Wat te doen wanneer je kind zijn adem inhoudt tijden het huilen?

Fenomeen: je kindje houdt zijn adem in tijdens het huilen

Breath holding spell

Het zien van een “breath holding spell” is een vreemde gebeurtenis. Het kind begint hevig te huilen en lijkt enkele tellen niet te ademen. Als ouder kun je op dat moment denken dat je kind aan het stikken is. Maar dat is zeker niet het geval.  Kinderen gaan niet dood aan het gevolg van dit fenomeen. Probeer tijdens een aanval dan ook vooral rustig te blijven, blijf bij het kind en zorg dat het kind zich niet kan bezeren. Giet vooral geen water over het gezichtje of geef geen pijnprikkels. De meeste ouders blazen even kort in het aangezicht en daardoor herneemt het kind zijn normale ademhalingsritme iets sneller. Eventueel leg je je kind op zijn zij wanneer het kind het bewustzijn tracht te verliezen. Het beste wat je kunt doen is je kind op dat moment negeren.

Hoe ontstaat het?

Breath holding spells ontstaan meestal vanuit frustratie of andere emoties.  Het kind weet niet goed hoe het met bepaalde gevoelens om moet gaan en daarom vergeet het kind te ademen. Sommige kinderen gebruiken dit om aandacht te vragen.  Geef je kind tijdens deze aanvallen niet té veel aandacht en raak vooral niet in paniek. Het kind kan schrikken van de paniek die ontstaat bij de ouders en wanneer je als ouder rustig blijft zal je deze rust ook overbrengen op het kind. Een andere reden waarom je best niet teveel aandacht besteedt, is omdat het kind dit gedrag na verloop van tijd zal aanzien als een manier om aandacht te trekken en dat mag niet de bedoeling zijn.

Wanneer en bij wie komt dit voor?

De aanvallen komen meestal voor tussen een leeftijd van 6 maanden en 5 jaar.   Sommigen krijgen in hun leven maar één aanval, anderen krijgen er verschillende per dag. Het komt voor bij ongeveer 20 % van de jonge kinderen, zowel bij jongens als bij meisjes. Maar maak je vooral niet teveel zorgen. Deze aanvallen zijn onschuldig en hebben geen enkele invloed op de verdere ontwikkeling van het kind. Het verdwijnt ook vanzelf wanneer het kind ouder wordt.

Het is heel moeilijk om dit verschijnsel aan te tonen via medische proeven. Meestal is het zo dat men bij “Breath-holding-spell” uitkomt wanneer alle anderen testen (EEG voor epilepsie, enz..) niets opleveren. Er zijn experten die het verschijnsel toeschrijven aan een te hoge zuurstofopname,  een soort hyperventilatie. Maar ook in deze context blijft het een relatief onschuldig gegeven.

Partner Content