Mijn kruiper wil op de trap en grijpt naar gevaarlijke dingen. Hoe voorkom ik dat?

©GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA EVA

“Mijn zoontje van 10 maanden is al verschillende weken volop aan het kruipen. Geweldig is dat! Al heeft het ook z’n nadelen, want de waaghals wil ook op trappen klimmen — waar we geen hek kunnen zetten, want ze zijn bijna drie meter breed — en hij probeert ook naar dingen te grijpen die gevaarlijk voor hem zijn.

Heeft het zin om te zeggen dat dat niet mag? Want ik ben niet zeker of hij dat begrijpt. Ik wil het trouwens ook niet voortdurend zeggen omdat ik hem de vrijheid wil geven om dingen te ontdekken. Hoe pak ik dit aan? En vanaf wanneer snappen kindjes wat het woordje ‘nee’ betekent?”

EXPERT ILSE: “Wees kort en krachtig. Verplaats je kind indien nodig om verder gevaar te vermijden.”

lse De Block: “Fantastisch, Je kleine uk kan weer wat meer! Al kruipend de wereld ontdekken vindt hij geweldig, alleen sta je, heel begrijpelijk, niet voortdurend te juichen. Je wil immers geen ongelukken en een woning staat voor een kind van deze leeftijd vol boobytraps.

Beveiliging is dus geen overbodige luxe, en daarnaast mag je zeker de grens aangeven met een duidelijke ‘nee’.

Dit woord gebruiken heeft absoluut zin, want door kleine kinderen verbaal te begrenzen, leren ze er stilaan de betekenis van. Wees hierbij kort en krachtig, en maak gebruik van een kordate blik. Verplaats je kind indien nodig om verder gevaar te vermijden.”

Wanneer ‘nee’ een spel wordt

Ilse De Block: “Anderzijds kan voortdurend ‘nee’ zeggen, voor sommige kinderen juist een spelletje worden. ‘Toch nog eens proberen. Eens kijken wat papa of mama zal doen.’

Een park of afgebakende plaats in de leefruimte kan ook helpen. Al zeker wanneer hij zich maar moeilijk kan neerleggen bij jouw ‘nee, dat mag niet!’ Want je kunt uiteraard niet voortdurend bij je kruipertje blijven.

Tot slot kun je ook proberen om hem af te leiden. Roep hem bijvoorbeeld even om te komen kijken naar zijn rode speelgoedautootje of de knuffel die een beetje gek doet. Veel kans dat die trap even minder interessant wordt.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content