Help, mijn baby heeft koortsstuipen!

Shutterstock

Wanneer de lichaamstemperatuur snel oploopt (meer dan 38°C) kunnen koortsstuipen optreden, meestal bij kinderen tussen 1 maand en 5 jaar oud. Op zich zijn deze stuipen niet gevaarlijk. Ze veroorzaken geen schade aan de hersenen en brengen de verdere ontwikkeling van het kind niet in gevaar. De koortsstuipen houden meestal enkele minuten aan, waarna het kind erg vermoeid is en soms onmiddellijk in slaap valt. Ongeveer 5 % van de kinderen heeft er wel eens last van en bovendien is het erfelijk.

Hoe herken ik dit?

Het kind vertoont dikwijls symmetrische spiertrekkingen in de ledematen die meestal samengaan met bewusteloosheid (=stuipen). Soms wordt het kind eerst rood en daarna blauw, is het niet meer aanspreekbaar en draaien de ogen weg.

Wat moet je hier als ouder aan doen?

Blijf altijd kalm en schud het kindje zeker niet door elkaar. Leg het kindje op de linkerzij als dat kan. Zo verslikt het zich niet in braaksel en kan het speeksel weglopen. Maak ook de kledij los en trek warme kledij bij voorkeur uit. Zorg dat het kind zich niet kan verwonden aan voorwerpen in de buurt en probeer de temperatuur van het kind rectaal te meten of met een infrarood thermometer.

Bij koortsstuipen is het aangewezen de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk te laten dalen. De methoden om dit te doen veroorzaakten in het verleden al wat controverse. Het toedienen van koortswerende middelen mag, maar is niet altijd een garantie. Afkoelen van het kind in een lauw badje is niet altijd ongevaarlijk. Bij te koud water kan het kind namelijk snel onderkoelen. Er wordt dan ook aangeraden om lauwe vochtige doeken op het voorhoofd en de polsen te leggen, eventueel in combinatie met koortswerende middelen als Perdolan zetpillen en Nurofen. Het is ook aangewezen om de behandelende arts op de hoogte te brengen om uit te sluiten dat het gaat over een andere aandoening en om jezelf als ouder gerust te stellen. Paniek is dus zeker niet nodig!

Partner Content