“Ik wil een kind, zij is nog niet zeker van haar kinderwens. Wat nu?”
Dat een kind je leven grondig verandert, is geen geheim. Maar ook op de relatie met je partner en jezelf heeft een baby een serieuze impact. Om je relatie en seksleven leuk te houden én om voldoende tijd voor jezelf te vinden, beantwoordt relatietherapeute Vanessa Muyldermans jouw vragen. Vandaag: wat als de een een kinderwens heeft en de ander niet?
Rob (35): “Ik ben anderhalf jaar samen met Saskia. Ze is de liefde van mijn leven, en ik kan niet wachten tot we samen en gezin kunnen stichten. Aan het begin van de relatie heeft ze mij duidelijk gemaakt dat ze niet 100% zeker weet of ze kinderen wil, maar ook nu weet ze het nog niet. Ik heb nood aan die bevestiging, maar tegelijkertijd ga ik het gesprek meestal uit de weg omdat ik het moeilijk vind. Bovendien ben ik bang om te verstikkend te zijn. Hoe pak ik dat het best aan?
Nood aan bevestiging is begrijpelijk
Vanessa: “Het is begrijpelijk dat Rob bevestiging wil. Een kinderwens is een basale behoefte. Die kun je niet zomaar wegschuiven omdat de ander misschien geen kinderen wilt. Bovendien is het een moeilijk gesprek waarbij beiden zich kwetsbaar moeten opstellen. Het is gemakkelijker om geen gesprek aan te gaan en die gevoelens te negeren, maar ze zullen hoe dan ook op een keer naar boven komen.
Tegelijkertijd vind ik het goed dat Saskia goed nadenkt over het krijgen van kinderen. Dat is een evolutie die me blij maakt. Helaas zie ik nog vaak mensen in mijn praktijk die voor kinderen hebben gekozen omdat ze maatschappelijke druk voelden of omdat ze zich er simpelweg geen vragen bij hebben gesteld. Later kan dat zuur opbreken. Het is dus essentieel om het gesprek aan te gaan. Ook al betekent dat misschien het einde van een relatie.”
Een goed gesprek is essentieel
“Een goed gesprek is essentieel. Hou rekening met deze zaken:
Het gepaste moment
Het is geen goed idee om impulsief over zo’n serieus thema te beginnen. Spreek een moment af waarop jullie kunnen praten, zorg dat jullie niet gestoord worden door mensen en kies een ruimte waar jullie op jullie gemak zijn. Daarnaast is het een goed idee om het in tijd af te bakenen. Emoties zijn erg vermoeiend, zo’n gesprek dus ook. Door af te spreken dat het pakweg maximum een uur mag duren, wordt het niet té zwaar.”
Verwacht geen oplossing
“Het doel van het gesprek is om naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. Het doel is niet om elkaar te overtuigen of meteen een oplossing te vinden. Dit is zo’n existentiële keuze, daar mag je elkaar niet in pushen. Plan liever verschillende gesprekken in om naar elkaar te luisteren en uiteindelijk tot een gezamenlijk besluit te komen.”
Stel je kwetsbaar op en luister
“Een diepzinning gesprek met je partner is eigenlijk het moeilijkste wat er is. Je moet jezelf kwetsbaar opstellen en vertellen wat je voelt. Leg enerzijds uit hoe blij een kind je zou maken, maar vertel ook wat je bang, verdrietig of boos maakt. Luister ook zonder oordeel naar je partner: begin haar argumenten niet om te buigen of wees niet boos: ieder gevoel mag er zijn, er is geen juist of fout.”
Een diepzinnig gesprek is zowat het moeilijkste wat er is. Je moet je allebei kwetsbaar opstellen
Beschrijf jullie motivaties
“Een lijstje met pro’s en contra’s is geen goed idee, zo gemakkelijk kun je niet beslissen over een kind. Maar het is wel nuttig om jullie motivaties te noteren. Waarom wil je zo graag een kind en waarom wil je partner dat niet? Door samen te praten, kunnen motivaties weleens verschuiven. Zo is een moeilijke jeugd soms een reden tot een gebrek aan een kinderwens. Als de partner in kwestie zelf in therapie gaat, kan er weleens een verschuiving zijn. Of vaak zie ik mensen die bang zijn om een slechte mama of papa te zijn, na goede gesprekken durven ze de stap wel te wagen.”
Deadline of niet?
Rob vindt het moeilijk dat hij nu nog geen bevestiging krijgt. Of het een goed idee is om een deadline op te leggen, is afhankelijk van de situatie. “Ik raad af om Saskia een tijdstip op te leggen, we weten niet waarom ze geen kinderen wilt, en dat kan erg veel druk leggen. Stel nu dat er een onderliggend trauma is, dan kun je trouwens niet verwachten dat dat een vingerknip of binnen een bepaalde periode opgelost is. Als het erg vreet aan Rob, kan hij zichzelf wel een deadline opleggen. Dan kan hij voor zichzelf beslissen wanneer hij ten laatste een antwoord wil.“
Wat als er geen consensus is?
“Dit is een onderwerp waarop koppels soms vastlopen. Als Rob echt kinderen wil en Saskia wilt geen kinderen óf ze kan hem nog geen antwoord geven, dan kan het zijn dat het beter is om te besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Door die gesprekken aan te gaan (al dan niet met een therapeut) en samen tot die beslissing te komen, kan dat de pijn enigszins verzachten. Desalniettemin is het belangrijk dat jullie elkaars verhalen hebben gehoord en dat jullie begrijpen waarom deze relatiebreuk er kwam. Vergeet vooral niet dat het helemaal oké is om jezelf voldoende tijd te geven om te rouwen.“
Meer lezen over relaties:
- “Toen we na tien jaar teleurgesteld onze kinderwens opborgen, gebeurde er een wonder”
- Kinderwens of niet? 5x de vaakst voorkomende twijfels (en oplossingen)
- Papa-talk: “Kiezen voor kinderen: een kwestie van loslaten”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!