10 dingen die mentaal sterke ouders niet doen
Het is niet evident om in een razendsnelle maatschappij vol uitdagingen én valkuilen mentaal weerbare kinderen op te voeden. Toegegeven, we willen onze kroost zoveel mogelijk behoeden voor alle gevaren van de wereld, maar net dat moet je kunnen loslaten, aldus experts. Daarnaast vraagt een opvoeding, waar ruimte is voor autonomie, om een consequente aanpak én ouders die zelf sterk in hun schoenen staan.
Wil je kinderen die gelukkig en mentaal sterk in het leven staan? Dan moet je deze 10 dingen vooral niét doen:
1. Het slachtoffer spelen
Het leven verloopt niet altijd van een leien dakje. Je kind leert dat ook, met vallen en opstaan. Een voetbalwedstrijd verliezen of een keer slechte punten op school, het hoort er allemaal bij. Mentaal sterke ouders leren hun kinderen omgaan met afwijzing, falen en oneerlijkheid in plaats van hen in een slachtofferrol te plaatsen.
2. Schuldgevoelens de bovenhand laten nemen
Hoe vaak weiger je je kind iets, maar geef je daarna toch toe uit schuldgevoel? We doen het allemaal uit liefde voor ons kind, maar eigenlijk is schuldgevoel de basis van een ongezonde ouderstrategie. Een consequente aanpak, daar heeft je kind het meest baat bij.
3. Je kind altijd en overal centraal stellen
Kinderen die het gewoon zijn om altijd en overal opgevoerd te worden als het middelpunt van het universum groeien uit tot egocentrische volwassenen. Mentaal sterke ouders leren hun kinderen om te focussen op wat zij kunnen betekenen voor de wereld, niet omgekeerd.
4. Keuzes maken uit angst
We willen onze kinderen allemaal behoeden voor alle kwaad van de wereld, maar een té beschermende opvoeding staat hun ontwikkeling in de weg. Het is beter om je kind te gidsen doorheen de uitdagingen van het leven, in plaats van hen te beschermen.
5. De kinderen alle touwtjes in handen geven
Kinderen krijgen vandaag een steeds prominentere rol in de samenleving. Bijgevolg krijgen ze ook meer inspraak. Positief, maar niet wanneer je kind de huisregels bepaalt: van wat er op tafel komt, of wat er op TV gekeken wordt tot de weekendactiviteiten. Het is de kunst om kinderen te stimuleren om gezonde keuzes te maken, zonder in te boeten aan de huiselijke hiërarchie.
6. Streven naar perfectie
Het is goed om hoge verwachten te hebben van je kinderen. Dat stimuleert hen om te groeien en een stapje verder te gaan. Maar té veel verwachten is dan weer ongezond. Mentaal sterke ouders verwachten niet dat hun kind in alles de beste is, maar ze proberen om hun kind de beste versie van zichzelf te laten worden.
7. Verantwoordelijkheden ontwijken
Akkoord, kinderen moeten kinderen blijven. Ze moeten kunnen spelen, ravotten en ontspannen, maar dat betekent niet dat je ze moet ‘sparen’ van (kleine) taakjes, aangepast aan hun leeftijd. Op die manier leren ze verantwoordelijkheid opnemen en ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden.
8. Je kinderen afschermen voor pijn
Angst en pijn horen helaas bij het leven. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met allerhande ongemak. Dat betekent je kinderen hierin ondersteunen, zodat ze het zelfvertrouwen krijgen om de moeilijke obstakels op hun levensweg het hoofd te bieden.
9. Je verantwoordelijk voelen voor de emoties van je kind
We doen het allemaal: onze kinderen opbeuren wanneer ze verdrietig zijn of hen kalmeren wanneer ze boos zijn. Goedbedoeld, maar op die manier ontwikkelen ze minder sociale en emotionele vaardigheden. Het is belangrijk om hen te leren om zelf hun emoties te kanaliseren, zodat ze daarvoor niet afhankelijk zijn van anderen.
10. Kinderen behoeden voor vergissingen
Vergissingen zijn de beste leermeesters in het leven. Het is niet erg om je kinderen er eens een boeltje van te laten maken. Enkel op die manier leren ze wat de gevolgen zijn hun acties.