Wat doen als je kindje maar blijft snotteren?

SOS verkoudheid

Een verstopt neusje of een neusje dat blijft lopen. Een kindje dat de hele dag door  loopt te niezen met soms een verhoogde lichaamstemperatuur. Geen uitzonderlijke taferelen in deze tijd van het jaar. Is dit ernstig? Meestal niet, maar het kan wel bijzonder vervelend zijn voor je kind.

Wat moeten we weten over een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus of bacterie die via de slijmvliezen in het lichaam van het kindje terecht komt.

In ongeveer 15 procent  van de gevallen is koorts het eerste teken van een beginnende verkoudheid. Bij kleine kindjes kan de koorts oplopen tot boven 39° Celcius. De eerste drie dagen van een verkoudheid zijn vaak de ergste. Daarna verminderen de symptomen en de koorts meestal spontaan.

Het toedienen van antibiotica is in de meeste gevallen niet nodig en zelfs zinloos wanneer de verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus.  Enkel een goede voorraad zakdoekjes en eventueel fysiologisch serum (natriumchloride 0,9 %) om de neus te spoelen wordt aanbevolen.

LEES OOK: Help, mijn baby heeft koortsstuipen!

Enkele interessante tips:

  • Gun het verkouden kindje voldoende rust en laat het regelmatig drinken, zeker wanneer het koorts heeft;
  • Zorg voor lichte maaltijden;
  • Kleed het kindje niet te warm aan en wikkel het kind niet in oneindig veel dekens. Zo kan het kind beter zweten, waardoor het lichaam sneller afkoelt;
  • Zorg dat de temperatuur in de slaapkamer niet boven de 20°Celcius stijgt en plaats een luchtbevochtiger of een gesneden ui in de slaapkamer;
  • Zet het bedje niet vlakbij de verwarming;
  • Geef bij hoge koorts eventueel koortswerende middelen zoals Perdolan of Neurofen. Men kan een zitpil of siroop toedienen.

Wat moet je weten over het inbrengen van een zetpil?

Hoewel de meeste mensen denken dat een zetpil (suppo) met de puntige top eerst moet worden ingebracht, is het eigenlijk beter andersom. Jawel met de platte kant eerst. De sluitspier oefent zo druk uit op de scherpe kant van de zetpil waardoor deze dieper in de darm kan worden geduwd.

Zorg ook dat de zetpil niet te zacht is. Als dit wel zo is leg je hem beter even in de koelkast. Let op dat je het kindje geen pijn doet met je nagels tijdens het inbrengen. Het is ook aangewezen om de billen nog even tegen elkaar te duwen na het inbrengen van de zetpil. Dit om te vermijden dat hij er toch weer  tussenuit glipt.

Het spoelen van het neusje

Gebruik voor het spoelen van het neusje een zoutwateroplossing (fysiologische flacons). Zo bevochtig je de slijmvliezen waardoor de trilhaarfunctie zich herstelt en het slijm wordt verdund, wat zorg voor een betere neusdoorgang. Bij een baby maak je het neusje best eerst vrij met een wattenstaafje gedrenkt in fysiologisch water.

Spoel de neus van je baby gerust een zestal keer per dag. Om dit te doen, zet je je baby eerst in zithouding met het hoofdje lichtjes zijwaarts gebogen of leg je de baby op de rug met het hoofd goed opzij gedraaid. Zo voorkom je dat het zoute water in de keel terechtkomt. Verstuif het water vervolgens in het bovenste neusgat. Draai het hoofdje naar  de andere kant en verstuif opnieuw in het bovenste neusgat. Masseer nadien zachtjes het neusje van de baby van boven naar beneden toe om het slijm te verwijderen. Je kan eventueel ook een neuspeertje gebruiken om de taaiste slijmpjes te verwijderen. Dit vergemakkelijkt het ademen door de neus.

LEES OOK: Wat doe je als je kindje stikt?

Partner Content