Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Slaaptips van de expert: daarom wordt je kindje ’s nachts wakker en dit kun je eraan doen
Karen heeft het over de verschillende redenen waarom je kindje ’s nachts wakker wordt en wat je eraan kunt doen.
Alle kinderen worden ’s nachts (gedeeltelijk) wakker
Karen: “Eerst en vooral wil ik benadrukken dat het helemaal normaal is dat een kindje doorheen de nacht af en toe (gedeeltelijk) wakker wordt. Doorslapen in die zin dat je een kindje in bed legt en het er 12 uur later weer in dezelfde positie weer uit haalt, dat bestaat niet. Volwassenen maken die overgangen ’s nachts ook, maar omdat we geleerd hebben hoe we verder kunnen slapen (door ons even om te draaien, ons kussen goed te leggen, …) herinneren we ons die momenten meestal niet. Bij een kindje is dat net hetzelfde en het ene kindje leert sneller en vlotter om weer zelf in slaap te geraken dan het andere.”
Pasgeboren baby’s worden regelmatig wakker
Het is natuurlijk ook heel normaal dat een pasgeboren baby (tot 3 maanden) vaak wakker wordt ’s nachts. Dat komt omdat je baby regelmatig voedingen nodig heeft. En het hoort er op die leeftijd ook gewoon bij.
Onrustige periode op 4 maanden
Karen: “Rond de leeftijd van 4 maanden maken veel baby’s een heel onrustige periode door. Dat wordt ook wel de slaapregressie van 4 maanden genoemd. Die regressie is gelinkt aan neurologische veranderingen die dan plaatsvinden. Tijdens deze ontwikkelingssprong beginnen de slaappatronen van je baby te veranderen en komt er een duidelijker onderscheid tussen de lichte en de diepe slaap.
Zelfs baby’s die tot dat moment superslapertjes waren, kunnen het lastig krijgen tijdens deze periode. Je baby zal waarschijnlijk meer wakker worden ’s nachts en hij kan meer afgeleid zijn tijdens voedingen overdag waardoor nachtvoedingen weer kunnen vermeerderen. Nachtvoedingen zijn op deze leeftijd trouwens nog normaal.”
Waarom wordt jouw kindje ’s nachts wakker?
REDEN 1: Verkeerde inslaapgewoontes
Het zou kunnen dat je kindje ’s nachts wakker wordt omdat er bepaalde slaapgewoontes zijn opgebouwd. Als een kindje bij de bedtijd telkens in slaap wordt gewiegd of gevoed of enkel bij mama of papa in slaap valt, … dan kan het zijn dat het op die ‘wakkere’ momenten ’s nachts terug de situatie van bij de bedtijd nodig heeft om verder te kunnen slapen.
Voorbeeld: Je wiegt je kindje in slaap in jouw armen en je legt het al slapend in zijn bedje. Dan is het logisch dat je kindje ’s nachts in paniek wakker wordt omdat het niet meer in jouw veilige armen ligt. Je kindje heeft jou dan opnieuw nodig om weer in slaap te kunnen vallen.
Maar die eventuele slaapgewoontes zijn voor iedereen anders en misschien heb je het zelfs niet helemaal door. Tijdens een slaapcoaching-traject werken we stap voor stap aan het doorbreken van die gewoontes en het installeren van nieuwe, gezonde slaapgewoonten.
REDEN 2: Oververmoeidheid of een te late bedtijd
Vaak hoor je de redenering: ‘als je kindje goed moe is, zal het sowieso goed slapen’. Maar jammer genoeg is dat niet hoe het werkt. Wanneer je kindje oververmoeid is, worden er meer stresshormonen geproduceerd die ervoor zorgen dat in slaap vallen en blijven moeilijker wordt.
Als je kindje te slaperig is bij bedtijd (als het binnen de 5 minuten in slaap valt), dan is de kans op ’s nachts wakker worden ook groter. Een kindje beseft dan te weinig wat het zelf moet doen om in slaap te geraken.
En ook te weinig slaap overdag (door overgeslagen of te korte dutjes) vergroot de kans dat een kindje ’s nachts wakker wordt.
REDEN 3: Te lange wakkertijden
Per leeftijd zijn er gemiddelde wakkertijden: een aantal uren dat je kindje wakker kan blijven zonder helemaal oververmoeid te worden. Deze wakkertijden geven een richtlijn, en zullen dus zeker ook iets verschillen per kind. Als jouw kindje ver over deze wakkertijd zit, vergroot je ook weer de kans op een onrustige bedtijd en nachten.
Leeftijd | Wakkertijd |
3-4 maanden | 1 à 2 uur |
4-6 maanden | 1,5 à 3 uur |
6-9 maanden | 2 à 4 uur |
9-12 maanden | 2,5 à 4 uur |
12-18 maanden | 2,5 à 4,5 uur |
18-24 maanden | 4 à 6 uur |
2-3 jaar | 5 à 6,5 uur |
3-4 jaar | 6 à 8 uur |
4-5 jaar | 6 à 12 uur |
REDEN 4: Honger
Het is belangrijk dat een kindje overdag goed eet zodat honger tijdens de nacht uitgesloten kan worden. Een kindje dat volgens zijn leeftijd geen nachtvoeding meer nodig heeft, maar het nog wel krijgt, kan wakker blijven worden door de honger omdat zijn lichaam dat zo gewoon is.
REDEN 5: Slaapregressies
Tot slot kunnen ook slaapregressies ervoor zorgen dat zelfs de beste slapers af en toe een periode van moeilijkere slaap hebben. Slaapregressie is gelinkt aan vooruitgang in de ontwikkeling. Wanneer kindjes leren om rechtop te zitten, rechtop te staan, te kruipen, te stappen, iets te zien en het bij naam kunnen noemen, … hebben ze daar heel veel energie voor nodig. Op zo’n moment is het dan ook normaal dat het lichaam en brein de andere ‘taken’ niet meer allemaal even goed kunnen bolwerken. Dus goed slapen, goed eten, en een goed humeur, … moeten er dan misschien even aan geloven. Wanneer je kindje de nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt, zal alles weer op zijn plaats beginnen vallen en zal ook de slaap opnieuw verbeteren.
Een slaapregressie kan voorkomen rond de leeftijd van 7 – 9 – 12 – 15 – 18 en 24 maanden.
Met dank aan slaapcoach Karen Claes: www.vangaapnaarslaap.be
Kan je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.
Met dank aan slaapcoach Karen Claes: www.vangaapnaarslaap.be
Nog meer slaapadvies?
- 4 tips tegen extreme vermoeidheid bij kersverse mama’s
- Slaaptips van de expert: zo bereken je de ideale bedtijd voor je kind
- Nieuw: deze Libelle Mama-experts beantwoorden al je vragen