-chaos niet alleen goed voor je kroost, maar ook goed voor jezelf kunt blijven zorgen? Een paar tips van onze expert op een rij!
“Ik zie veel ouders die na een paar dagen fulltime thuis met werk én kinderen met de handen in het haar zitten en dat is niet verwonderlijk ook: alle taken die ze plots met elkaar gecombineerd moeten krijgen zijn niet mis. En voor juf of meester spelen, hun kinderen fulltime moeten entertainen en daartussen ook hun gewone werkroutine zo goed mogelijk proberen verder te zetten ook. Dat is bijna onbegonnen werk”, zegt Sharon Cobert, mind- en loopbaancoach en zelf mama van twee.
“Bovendien zie ik her en der onmiddellijk tal van leuke initiatieven opduiken om je kinderen in de vijf vrije en relatief ‘opgesloten’ weken die eraan zitten te komen bezig te houden, maar wat voorlopig compleet vergeten wordt, zijn tips voor de mama’s en papa’s om ook goed voor zichzelf te blijven zorgen. En ook dat is in deze hectische tijden meer dan ooit erg belangrijk”, gaat ze verder. Hoe jonge ouders in deze bizarre corona-tijden ook goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen? Een paar tips op een rij!
Zelfzorg in corona-tijden: zo pak je het aan
1. Vergeet jezelf niet in je schema
Sharon: “Professionals en pedagogen geven in deze tijden meer dan ooit aan hoe belangrijk structuur is voor kinderen. Met z’n allen zijn we dan ook massaal dagschema’s gaan opstellen waarin we, liefst in het verlengde van de schoolstructuur, een strikte dagplanning voor onze kinderen opstellen. Maar in al dat plannen en ‘structureren’ durven veel mama’s (en papa’s) zichzelf wel eens vergeten.
“Wissel tijd met de kids af met tijd voor jezelf. Dat kan enerzijds tijd zijn waarin je zelf werkt – want ook dat moet blijven gebeuren – of tijd waarin je even gewoon pauze neemt los van de kinderen. Zonder je dan ook regelmatig even af, ook al is dat maar 10 minuten. Ga je voor me-time: laat de kinderen bij voorkeur dan even over aan je partner. Ben je alleenstaand? Las dan gewoon even schermtijd voor je kinderen in.”
2. Leef volgens je eigen ritme, niet alleen dat van je kind
Sharon: “Maak van de gelegenheid gebruik om eens af te stappen van je vaste werkuren: misschien ben je wel veel productiever ’s morgens vroeg of ’s avonds als de kinderen slapen. Vergeet ook niet dat je met de juiste concentratie thuis in feite minder afleiding hebt dan op het werk (als de kinderen slapen, even vrij spelen of schermtijd hebben welteverstaan) en je dus in principe meer gedaan kan krijgen op kortere tijd.”
3. Let op je voeding
Sharon: “Ook erg belangrijk om de moraal hoog te houden: voldoende beweging en een gezond eetpatroon. Er wordt massaal gehamsterd, maar heb je dan wel genoeg verse groenten en fruit in huis? Laat de nieuwe situatie er niet voor zorgen dat je plots je gewoonlijke eetschema helemaal omgooit. Oké, er ook in tijden van corona voor blijven zorgen dat er elke avond een gezonde en evenwichtige maaltijd op tafel staat, kan een uitdaging zijn, maar ook een extra kans om je kinderen bezig te houden: betrek je kroost en laat ze bijvoorbeeld fruitspiesjes maken of laat hen de groenten wassen.”
4. Blijf bewegen en speel mee buiten
“Ook erg belangrijk voor je welzijn, zeker in deze light quarantaine-tijd waarin je erg veel tussen vier muren door moet brengen: kom voldoende buiten, maar dan op een verantwoorde manier. Spelen je kinderen buiten, ga dan ook naar buiten. Geniet van de zonnestralen op je gezicht nu de zon eindelijk daar is. Ga samen wandelen of een kort toertje fietsen.
Om te sporten hoef je trouwens niet altijd de deur uit te gaan: ook online zijn er heel wat leuke work-outs en gratis lessen te vinden. Een ideale sport trouwens om je zen-gehalte wat op te krikken? Yoga! Ook zulke lessen en tal van yoga-challenges vind je overal gratis op het internet. Maak van een rondje yoga je dagelijkse me-time-momentje of doe het net samen mét je kinderen. Zij bewegen en worden rustig en ook jij kunt hierdoor even ontspannen en krijgt meteen nog de nodige beweging ook.”
5. Wees niet te streng voor jezelf
Sharon: “Er is vandaag veel te doen rond mild ouderschap, strafloos opvoeden en rond op de juiste manier verbinding maken met je kind door goed te communiceren. Maar een keer je geduld verliezen is menselijk, zeker in deze hectische en abnormale situatie. Dat je je een keertje boos maakt op je kind dat voor de twintigste keer in één uur een nieuw spelletje uit wil halen, kan dan ook geen kwaad. Verlies je even je geduld? Verontschuldig je daarna dan gewoon naar de kinderen toe en maak er geen drama van.
“Zeker nu veel mama’s en papa’s veel meer tijd doorbrengen met hun kroost dan gewoonlijk, kan de emmer al eens overlopen en dan is een uitbarsting vaak niet ver weg. Gebeurt dat, zonder je dan liefst even af en kom op adem. Probeer de grootste emoties eventueel eens te verwerken door de zaken van je af te schrijven of hou eens een ingesproken dagboek bij. Een mooie tip hier: hou op je gsm met voicerecorder een ingesproken dagboek bij waarin je gewoon kort elke dag even overloopt.”
6. Laat het huis eens voor wat het is
Sharon: “Ook wat het huishouden betreft hoeft nu niet alles spic en span te liggen. De meeste mensen hebben graag dat het huis helemaal op orde ligt voor ‘mocht er onverwacht bezoek opduiken, want wat zouden die anders wel niet denken’. Maar hé, er kan nu toch geen bezoek komen, dus maak van de nood een deugd en oefen jezelf even in ‘loslaten’ en imperfectie. Probeer eventueel ook je kinderen eens bij het huishouden te betrekken: laat hen de was opplooien, de sokken sorteren, de ramen wassen of een keertje stofzuigen. Het kan geen kwaad dat ze leren hoe het er in een huishouden aan toegaat én bovendien zijn ze weer een tijdje bezig.”
7. Een beetje extra schermtijd kan geen kwaad
“Wat schermtijd betreft hebben veel ouders een bepaalde visie. Mijn raad in deze uitzonderlijke tijden? Hou ook hier niet te hard aan vast. Bovendien is er een verschil tussen schermtijd waarbij je je kinderen gewoon voor een tekenfilm zet en schermtijd die ingezet wordt voor educatieve doeleinden. Speciaal om ouders te helpen in deze moeilijke tijd, en om kinderen toch nog iets bij te brengen nu ze hun dagen een paar weken niet op de schoolbanken moeten slijten, zijn er op dit moment trouwens tal van gratis educatieve tools te verkrijgen.”
8. Let ook op je eigen schermtijd
“Dus, extra schermtijd: zeker. Maar wissel wel af. En dat geldt trouwens ook voor jezelf. Als je van thuis uit moet werken wordt er misschien verwacht dat je vaker achter die computer kruipt. Laat je echter niet verleiden tot te veel ‘scherm’ aan één stuk. Zet een wekker en ga minstens ieder uur een kwartier even weg van dat scherm. Nog een tip: neem een duidelijke middagpauze!”
9. Zoek elkaar (digitaal) op en zorg voor verbondenheid
Sharon: “Het is in tijden van afzondering en quarantaine meer dan ooit belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Hoe paradoxaal het misschien dan ook mag lijken: je sociale contacten niet verwaarlozen is nu nog essentiëler dan anders. Maak een WhatsApp-groepje met vriendinnen en familie. Videochat met je eigen ouders en meteen ook de grootouders van je kinderen.
Maar vergeet ook zeker je eigen vrienden en vriendinnen niet: je kunt heus nog aperitieven met elkaar, maar dan gewoon elk vanuit zijn eigen woonkamer met de webcam erbij. Vind je het moeilijk om je angsten en moeilijkheden te delen met bekenden? Ga dan even op zoek naar een platform waar je anoniem terechtkunt.”
10. Blijf lachen: focus op je mindset
Sharon: “Tot slot, mijn stokpaardje: focus op je mindset en probeer positief te blijven. Ga op zoek naar alle goede dingen die voortkomen uit de situatie waarin we nu zitten. Als je alles negatief bekijkt gaan je negatieve gevoelens de bovenhand krijgen en ga je dit bovendien afstralen op de andere gezinsleden, met alle gevolgen van dien.
Zorg er vooral dat angst en onzekerheid niet de bovenhand krijgen. Zoek naar de leuke dingen in het verstilde leven van nu: denk in het bijzonder aan dingen waar je nu wél tijd voor kan maken en dingen die je energie geven.
Wie zijn aandacht voldoende richt op deze positieve elementen, zal zijn geluksgevoel aanzienlijk de hoogte in zien gaan. Met een glimlach op het gezicht en een mindset in de juiste richting komen we deze weken zeker door. Lukt het je even niet om het positief te bekijken, doe dan even een heuse lachsessie met de kinderen en je zal zien, je voelt je meteen een pak beter!”
Meer tips nodig om de ‘vijf weken thuis’ met je kinderen in alle in alle rust en harmonie te doorstaan? Neem dan zeker een kijkje op de website van Sharon. Naar aanleiding van de corona-crisis geeft ze regelmatig een webinar waarbij ze ingaat op verschillende problemen waarmee ouders nu geconfronteerd worden en op Facebook houdt ze een heuse zelfzorg-challenge met dagelijks een kleine uitdaging.
Meer lezen over opvoeden in tijden van corona:
- Even stoom aflaten: 3 x afmattende spelletjes voor binnen
- Ik ga naar het bos met mijn kind en ik neem mee …
- De ’thuiswerkklas’ efficiënt organiseren: onze expert geeft tips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!