Zwangerschapsmassage: alles wat je erover wilde weten
Wat is een zwangerschapsmassage?
“Tijdens een zwangerschap kun je heel wat vocht vasthouden. Een zwangerschapsmassage kan dan helpen om dat vocht af te drijven. Hier worden dan zachtere technieken toegepast in vergelijking met een ‘gewone massage’ om te voorkomen dat de lymfevaten – die oppervlakkig liggen en waar het lymfevocht doorheen stroomt – dichtgedrukt worden.
De masseur masseert dus iets minder stevig en diep. Want het doel van een zwangerschapsmassage is om te ontspannen, zowel lichamelijk als mentaal. Het is heus niet de bedoeling om – net zoals bij een kinesitherapeut – al je pijnlijke drukpunten los te maken.
Comfort boven alles
Comfortabel en ontspannen liggen tijdens de massage is een must. Sommige praktijken beschikken over speciale massagetafels voor zwangere vrouwen. Vind je het fijn om op je buik te liggen? Dan kun je hier terecht. Dankzij de uitsparingen voor borsten en buik hoeft buiklig helemaal niet oncomfortabel te zijn.
In de meeste praktijken, net zoals in onze praktijk, liggen de dames in zijlig of ruglig. Enkele kussens – soms heerlijke warmwaterkussens – ontlasten de rug, het bekken en bieden steun waar jij het nodig acht.
Maar ook thuis kan jouw partner je gerust masseren in half-voorovergebogen zit waarbij je met je hoofd en armen op een stapel kussens op tafel rust. Lekker deugddoend wanneer je kampt met stramme spieren in je nek en schouders.
Een respectvolle benadering
Je voelt het al: niet elk salon komt in aanmerking. Als jij het ziet zitten, zal ook je buik heerlijk verwend worden. Iemand die niet vaak met zwangere dames werkt, zal je buik misschien vermijden.
Kies daarom voor iemand die weet welke zones speciale aandacht vereisen tijdens de zwangerschap én die kan inspelen op eventuele ongemakken die je mogelijk ervaart.
En het is best oké als je liever hebt dat bepaalde zones helemaal niet aangeraakt worden. Ik geef als kinesitherapeute zelf ook zwangerschapsmassages in mijn eigen praktijk, maar verwijs een mama toch veel liever door naar een echt massagesalon voor de totaalbeleving en ultieme ontspanning.
Vanaf wanneer?
Het is aan te raden om pas vanaf 12 à 14 weken een massagesalon te bezoeken. Dit is de grens die standaard genomen wordt (ook om te starten met zwangerschapsyoga) om de innesteling van het vruchtje niet in gedrang te brengen. Heb je twijfels of zit je met vragen? Aarzel dan niet om eerst raad te vragen jouw verloskundige of gynaecoloog.
Zwangerschapsmassage: veel voordelen
Naast ontspanning biedt een zwangerschapsmassage nog heel wat andere voordelen:
- Meer vertrouwen in jezelf en je lichaam. Aanraking zorgt ervoor dat je meer oxytocine – ook weleens het liefdeshormoon genoemd – aanmaakt. In combinatie met de daling van stresshormonen cortisol voel je je gelukkiger en blijf je eventuele angstgevoelens en twijfels te baas.
- Betere slaap. Laat je heerlijk verwennen en zet de ontspanning verder tijdens de nacht.
- Verlichting van pijnklachten. Tijdens de zwangerschap werken je spieren extra hard. Af en toe een ontspannende massage houdt de spieren soepel en verlicht eventuele spierstijfheid, krampen en spanning.
- Stimulatie van de doorbloeding en betere afvoer van vocht. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en eventuele zwelling ter hoogte van de polsen, benen, enkels en voeten vermindert.
- Positieve invloed op zwangerschapsdepressie en postnatale depressie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatige zwangerschapsmassage gedurende 12 weken leidt tot vermindering van depressie tijdens de zwangerschap en het moederschap nadien (Field et al., 2011).
- Lagere kans op vroeggeboorte. Hetzelfde onderzoek toonde ook dat er minder premature baby’s geboren werden in de groep vrouwen die regelmatig zwangerschapsmassages ontvingen.
Tips (om zelf aan de slag te gaan)
- Geef steeds aan wanneer je misselijk zou worden of je ongemakkelijk voelt. Comfort is alles! Een kleine aanpassing in je positie doet soms wonderen.
Vb. Neem bij voorkeur plaats in goed doorgedraaide linker zijlig. Jouw linkerbeen is gestrekt en je rechterbeen is geplooid, lichtjes opgetrokken en steunt op een kussen. Eventueel kun je gebruik maken van je zwangerschapskussen.
- Laat je masseren met ‘zwangerschapsvriendelijke’ oliën. Als je zelf massageproducten wilt aanschaffen, kies dan voor biologische, koudgeperste jojoba olie, steeds gekeurd en bewaard in een donker flesje. Deze waxachtige olie is neutraal van geur en hydrateert de huid.
- Betrek je partner bij de zwangerschap door hem/haar regelmatig je buik te laten inmasseren met amandelolie of jojoba olie. Masseren doe je met zachte, lange en continue strijkingen, liefst met de vlakke hand en weinig druk. Een leuke manier om je baby’tje te voelen bewegen!
- Stem de omgevingstemperatuur af op jouw zwangere lichaam. Het mag aangenaam warm zijn wanneer je uit de kleren gaat. Wees er echter wel attent op dat je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap sowieso al hoger ligt.
- Wees voorzichtig bij het masseren van de voeten. Aan de binnenzijde van de enkel bevinden er zich drukpunten die bij stimulatie mogelijk contracties uitlokken van de baarmoeder. Ter hoogte van de hand vermijd je best het punt tussen duim en wijsvinger.
Overtuigd van de positieve effecten van zwangerschapsmassage? Boek dan alvast jouw sessie. Kies voor een totaalbeleving met alles erop en eraan en laat je heerlijk verwennen.”
Geniet lieve mama’s!
Veel liefs, Lien”
Nog meer artikels van onze bewegingsexpert:
- 5x haalbare yoga voor hoogzwangere vrouwen
- “Kan ik vlug nog wat fitter worden nu ik zwanger ben?”
- “Ik heb overgewicht na de bevalling, welke thuisoefeningen kan ik doen?”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!