Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Waarom iedere ouder actieve kool in huis moet hebben

Nooit gehoord van actieve kool? Geen paniek. Het merendeel van de ouders kent het product niet, ondanks het werkelijk een wondermiddel is en zeker een plaats verdient in onze EHBO-koffer. Het natuurlijk geneesmiddel wordt voornamelijk gebruikt bij vergiftiging en problemen met het maag-darmkanaal:  2 zaken waar onze kinderen dikwijls niet van gespaard blijven.

Als je een potje actieve kool (granulaat) open maakt zie je een massa onsmakelijke pikzwarte korreltjes.  Dat is niet zo vreemd als je weet dat het hoofdbestanddeel van het product bestaat uit houtskool.  Het ziet er dan wel niet aantrekkelijk uit, de korreltjes hebben een unieke adsorberende werking en het wordt daardoor voornamelijk gebruikt bij vergiftiging.

Ook in het ziekenhuis wordt er dikwijls naar dit middel gegrepen bij vergiftigingsverschijnselen.

Hoe werkt het?

Actieve kool is een adsorberend poeder dat gifstoffen uit het maag-darmkanaal aan zich kan binden om ze daarna via de stoelgang uit het lichaam te verwijderen. De ‘houtskool’ voorkomt dus dat de giftige stoffen in onze bloedbaan terechtkomen. Daarboven heeft het middel een gunstig effect op maag en darmen en wordt het vaak gebruikt bij diarree of moeilijke vertering.

Sommige mensen nemen het middel zelf mee op reis, om te voorkomen dat de lokale keuken hun maag van streek brengt.

Actieve kool is zowel voor kinderen als voor volwassenen interessant en is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Je mag het in principe wel enkel gebruiken op advies van het antigifcentrum of op doktersadvies.

Men kan het middel zowel verkrijgen in poedervorm (granulaat) als in pilletjes.

Addertjes onder het gras?

Het mag dan wel een natuurlijk product zijn. Actieve kool is ook weer niet zo onschuldig. De houtskool kan er voor zorgen dat de werking van andere ingenomen geneesmiddelen vermindert. Op de bijsluiter lezen we bijvoorbeeld dat de actieve kool bij volwassenen de werking van orale anticonceptiva kan verstoren en wordt er geadviseerd om het middel minimaal 1 à 2 uur na andere geneesmiddelen in te nemen. Men dient ook steeds de voorgeschreven verhouding te respecteren en de toediening van de kool moet zo snel mogelijk gebeuren na de inname van het vergif. Men spreekt van maximum 1 uur na inname voor een optimale werking. Het product wordt ook afgeraden na inname van sterke zuren, benzine of petroleum. Voorzichtigheid is dus wel geboden.

Partner Content