11 manieren om een gezonder gezin te worden

Je gezin is je basis, je thuis. Heel belangrijk dus dat iedereen zich er gelukkig én gezond voelt. Maandblad Vitaya geeft aan dat dit helemaal niet veel moeite hoeft te kosten. Deze 11 tips en adviezen geven als een voorzet. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar?

1. Begin de dag altijd met een gezond ontbijt, bijvoorbeeld met (onbijt)granen, fruit en zuivelproducten of plantaardige calciumvervangers zoals soja- of amandelmelk. Of kies voor havermout met walnoten en rozijnen.

2. Zet je relatie en gezin op de eerste plaats en niet alleen je kinderen. Als je je kinderen altijd op de eerste plaats zet, kunnen ze het idee dat ze jou gelukkig moeten maken en dat is niet de bedoeling.

3. Laat je kind minstens twee keer week intensief sporten. Denk aan voetballen, judo, turnen, dansen…

4. Ga minstens één keer per jaar naar de tandarts. Dat geldt voor alle gezinsleden. Tot hun 18e gaan je kinderen trouwens gratis.

5. Laat je kind zelf eten. Afhankelijk van de leeftijd is het beter dat je kind zelf eet in plaats van dat je het voert. Ook het eten snijden, fruit pellen of zelfs opscheppen, laat je als het even kan over aan je kind. Het stimuleert de zin om te eten.

6. Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij geen groente eet of er geen gezonde eetgewoonten op nahoudt, waarom zouden je kinderen dat dan wel moeten doen?

7. Zet in op natuurlijke middeltjes tegen stress. In plaats van koffie, energiedrank of wijntjes, zet je beter in op zachte middelen die je rustiger maken. Zoals Remedy Rescue van Back op basis van backbloesems.

8. Ga op tijd naar bed. Een goede nachtrust houdt je jong, gezond en alert. Val je niet in slaap? Blijf niet draaien, maar lees wat in een boek.

9. Wandelen saai? Nee hoor. Doe de volgende keer aan storytelling: begin met een spannend verhaal en laat je kinderen het afmaken.

10. Creëer kleine familierituelen. Elke zondagochtend met je kids naar de bakker gaan, bijvoorbeeld. Of een wekelijkse familiefilmavond, of frietjes op vrijdagavond. Met rituelen maak je familiebanden sterker.

11. Lees je kleintjes voor het slapen een verhaaltje voor. Heb je oudere kinderen? Babbel dan met hen over dingen die hen bezighouden en knuffel erop los.

[imageid:998730;width:140;height:;align:left;caption:Vitaya]

Nog 39 andere tips en adviezen vind je in Vitaya – januari 2014

Partner Content