7x zelfzorgtips voor prille mama’s
Neem rust om van je bevalling te herstellen
Moederschapsrust, daar is weinig rusten aan. Onthoud wel: jouw baby is volledig afhankelijk van jou, maar al de rest? Dat kan iemand anders doen. Je hebt net een topprestatie geleverd en daar moet je van bekomen. Voldoende drink- en eetmomenten zijn belangrijk om de borstvoeding goed te starten en om te herstellen. Drink bij elke hap een groot glas water en zet de fles water naast je borstvoedingszetel. Maar slaapt je baby? Laat dan even de boel de boel en dut mee. Heb je tegen de avond last van pijnlijke hechtingen na een knip of scheur? Dat betekent vaak dat je te veel hooi op je vork genomen hebt. Laat de volgende dag het huishouden wat meer los en schakel kraamhulp in.
Loopt er al een dreumes rond in huis? Regel op voorhand iemand die hem even entertaint. Zo kun je als jonge mama overdag een dutje meepikken. Slaapt grote zus nog niet door? Vraag aan de grootouders of ze daar een nachtje kan gaan slapen. Door te rusten herstelt jouw lichaam het snelst.
Plan twee avonden per week zonder bezoek
Natuurlijk wil je je kleintje aan de wereld tonen, maar babybezoek is ook erg vermoeiend. Het huis min of meer toonbaar maken, een flesje bubbels en wat lekkernijen halen, op tijd oudere broertjes en zusjes in bed leggen… Vaak zorgt een kraambezoek voor stress en boet je in aan tijd met je partner. Bepaal daarom samen twee avonden per week waarop jullie nooit bezoek ontvangen. Zo heb je ten minste twee avonden voor elkaar en jullie kindje(s).
Vraag daarnaast aan je bezoekers om een maaltijd mee te brengen. Je zult zien: een verse ovenschotel is het perfecte cadeau.
Leg de lat voor je huishouden wat lager
Sociale media tonen voortdurend hoe het perfecte huis eruit ziet en hoe je het onderhoudt. Doorprik dat onrealistische ideaalbeeld. Een huis moet niet instagramklaar zijn, maar een fijne plaats waarin geleefd wordt. Zien wij als vroedvrouw een huis vol bergen was, dozen met onuitgepakte cadeaus en rondslingerend speelgoed? Dan weten we vaak: dit komt goed. Door dat perfectionisme los te laten, ontspan je, wat het beste is voor je baby en jezelf. Wanneer je je ritme met je baby gevonden hebt, komt dat huishouden vanzelf wel weer goed.
Vraag hulp bij de voedingen
Neem je tijd om routine te vinden in de voedingsmomenten en laat je daarbij ondersteunen, of je nu borstvoeding of flesjes geeft. Je vroedvrouw neemt heel veel stress weg, waardoor je steeds meer kunt genieten van de voeding. Een kersverse baby voeden en verzorgen eist werkelijk alle aandacht op en zo hoort het ook.
Veel jonge mama’s denken dat de routine in het voeden net na de bevalling snel moet lukken, en dat het pas moeilijk wordt wanneer je weer moet werken. Het is net andersom. Het zoeken hoort bij die eerste dagen. Meestal heb je na drie maanden al een mooi ritme gevonden en lukt de combinatie met huishoudelijke taakjes en de zorg voor grotere kindjes al goed. De gouden tip: Geef. Het. Tijd.
Stop iets vroeger met werken
Door het Belgische systeem werken vrouwen vaak tot exact één week voor de uitgerekende datum. Als je überhaupt al niet vroeger bevalt, moet er in die week vaak nog van alles geregeld worden waardoor je ’s avonds helemaal uitgeput in bed kruipt. In de praktijk zien we vaak dat de meest dramatische bevallingen beginnen met de woorden: ‘En ik had al drie nachten niet geslapen.’ Stop je iets vroeger met werken? Dan verloopt de bevalling vaak veel vlotter.
Vroeger stoppen is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar we raden het wel aan. Moet er nog veel geregeld worden voor je bevalling? Stop dan drie weken voor je uitgerekende datum. Als het meeste in kannen en kruiken is, volstaat het om twee weken vroeger te stoppen. Ga in die weken niet nog helpen bij de verhuis van vrienden. Wel nuttig: enkele diepvriesmaaltijden bereiden en een avondje op restaurant met je partner. Want dat zal na je bevalling minder eenvoudig zijn.
Neem iemand in vertrouwen
Googel vandaag ‘moederschap’ en je zoekresultaten bestaan uit honderden foto’s van lachende mama’s met blije baby’s. Natuurlijk loop je regelmatig over van geluk. Maar heeft je baby vijf voedingsmomenten gehad vannacht en lijkt hij onverzadigbaar? Dan kleurt dat je moederschapsavontuur wel anders.
Neem iemand in vertrouwen bij wie je terechtkunt en die jouw gevoel erkent. Dat kan naast je partner een vriendin of zus zijn, een van je ouders of de vroedvrouw. Zoek samen naar oplossingen die werkbaar zijn voor jou. Jonge mama’s hebben vaak nood aan iemand die hen zegt of de gevoelens die ze hebben normaal zijn. Als vroedvrouw kunnen we dat bevestigen: ja, en je bent een goede mama. Lukt het echt niet? Je vroedvrouw kan je doorverwijzen naar de kinderarts, osteopaat of een andere zorgverlener.
Relax met je baby
Een rustige mama geeft een rustige baby. In het ziekenhuis is er veel aandacht voor het huid-op-huidcontact met je kindje. Ook thuis is dat de ideale manier om te ontspannen. Neem de tijd om huid op huid te liggen met je baby. Je brengt zo jouw eigen rust over naar je baby.
Een wandeling in de draagdoek of -zak kan ook erg ontspannen. Voor heel kleine baby’tjes heeft de draagdoek de voorkeur, maar zorg wel dat die goed geknoopt is. Schakel eenmalig een draagconsulent in om de knoop perfect aan te leren. Zo genieten jullie er allebei het langst van.
Als laatste organiseren wij net als veel vroedvrouwenpraktijken babymassages. Het is niet alleen heerlijk om je baby te leren masseren, het is ook fijn om met mama’s te praten die exact hetzelfde meemaken als jij. Niets zo leuk als vrijuit praten met iemand die begrijpt waarom een windje van je baby zo bevrijdend klinkt.
Heb jij een vraag rond zwanger zijn?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.
Antwoorden voor prille mama’s:
- Kolven op het werk? De belangrijkste tips!
- Je aandacht verdelen over je baby en kleuter? 4x tips
- Wanneer moet je met je baby naar de dokter?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!