Voedselallergieën bij baby’s: hoe herken je ze?
Zwanger worden, zijn en het leven schenken aan een kindje is een rollercoaster van emoties met dolgelukkige (bijna-)mama-momentjes, maar ook af en toe met herkenbare paniekaanvallen. Omdat je baby nu eenmaal nog niet kan vertellen waarom hij of zij zo veel verdriet heeft, geeft vroedvrouw Melissa Vallons van Op de Roze Wolk duiding bij wat er in je baby omgaat. Deze week: wanneer kun je best laten onderzoeken of je baby een voedselallergie heeft?
Voedselallergieën bij baby’s: niet zo vaak voorkomend
“Eerst en vooral moeten we benadrukken dat voedselallergieën bij baby’s niet zo vaak voorkomen. Baby’s kunnen huilen om verschillende redenen. Er zijn ook verschillende soorten gehuil en klankjes en als ouder leer je gaandeweg het gedrag van je kindje te lezen, al is dat best wel een zoektocht. Veel kindjes hebben een huiluurtje. Als dat huiluurtje te lang duurt of steeds langer wordt, onderzoeken we eerst andere pistes voor we aan een voedselallergie denken.”
Voedselallergieën bij baby’s: de klachten
Steeds meer huiluurtjes
“De klachten van een voedselallergie lijken sterk op klachten bij reflux. Net als bij reflux gaan voedselallergieën gepaard met krampjes. Het begint vaak met een huiluurtje. Dat is nog honderd procent normaal, maar als we als vroedvrouw bij een volgend bezoek zien dat het al om twee uurtjes gaat, en na een paar dagen over drie of meer langere, intense huilmomenten, dan is het wel raadzaam om verder te kijken.“
Uitslag en gewichtstoename
“Zeker wanneer een kindje uitslag heeft in het gezichtje en heel onrustig is, is er kans op een reactie op een voedingsstof. Bij voedselallergieën bij baby’s kan gewichtstoename alle kanten uit. Sommige baby’s komen maar net genoeg bij. Andere kindjes zoeken heel veel troost in de voedingen en komen daardoor wel 500 gram per week bij.”
Lopende stoelgang, sterk ruikende windjes
“Sommige baby’s huilen meteen tijdens de voeding als directe reactie, maar ook dat hoeft niet altijd zo te zijn. De stoelgang is wel lopend, al is dat vaak zo bij borstvoeding. Maar bij echte spuitluiers en heel veel vies ruikende windjes, is er wel een teken aan de wand.”
Voedselallergieën bij baby’s: welke allergenen?
“Het meest voorkomende allergeen is met stip op één koemelkeiwit, maar daarnaast kan het ook om soja, kippeneieren, noten of gluten gaan. Er kunnen testen gedaan worden, maar in de praktijk is een eliminatiedieet vaak handiger als je een vermoeden hebt.”
Eliminatiedieet
“Bij een eliminatiedieet mijd je twee weken alle producten met koemelk en bekijk je of de klachten bij je baby afnemen. Dat is in een Belgische supermarkt niet eenvoudig. Er zit koemelk in héél veel voedingsproducten. Denk aan bepaalde gehaktbereidingen, boterhamworst, paprikachips, oliën… Gaandeweg vind je daar wel al snel je weg in. Er bestaan genoeg alternatieven zonder koemelk.
Let wel op enkele aandachtspunten bij zo’n dieet:
- Vervang alle melkproducten niet door soja. Soja kan ook een kruisreactie uitlokken.
- Koemelkvrij en lactosevrij betekenen niet hetzelfde. Bij een koemelkallergie reageert je kindje op het eiwit in koemelk. Bij een lactose-intolerantie reageert het lichaam op de melksuikers. Je melkinname vervangen door lactosevrije melk biedt dus geen soelaas. Moedermelk zit trouwens boordevol lactose.
Een extra moeilijkheid bij een eliminatiedieet zijn veelvoudige reacties. Kindjes reageren dan niet alleen op koemelk, maar ook op eieren, noten… Dat is allemaal iets moeilijker te elimineren: je moet uiteindelijk wel iéts eten. Is er een vermoeden van een meervoudige allergie? Dan wordt soms doorverwezen naar een kinderarts die gaat testen. In kleine gaatjes in de rug wordt een allergeen aangebracht, waarna men de reactie in de gaten houdt.
Die testen worden zeker niet standaard uitgevoerd. Zoals gezegd kijken we altijd eerst naar andere oorzaken waarom je baby zich niet comfortabel voelt.”
Tijdens de zwangerschap
“Kun je iets doen tijdens de zwangerschap? (als je bijvoorbeeld al een kindje met een allergie hebt.) Eigenlijk niet. Als je ervaring hebt met allergieën, kun je het best ook gewoon afwachten, zonder vooroordelen of verwachtingen en je vroedvrouw of kinderarts inschakelen bij klachten.”
Allergieën: kennis blijft toenemen
“De medische wereld blijft meer en meer ontdekken over voedselallergieën bij baby’s en volwassenen. Vijftien jaar geleden werd koemelkeiwitallergie gemakkelijk volledig gemist, met alle gevolgen van dien.
De behandeling van allergieën is ook een lokaal gegeven. De meeste Europeanen reageren vaak goed op lactose, waardoor het ook in ontzettend veel producten zit. In Aziatische en Afrikaanse landen komen intoleranties voor lactose veel vaker voor. Mensen maken er moeilijker lactase aan, wat nodig is om lactose af te breken. Waarschijnlijk zullen we blijven bijleren van internationaal onderzoek en er over tien of vijftien jaar weer helemaal anders mee omgaan.
Dat de screening bij jonge kinderen ook nog sterk zal evolueren, is aannemelijk.”
Meer adviezen van de expert
- Waar kun je na een zwangerschapsverlies terecht?
- Worden bevallingen zwaarder? De vroedvrouw over horrorbevalligen
- Ik wil misschien thuis bevallen. Hoe maak ik de juiste keuze?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!