Mijn ouders posten foto’s van onze kinderen op sociale media, en ik voel me daar niet goed bij

© Getty Images

Een kind opvoeden is boeiend, maar het gaat niet altijd vanzelf. Iedere ouder heeft dus weleens nood aan raad. Zit je met een prangende opvoedvraag? Dan leggen wij ze voor aan opvoedingsdeskundige en Libelle Mama-experte Ilse De Block.  

Deze maand beantwoordt Ilse de vraag van mama Lieve:

Ik ben mama van twee kinderen van 1 en 5 jaar oud. Nu heb ik hele lieve ouders, die op woensdagen op de kinderen passen. En uiteraard ben ik ze daar erg dankbaar voor, maar ze doen wél iets waar ik me niet comfortabel bij voel. Iedere keer dat ze babysitten, plaatsen ze namelijk foto’s van de kinderen op sociale media. Ik heb al verschillende keren aangegeven dat ik dat niet prettig vind, maar ze blijven het doen. Hoe kan ik het duidelijk maken dat ik dit niet wil, zonder dat er ruzie van komt?

Blinken van trots!

Fijn dat jij je kinderen kunt toevertrouwen aan lieve grootouders. Ongetwijfeld hebben je kroost en je ouders al heel wat leuke woensdagen beleefd. Geweldige momenten die ze zo graag delen op social media. “Want hé, iedereen moet toch zien wat voor een schatjes van kleinkinderen we hebben!”

Goed gesprek vanuit begrip

Uiteraard begrijp ik ook jouw bezorgdheid. Maar weet dat een goed gesprek met je ouders kan wonderen doen. Vertrek vanuit hun perspectief: ze zijn heel erg trots op hun kleinkinderen en begrip daarvoor van jouw kant is een goede basis om van te vertrekken. Ga ook even na hoe je zelf met social media omgaat. Heb je richtlijnen die je met hen kunt delen? Wat zijn jouw redenen om het vooral niet te doen? Die bezorgdheden kun je alvast wel bespreken.

Misschien hebben ze er ook helemaal geen idee van wat de gevaren van social media kunnen zijn en dat kinderfoto’s via internet misbruikt kunnen worden? Of hebben ze er gewoon nog niet bij stilgestaan dat foto’s op het internet nooit meer verdwijnen, en je kinderen er later mee geconfronteerd kunnen worden.

Samen naar een oplossing

Je kunt je ouders in principe niet verbieden om foto’s te posten, maar ik ben er zeker van dat je met een goed gesprek elkaar kunt begrijpen en samen een oplossing vindt waar iedereen zich goed bij voelt. Veel succes!

Stel je vraag

Heb jij een opvoedkwestie waarvoor je advies kunt gebruiken? Dan is dit jouw kans:

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Meer tips van de expert:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content