Hoe verzorg je zwangerschapsacné?

Oorzaak zwangerschapsacné

Een zwangerschap veroorzaakt grote schommelingen in de hormonale huishouding. En dat brengt heel wat lichamelijke veranderingen met zich mee, ook voor de huid. Al blijft het onvoorspelbaar wie wel of niet te maken krijgt met zwangerschapsacné. Sommige vrouwen ervaren net een verbetering van hun huid tijdens hun zwangerschap, terwijl andere vrouwen dan weer te kampen hebben met (een toename van) acné.

Zwangerschapsacné aanpakken

Tijdens de zwangerschap zijn de behandelingsmogelijkheden voor acné beperkter. Dit komt vooral omdat heel wat behandelingen  – zelfs bepaalde crèmes – na wetenschappelijk onderzoek niet veilig bleken te zijn voor de foetus. Heel wat behandelingen worden dan ook afgeraden tijdens de zwangerschap.
Acné wordt veroorzaakt door talgklieren die in overdrive zijn gegaan waardoor de poriën verstopt raken.  Zwangerschapsacné probeert men te behandeling door de huid zo zuiver mogelijk te houden, overmatig talg weg te nemen, de talgklieren te ontstoppen en ontstekingen te remmen. Bij de apotheek vind je specifieke producten tegen acné die veilig zijn: reinigingsproducten, lichte scrubs, lotions en crèmes. Eventueel kan de dermatoloog je een veilige crème voorschrijven op basis van zink, nicotinamide en lichte antibacteriële middelen. In uitzonderlijke gevallen wordt zwangerschapsacné behandeld met medicatie, maar dit kan uitsluitend onder begeleiding van een dermatoloog.

Zwangerschapsacné en make-up

Wil je acné verdoezelen of camoufleren, dan is het heel belangrijk dat je hiervoor de juiste make-upproducten gebruikt. Vaak gebruiken vrouwen fond de teint of dekkend poeder om acné te camoufleren, maar helaas is dit vaak ‘plamuur’ voor de poriën waardoor ze net nog meer verstoppen.  Wil je acné verdoezelen, gebruik dan alleen producten waarop ‘niet comedogeen’ vermeld staat: alleen deze producten zijn getest voor gebruik bij een acnégevoelige huid.

Partner Content